BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Καφενείο η Ωραία Αίγα X

Καφενείο η Ωραία Αίγα X (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
241958.355 in reply to 241958.354
Date: 9/2/2013 10:31:26 AM
Overall Posts Rated:
2525
Κατ αρχην δε μπορεις να φανταστεις ποσο γουσταρω που βρηκα ανθρωπο να συζητησω γι αυτο το θεμα :P

Αυτο που λες για την αθλητικοτητα ειναι οντως πολυ σωστο,αλλωστε ειναι και η μεγαλη πληγη του ελληνικου μπασκετ (και ποδοσφαιρου,αν και εκει δεν ειναι τοσο ποιοτικοι). Εχουμε καλους παιχτες,αλλα κακους αθλητες.

Η Κοζανη πραγματι μπασκετομανα,τα ξερω απο φιλους μου που σπουδαζουν εκει.


Για το σουτακι που λες,για μενα κανεις λαθος.Ο προπονητης πχ θα βαλει τα παιδια να κανουν ασκησεις με σουτ,αλλα δε θα τους μαθει πως να σουταρουν! Θα κανει δηλαδη το παιδακι 50 σουτ,θα βαλει τα 20,αλλα ουσιαστικα δε θα βελτιωθει.Θα πρεπει να σουταρει με πολυ λαθος τεχνικη για να κατσει προπονητης να του το διορθωσει.

Αυτο που λες για το ποστ,συγγνωμη,αλλα ειναι τελειως λαθος.Ποστ δεν ειναι το "σπρωξε σπρωξε,φτασε κατω απτο καλαθι και πετα την". Ποστ ειναι να εχεις 5 κινησεις με καθε χερι,και 5 counter-κινησεις. Ποστ ειναι να παιζεις και με πλατη και με προσωπο. Το να παρεις σωστη θεση στο ποστ ειναι ολοκληρη τεχνη,και κανεις δεν καθεται να το δειξει στα παιδια. Απλα ο λιγο πιο δυνατος παει κοντα στο καλαθι και του κανουν γιομα..Δεν ειναι ετσι το μπασκετ.

Γι αυτο βλεπεις Περπερογλου και Πριντεζη τους "κορυφαιους παιχτες με πλατη" να μην εχουν ουσιαστικα 2η κινηση στο ποστ.Σε ολα τα αλλα συμφωνω απολυτα μαζι σου.

This Post:
00
241958.357 in reply to 241958.356
Date: 9/2/2013 11:32:54 AM
Overall Posts Rated:
2525
Επειδη πιστευω για το επιπεδο που παιζω (τοπικο) και για τη θεση που παιζω (3αρι 1.93) εχω προπονησει παρα πολυ το παιχνιδι με πλατη,μονο ευκολο δεν ειναι.Ειδικα το footwork και το πως "παιζεις" με τα πιβοτ πρεπει να γινονται τελεια ωστε να μην κανεις βηματα,και να γινονται ενστικτωδως ωστε να μη σε προλαβαινει η αμυνα. Ευκολο φαινεται αν βλεπεις αυτον τον κυριο http://www.youtube.com/watch?v=PXb7dn7yKWk :)

Εισαι τυχερος που ειχες τετοιο προπονητη,υπαρχουν πολλοι τσαπατσουληδες που προπονουν οπως σου ειπα πριν.

Για το τριτο συμφωνω απολυτα.

This Post:
00
241958.358 in reply to 241958.357
Date: 9/2/2013 12:53:20 PM
Overall Posts Rated:
13091309
Πολύ ωραίο θέμα πιάσατε!

Θα συμφωνήσω μαζί σας στα περισσότερα και θα προσθέσω και κάποια άλλα.
Τα "βασικά" που θα διδαχτούν τα παιδιά,μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες.
Το τεχνικό κομμάτι, το "αθλητικό" και το τακτικό/θεωρητικό.

