Jeżeli chodzi o ilość użytkowników w Polsce, to w chwili obecnej wygląda to następująco (za parę minut się zmieni, bo mam do wywalenia co najmniej jedną ekipę :)
Po kolei (poziom ligowy, ilość menadżerów, ilość drużyn łącznie):
I 16 16
II 61 64
III 238 256
IV 972 1024
V 1452 4096
"Czyszczenie botów" polega na tym, że usuwane są wszystkie drużyny bez aktywnego menadżera, bez względu na to, na jakim poziomie ligowym grają, i przesuwane są do najniższych poziomów rozgrywkowych (w HT drużyna musi sama spadać).
Tak na dobrą sprawę, to z tego czyszczenia BB'cy prawdopodobnie z czasem odejdą, ale nic nie wiem o tym, aby miało to już być w przyszłym sezonie.
Skoro drużyna zostaje usunięta, to na jej miejsce musi wejść inna, z dywizji poniżej. Awansują więc te, które na koniec sezonu regularnego miały najlepszy bilans, a więc nie drużyny, które np. odpadły w finałach lig.
Naturalnie nie oznacza to, że dzięki "czyszczeniu" awansuje tyle drużyn, ile było botów. Bo jeżeli np. w II lidze są obecnie 3 boty, to 2 zajmują 8 miejsca, a jeden na bank zagra w barażach (i pewnie przegra). Tak więc spadną one zupełnie normalnie a na ich miejsca wejdą zwycięzcy lig. Ale zwiększy to ilość botów w III ligach i tu nastąpi zamiana.
W III lidze sytuacja jest podobna. Mamy 18 botów (na razie), ale część z nich spadnie automatycznie, natomiast dojdą 3 drużyny z II ligi.
Trudno więc jednoznacznie powiedzieć, ile drużyn awansuje dzięki "czyszczeniu botów" (choć gdyby ktoś się uparł, to mógłby to w przybliżeniu policzyć). Mam nadzieję, że nie zagmatwałem sprawy za bardzo :)