Ta "wycena" jest powodem dyskusji (i to dosyć częstej), ponieważ znaczna część graczy uważa, że jest do niczego. I pewnie w znacznej mierze mają rację.
Nie jest tak, że należy się jej sztywno trzymać.
Powiem nawet więcej - można wcale nie brać jej pod uwagę.
Zgodnie z przepisami BB'ków,
zawodników należy sprzedawać po rozsądnych cenach rynkowych, a nie wg szacunkowej wartości. Ta "wartość" ma być czysto orientacyjna, choć niestety bardzo często nie jest.
Z opinii większości GM'ów (i mojego podejścia także) wynika, że zwracają oni uwagę na tę "wartość', jeżeli jest im dostępna (a często nie jest) tylko orientacyjnie, ale tak na prawdę patrzą na inne elementy - pensja, wiek, potencjał i porównują je z podobnymi zawodnikami na rynku + doświadczenie i wiedza danego GM'a wynikła z jakiegoś tam czasu poświęconego na tę grę.
Jeżeli więc na rynku jest kilku PF'ów podobnych do Twojego, którego sprzedajesz (patrząc na te dane, o których pisałem powyżej) i ceny licytacji wahają się w granicach 1,5 - 2 mln, a Ty sprzedasz swojego za 3-4 bańki, to ta wartość może być uznana za zawyżoną i obniżona. Często dobrym pomysłem jest zrobienie tego, o czym pisze się na karcie zawodnika, które chcesz sprzedać - zgłosić, że ktoś chce kupić zawodnika za zbyt wysoką kwotę i podać jego umiejętności. Ktoś rozpatrzy wtedy sprawę i podejmie odpowiednią decyzję, ew. poprosi o jeszcze kilka opinii.
Jeżeli taki transfer będzie odosobniony, jeżeli nie będzie podejrzenia, że jest to transfer pieniędzy z klubu do klubu, to często nie podejmuje się żadnych kroków. Zdarza się. Czasem jeszcze przed zakończeniem licytacji informuje się użytkownika, aby przypadkiem nie wydawał od razu wszystkich pieniędzy, bo cena transferu zostanie obniżona itp.
Podsumowując:
Oczywiste jest, że większość użytkowników chciałaby dostawać za swoich graczy najwięcej jak się tylko da. Polityka BB'ków ogranicza jednak te zapędy, aby utrzymać rynek w jakiś sensownych granicach. Dlatego trzeba brać to po uwagę. Wbrew pozorom wcale nie tak dużo transferów jest sztucznie obniżana przez GM'ów - z reguły są to dość radykalne przypadki lub sytuacje ewidentnego oszustwa.
Ja osobiście uważam, że zawodników należy wystawiać za cenę, jaką chcielibyśmy otrzymać, ale w granicach zdrowego rozsądku i przybliżonej wartości rynkowej (a nie "wartości szacunkowej").
Zobacz te przykłady:
1.
(4313079)2.
(2935410)3.
(4427261)4.
(6338529)5.
(6554446)Nie uważasz, że kolesie "nieco" przeginają?