Τεχνικό

Εδώ μπαίνουν όλα όσα είπατε, ντρίμπλα,σουτ,ποστ και κάποια άλλα.
Φυσικά υπάρχει η προσωπική άμυνα. Ενας τομέας μόνος του και το πιο δύσκολο να διορθωθεί στην πορεία.
Επίσης υπάρχει σαν διδάξιμη, η αίσθηση και εκμετάλλευση του "προσωπικού" χώρου, σε άμυνα και επίθεση. Σαν προσωπικό χώρο όριζουμε χοντρικά τον κύκλο με κέντρο τα πόδια μας και ακτίνα ενός βήματος προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό τον χώρο πρέπει τα παιδιά να τον "μαθαίνουν" και να τον αξιοποιούν, σε άμυνα και επίθεση και συγχρόνως σε όλες τις θέσεις άμυνας και επίθεσης, έκαστο.
Ακόμα και το μικρότερο παιδί της ομάδας πχ, θα πρέπει να ξέρει πώς να βάλει το σώμα του μαρκάροντας στο ποστ, όπως και αντίστοιχα πώς να το βάλει για να υποδεχτεί την μπάλα στο ποστ.
Επίσης, η ντριμπλα απαραίτητα πρέπει να διδάσκεται αυστηρά πρώτη ΚΑΙ με συνεχείς απαιτήσεις, με αριστερό και δεξί χέρι.
Οσο αφορά στο σουτ, ένας τρόπος του είναι το pull up, το σουτ μετά από ντριμπλα, το οποίο δεν διδάσκεται ουσιαστικά ποτέ με συνέπεια στην Ελλάδα.
Να συμπληρώσω ακόμα ότι εκτός από το πώς πιάνουμε την μπάλα στο σουτ και την απελευθέρωση της, υπάρχει ενδιάμεσα το elevation και αρχικά η υποδοχή της μπάλας, είτε την δεχόμαστε στα χερια μας από πάσα, είτε από δική μας ντρίμπλα.

Αθλητικό


Εδώ, μιλώντας για παιδιά, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία.
Πρέπει να προπονούνται σε φυσική κατάσταση, πράγμα που δεν γίνεται επισταμένα και ενώ είναι τομέας που μπορείς να "φορτώσεις" το σώμα του παιδιού με προπόνηση.
Μπορείς και πρέπει επίσης να τα προπονήσεις σε έκρηξη και ενδυνάμωση. Επίσης τομέας που μπορείς να "φορτώσεις", με προσοχή σε κάποια σημεία όμως, όπως την μειωμένη εώς καθόλου(ανάλογα τα παιδιά) χρήση αντιστάσεων.
Απαγορεύεται η χρήση βαρών.

Ενα ιδιαίτερο σημείο, που οι πιο πολλοί προπονητές αμελούν, είναι η επιμέρους ενδυνάμωση των παιδιών, η απουσία της οποίας έχει σαφή αντίκτυπο και στην τεχνική.
Παράδειγμα, ένα παιδί προπονείται στο σουτ. Εχει διαμορφώσει εξαιρετική τεχνική και σουτάρει από τα τέσσερα μέτρα με κλειστά τα μάτια και σωστά. Είναι αδύναμο στον καρπό όμως και όταν πάει στα έξι μέτρα, για να φτάσει την μπάλα στο καλάθι πρέπει να χαλάσει την τεχνική του και να "σπρώξει/πετάξει" την μπάλα.
Εκεί ο προπονητής απαγορεύεται να κάνρι οτιδήποτε άλλο,πλην α)απαγορεύει στο παιδί να σουτάρει από το σημείο και πέρα που χαλάει η τεχνική του β)σπάει την μηχανική του σουτ σε επιμέρους κομμάτια και βλέπει αν κάποιο επιδέχεται βελτίωσης/διαφοροποίησης γ) ενδυναμώνει το παιδί εκεί που χρειάζεται.
Είναι κανόνας που σχεδόν ποτέ δεν τηρείται. Τα παιδιά σουτάρουν από όποια απόσταση και μόνο, δεν χαλάει η τεχνική τους.


Τακτικό/θεωρητικό


Εδώ είναι που τα χαλάμε επίσης ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οταν μιλάμε για παιδιά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να διδάσκεται ότιδήποτε σε τακτικό επίπεδο, που ξεφεύγει από τις αρχές του man to man.
Βέβαια στα προ-μίνι το δέλεαρ την νίκης είναι τόσο μεγάλο, που το να καταφύγεις σε ζώνες είναι αναπόφευκτο grrrrr
Επίπρόσθετα, στο θεωρητικό κομμάτι, είναι απαραίτητο να διδάσκονται τα παιδιά, από την πρώτη μέρα τους κανονισμούς και τα σήματα των διαιτητών.

Last edited by maddoghellas at 9/2/2013 12:54:48 PM

This Post:
00
241958.359 in reply to 241958.358
Date: 9/2/2013 2:40:09 PM
Overall Posts Rated:
2525
Η αμυνα πιστευω ειναι περα απτα βασικα,σταση σωματος κτλ, καθαρα θεμα αθλητικων προσοντων,θελησης πανω απ ολα και αντιληψης του χωρου.Ερχεται δηλαδη ως αποτελεσμα αλλων προπονησεων (για να μιλησω και με ορους ΒΒ :P

Μ αυτο που λες για τη δυναμη στο σουτ ειναι απολυτα σωστο,το παιδι δε μπορει να καταλαβει οτι κανει κακο στον εαυτο του σουταροντας τριποντο και εκει πρεπει να παρεμβαινει ο προπονητης.

