To może i ja dorzucę swoje trzy grosze odnośnie formy :)
Forma tak jak w hattricku ma charakter losowy, ale powiązana jest z ilością minut. Jeżeli minuty są utrzymane w przedziale 48-96 forma nie powinna spaść poniżej porządnej. Im bliżej 96 i im dalej (w dół) od 48 tym prawdopodobieństwo że spadnie rośnie (i tym większa szansa na spore spadki - choć chyba maks może on wynosić 2 poziomy jednorazowo). Jednocześnie jest większe prawdopodobieństwo, że forma wzrośnie, ale nie ma żadnej gwarancji.
Jeżeli przy wyrobieniu odpowiedniej ilości minuta następuje spadek formy poniżej porządnej, to albo jest on związany z treningiem z wcześniejszego tygodnia (domysł niepotwierdzony), albo z minimalną szansą kodu na takie wydarzenie (myślę, że prawdopodobieństwo takie jest bardzo, bardzo niewielkie).
Jedyny czynnik jaki mam wrażenie gwarantuje wzrost formy to regularne wyrabianie minut. Tacy zawodnicy z reguły mają formę sprawną/silną.
Co do pierwszego treningu nowego sezonu - do zeszłego sezonu w kodzie strony był bug, który powodował dziwne zawirowania. Podobno został usunięty. Czy zwiększyło to losowość wyznaczania formy - nie wiem.
Co do przydzielonej każdemu zawodnikowi ilości minut - nic mi o tym nie wiadomo. Teoria ciekawa, zwłaszcza jeżeli połączyć ją jeszcze z poziomem kondycji, ale nigdzie nie potwierdzona. Trzeba by zebrać trochę dokładnych danych i to przeanalizować.
I na koniec - czy ktoś zastanawiał się nad ewentualnym wpływem kondycji zawodnika formę? Może się okazać, że gracz z gorszą kondycją potrzebuje więcej/mniej minut niż zawodnik z lepszą kondycją. Takich pomysłów można mieć wiele :)