Elnézést, hogy nem idézek vagy nem valakinek reagálok, megpróbálom összefoglalni, mit gondolok az eddig elhangzottakról.
15-ös dobótávú MVP NT-re:
Ez egy tapasztalati adat jelenleg. Úgy jöttünk rá, hogy kb. ez a reális, hogy 2-3 játékos edzésénél amikor megpróbáltunk ennél jobbat, a fal adta a másikat, ha értitek mire gondolok. Lehet több ennél, csak nagyon rámegy a tempó, esetleg néhány más főskill. Bagoly volt annak idején így bukta, de Tutichenko-nál is ezt próbáltuk, mindkettőnek túl korai max lett a vége, bár Bagoly egy darabig keretben tudott lenni. Ezeket a kudarcokat annak idején el is ismertem, de akkor még jóval kevesebb adat volt arra vonatkozóan, hogy ki meddig tud fejlődni. Nekik köszönhetően most már van. Így lehet bent Kis Csaba például, akinek az edzésénél ebbe már nem futottunk bele.
MVP dobógép NT-re:
Nem árt, ha van olyan. Elhangzott itt olyan, hogy ritkán cserélődik az NT keret, és ezért néhány szezononként ráér 1-2 legendát kinevelni. Ebben sok igazság van, amennyiben meg is tudjuk oldani mindegyikük eltartását. Ez akárhogy is próbálkozunk, nem mindig sikerül és van, hogy nem megfelelő tulajdonlás lesz a dologból. Most szerencsére nem ez a helyzet, de volt már ilyen, megsínli a forma, az edzés. Tapasztalataim szerint ritkán nevelődnek végig, érhetően népszerűtlenek ezek a játékosok. Itt jegyezném emg, hogy szerintem egy multisabb DH vagy IR is használja a dobótávját, tehát nekem például nem evidens az, hogy a multisoknál túl alacsonyra kéne hagyni, és azért szeretném a bentre támadóknál is 13 körül tudni.
Egy taktika U21-re:
Domi, nem szükségszerűen az alapötlettel van a gondom, mert az lehet jó is, meg rossz is, a tapasztalat döntené el, hogy mi lenne a sorsa egy ilyen kezdeményezésnek. Én a következménytől tartok, mert bár néhány indokolt esetben megtesszük azt, hogy egyből NT-re kezdünk el edzeni egy játékost, felvállalva azt a rizikót is, hogy esetleg nem lesz U21-es, de azért döntő többségében az NT-be az U21-en át vezet az út. Ha U21-ben folyamatosan ez lenne (mert ez bizonyul célravezetőnek), akkor NT-re is eléggé arra az egy taktikára specializálva jönnének a játékosok. Lehet, hogy egy ilyen U21 csapat helytállna, de egy erre alapozott NT szerintem annyira már nem. Én az NT-t igyekszem úgy alakítani, hogy több taktikára is jó legyen, ennek nem csak az az oka, hogy vak vagyok, és nem látom, hogy a 2 pontos most a menő, hanem mert ez változhat is, és akkor nem tölthetünk el 8 szezont azzal, hogy átalakítsuk a csapatot egy új helyzetnek megfelelően. Többre jelenleg amúgysem telne, mint egy multis-alapskilles vegyes válogatottra. Nincs sajnos annyi multis, hogy csak erre alapozzunk. Megjegyzem, hogy egyébként máshol se nagyon, ez lehet az oka például annak, hogy néhány top válogatottban miért van esetenként csak 12-13 játékos.
Meg szeretném jegyezni, hogy U21-NT kapcsolat szempontjából írtam véleményt, ezen a szinten érzem tisztemnek, hogy beleszóljak a vitába.