Για την τακτικη διαφωνω,ειδικα αν μιλαμε απο παιδικο και μετα,το τακτικο κομματι ειναι κατι που πρεπει να κατεχει το παιδι σε αριστο βαθμο,ωστε να του βγαινουν αβιαστα στο γηπεδο.Και τακτικη δεν εννοω να του μαθει "παπαγαλια" 5 συστηματα ο προπονητης,αλλα να μαθει να προσαρμοζεται στις καταστασεις χωρις να μπερδευεται,να κινειται δηλαδη σωστα χωρις τη μπαλα οταν γινεται πχ ενα σκριν καπου ή να ξερει ποτε να κοψει..Το "βγαζω συστημα για να ποσταρει το 1.70 παιδακι στο μινι" δεν ειναι τακτικη εννοειται..Ειναι εγκληματα αυτα τα λεγα και πιο πανω.

This Post:
11
241958.360 in reply to 241958.359
Date: 9/2/2013 2:54:45 PM
Μετεωρα B.C.
A1
Overall Posts Rated:
830830
Second Team:
Avengers B.C.
Πραγματικα δεν ηξερα οτι υπαρχουν στο νημα παιδια πουα σχολουνται με το ''αληθινο'' μπασκετ και ειληκρινα τρελαινομαι να συζηταω γι αυτο..κατ εμε η σειρα προταιρεοτητας ενος παιδιου που θελει να κανει το βημα παραπανω ειναι αμυνα-πασα-χειρισμος-ταχυτητα-δυναμη-σουτ. Και για να μην παρεξηγηθω το σουτ ειναι αποστευτα σημαντικο στοιχειο απλα οι ευκαιριες στα 18 και στα 19 θα σου δωθουν απο τα προηγουμενα στοιχεια με την συγκεκριμενη σειρα..ετσι θα ψηθεις σιγα σιγα

This Post:
00
241958.361 in reply to 241958.359
Date: 9/2/2013 4:14:04 PM
Overall Posts Rated:
13091309
Η αμυνα πιστευω ειναι περα απτα βασικα,σταση σωματος κτλ, καθαρα θεμα αθλητικων προσοντων,θελησης πανω απ ολα και αντιληψης του χωρου.Ερχεται δηλαδη ως αποτελεσμα αλλων προπονησεων (για να μιλησω και με ορους ΒΒ


Συμφωνώ απόλυτα στα επιμέρους που αναφέρεις, αλλά πρώτιστα είναι τεχνική. Μάλιστα η προσωπική άμυνα εμπεριέχει πολύ περισσότερη τεχνική από το σουτ πχ

Για την τακτικη διαφωνω,ειδικα αν μιλαμε απο παιδικο και μετα,το τακτικο κομματι ειναι κατι που πρεπει να κατεχει το παιδι σε αριστο βαθμο,ωστε να του βγαινουν αβιαστα στο γηπεδο.Και τακτικη δεν εννοω να του μαθει "παπαγαλια" 5 συστηματα ο προπονητης,αλλα να μαθει να προσαρμοζεται στις καταστασεις χωρις να μπερδευεται,να κινειται δηλαδη σωστα χωρις τη μπαλα οταν γινεται πχ ενα σκριν καπου ή να ξερει ποτε να κοψει..Το "βγαζω συστημα για να ποσταρει το 1.70 παιδακι στο μινι" δεν ειναι τακτικη εννοειται..Ειναι εγκληματα αυτα τα λεγα και πιο πανω.


Δεν είπα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να διδάσκονται τακτική. Λέω και το εφαρμόζουν οι μεγαλύτερες σχολές του κόσμου ότι η τακτική εκμάθηση δεν πρέπει να ξεφεύγει από τις αρχές του man to man.
Αλλωστε, δεν υπάρχει ούτε ένα αμυντικό σύστημα στον κόσμο, από την πιο απλή ως την πιο σύνθετη ζώνη, που η καλύτερη εφαρμογή "σπασίματος" της, δεν στηρίζεται ξεκάθαρα σε αρχές αντιμετώπισης man to man.


This Post:
00
241958.362 in reply to 241958.361
Date: 9/2/2013 5:59:33 PM
Overall Posts Rated:
66
Όντως πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πιάσατε και θα ήθελα να πω κι εγώ τη γνώμη μου:

Πιστεύω πως η άμυνα πρέπει να είναι το Α και Ω για ένα παιδί που θέλει να παίξει μπάσκετ σε επαγγελματικό η ημιεπαγγελματικό επίπεδο και να πρωταγωνιστήσει σ αυτό. Κι αυτό γιατί η άμυνα πέρα από θέμα αισθησης χώρου, δυναμης κτλ κτλ είναι και θεμα νοοτροπίας και δουλειάς. Αν δε αποκτήσει αυτή τη νοοτροπία ο παίκτης στα νεανικά του χρόνια δεν θα την αποκτήσει ποτέ. Βεβαια υπάρχουν και απίστευτα ταλέντα που δεν θα χρειαστουν και πολύ την άμυνα αλλά μιλάμε για περιπτώσεις 1 στα 1000. Το δευτερο που χρειάζεται κάποιος (και ειδικά στην Ελλάδα είναι τακτική). Κι αυτό γιατί η "ελληνική σχολή" και κατ' επέκταση όλες οι επιτυχίες που έχει καταφέρει από το 2000 και μετά στηρίζονται σ αυτά τα 2 (αμυνα- τακτική). Συνεπώς μάλλον έπιασαν τόπο οι προπονήσεις τακτικής που κάναμε από τα παιδικά (όσοι παίξαμε μπάσκετ) ;-)

Αλλωστε, δεν υπάρχει ούτε ένα αμυντικό σύστημα στον κόσμο, από την πιο απλή ως την πιο σύνθετη ζώνη, που η καλύτερη εφαρμογή "σπασίματος" της, δεν στηρίζεται ξεκάθαρα σε αρχές αντιμετώπισης man to man.


Νομίζω οτι δεν είναι έτσι ακριβώς. Η βασική αρχή της αντιμετώπισης των ζωνών είναι οτι ψάχνω να βρω τον ελευθερο παίκτη που μου αφήνει η ζώνη (με υπερφορτώσεις κτλ.). Και η βασική αρχή αντιμετώπισης του m2m είναι οτι προσπαθώ εγώ να φτιάξω ελευθερο παίκτη (με πικ εν ρολ κτλ). Άλλωστε στη ζώνη τα σκριν δεν παίζουν τον ίδιο ρόλο μ αυτό στο m2m

This Post:
00
241958.363 in reply to 241958.362
Date: 9/2/2013 7:20:26 PM
Overall Posts Rated:
13091309
Το δευτερο που χρειάζεται κάποιος (και ειδικά στην Ελλάδα είναι τακτική). Κι αυτό γιατί η "ελληνική σχολή" και κατ' επέκταση όλες οι επιτυχίες που έχει καταφέρει από το 2000 και μετά στηρίζονται σ αυτά τα 2 (αμυνα- τακτική). Συνεπώς μάλλον έπιασαν τόπο οι προπονήσεις τακτικής που κάναμε από τα παιδικά (όσοι παίξαμε μπάσκετ) ;-)


Το θέτεις πολύ ωραία και με βάσιμα επιχειρήματα.
Είναι όμως πιο περίπλοκο.
Πρώτα απ'όλα εννοείται ότι χρειάζεται η τακτική. Μιλάω για οτιδήποτε πέραν του man to man σε παιδικές-εφηβικές ηλικίες.
Κοίτα τώρα να δεις τα παράδοξα που δημιουργούνται με το να παίζουν ζώνες συνέχεια τα παιδιά.
Πάμε καλά, αλλά έχουμε πρόβλημα απέναντι στις ζώνες(γιατί λείπουν σε πολλούς τα βασικά)!
Πάμε καλά, αλλά δεν έχουμε ατομικά πολλούς καλούς αμυντικούς(ελλείψη της ατομικής άμυνας)!
Την ανεπάρκεια μας στην προσωπική άμυνα, την αντισταθμίζουμε μέσω της ομαδικής στο man to man και όχι στη ζώνη!
Αρα, το ότι έπιασαν τόπο οι προπονήσεις και ότι κάναμε επιτυχίες, είναι σχετικό. Φαίνεται ότι μπορούσαμε ακόμα πολύ καλύτερα, αν δίναμε μεγαλύτερη προσοχή στα βασικά και στο man to man και όχι στα δευτερεύοντα που δεν μας έδωσαν ουσιαστικά τίποτα. Οχι μόνο αυτό,αλλά αν είχαμε καλύτερα βασικά και περισσότερη προσήλωση στο man to man στις μικρές ηλικίες, θα είχαμε και περισσότερη επιτυχία παίζοντας και αντιμετωπίζοντας ζώνες.

Στην τελική, οι Αμερικάνοι που μέχρι το κολλέγιο δεν παίζουν ζώνη και ο Ντούντα που έχοντας την γενική επιστασία όλων των μικρών Εθνικών της Σερβίας αλλά και των πρωταθλημάτων απαγόρευσε στους μικρούς την ζώνη, κάτι παραπάνω ξέρουν.


Νομίζω οτι δεν είναι έτσι ακριβώς. Η βασική αρχή της αντιμετώπισης των ζωνών είναι οτι ψάχνω να βρω τον ελευθερο παίκτη που μου αφήνει η ζώνη (με υπερφορτώσεις κτλ.). Και η βασική αρχή αντιμετώπισης του m2m είναι οτι προσπαθώ εγώ να φτιάξω ελευθερο παίκτη (με πικ εν ρολ κτλ). Άλλωστε στη ζώνη τα σκριν δεν παίζουν τον ίδιο ρόλο μ αυτό στο m2m


Δεν είναι έτσι. Η ζώνη δεν επιδιώκει να σου αφήσει ελευθερο παίκτη. Επιδιώκει να επιλέγει ποιους χώρους θα σου αφήσει "ελεύθερους". Για αυτό και η πρώτη δράση απέναντι στη ζώνη, είναι το στήσιμο στα κενά της.Αλλά η ζώνη κινείται, εκτός κι αν την παίζουν 5 καρέκλες.
Το πως θα την σπάσεις είναι θέμα βασικών και αρχών αντιμετώπισης man to man.
H κυκλοφορία της μπάλας. Η υπερφότωση που ανέφερες είναι κατεξοχήν αρχή αντιμετώπισης man to man. H κίνηση στην αδύνατη πλευρά. Το σκριν οπουδήποτε κι αν γίνει, επίσης.Το pull up/spot up στο κενό της ζώνης κοκ.
Ολα μα όλα βασίζονται στα βασικά και στις αρχές αντιμετώπισης man to man.
Η τεράστια αχίλλειος πτέρνα μιας οποιαδήποτε straight ζώνης, είναι ότι ο αντίπαλος μπορεί πολύ εύκολα, χωρίς καν σκριν, να δημιουργήσει όποιο miss match επιθυμεί και είναι περισσότερο ευάλωτες στην καλή και γρήγορη κυκλοφορία και κίνηση.
Για αυτό και δημιουργήθηκαν οι match up εκδοχές ζωνών, που εμπεριέχουν πολλά στοιχεία man to man, με κυριότερο ότι ο αμυνόμενος σε πλείστες περιπτώσεις θα ακολουθήσει τα κοψίματα του καλού επιτιθέμενου και θα περιστραφεί όλη η διάταξη.


This Post:
11
241958.364 in reply to 241958.363
Date: 9/2/2013 8:12:58 PM
Overall Posts Rated:
66
Όσον αφορά το θέμα άμυνα-τακτική νομίζω συμφωνούμε. Απλά ίσως να μην ήμουν σαφής. Όταν λέω τακτική αναφέρομαι στο επιθετικό κομμάτι και όταν λέω άμυνα εννοώ αποκλειστικά m2m. Εννοείται οτι είναι εγκληματικό να βάζεις πιτσιρίκια να παίζουν ζώνη. Τώρα γιατί δεν τα πάμε καλά απέναντι σε ζώνες είναι όντως μια πραγματικότητα. Η αν θες ένα κόστος το οποίο μαλλον επιλέξαμε (οι ντόπιοι "σοφόι" του αθλήματος) να πληρώσουμε. Το οποίο όμως μια στις τόσες (αν μπουν τα σουτ) μπορεί να γίνει και ευλογία.

Όσον αφορά το θέμα αντιμετώπιση της ζώνης να με συχγωράς αλλά θε επιμείνω στη θέση μου. :-P Oτι δηλαδή η υπερφόρτωση είναι μια πολύ κοινη τακτική απέναντι σε οποιδήποτε ζώνη (κινητή, ακίνητη και αυτοκίνητη που λέει κι ο Ντουντα) ακόμα και match up. Και τα play με σκριν, τα miss match κτλ είναι τρόποι αντιμετώπισης του m2m και δεν έχουν πολύ σχέση με τις υπερφορτώσεις. Και σταματώ εδώ για να μη σας κουράζω άλλο

Last edited by SuperDrunk at 9/2/2013 8:13:35 PM

Advertisement