A stadion tulajdonképpen mindenkinek saját, jól felfogott érdeke is, ha maguktól nem látják, nem fogják attól sem, ha öten egymás után leírjuk. Esetleg mentorprogramban lehetne rá nagyobb hangsúlyt helyezni, de abból meg ugye voltak már viták.
Flimo ötletén lehetne persze finomítani, de - ahogy te is mondtad - bármikor belenyúlhatnak, és akkor oda a több szezonos munka. Én inkább olyat tudnék elképzelni, hogy csak körvonalakban elmondja a stáb, milyen játékosok kellenek és hagyják utána a menedzsereket edzeni. Nyilván, aki igényli a segítséget, annak segíteni kell tanácsokkal, de aki tudja, mit hogy edz, abba kár beleszólni.
Egyébként ha nem is ismerik be, most is kb így működik a dolog, legalábbis a tapasztaltabb nevelőegyesületeknél. Én is mindig megtaláltam a hangot minden kapitánnyal, ha valamit nem akartam edzeni, azt megmondtam, hogy ne számítson rá, ugyanakkor, ha éppen bármit tudok edzeni, mert belefér időbe, pénzbe, akkor azt is jeleztem. Edzettem/edzek, ahogy gondolom, elég jó eredménnyel, igazából nem igénylem a scoutok segítségét, bőven elég, ha elmondják az elején, hogy legyen mondjuk 18 2pontos, 14 bv, 15 pattanó, mert most arra van szükség és kiedzem magamtól. Ha a scout hetente zaklatna (nem teszi, ezúton is köszönöm neki), akkor lehet, már rég abbahagytam volna.
Nem hülyék edzenek nálunk a válogatottságig, szerintem hagyjuk az embereket kibontakozni, ne ragaszkodjunk a "kőbe vésett" edzéstervekhez. Ki tudja, hátha még tanulhatunk is valamit és találunk hatékonyabb módszert.
NT keret nem csak nálunk öregszik ám ki, hanem mindenhol. Eltolódott a hangsúly a monoskilles monsterekről az olcsóbb multisok felé. Nekünk ez csak jó, amíg még egy keret eltartásához sincs elég emberünk. Én mondjuk a 23-25 évesek keretbe rakása helyett tuti végignézném a 30-33 éves korosztályt. Lehet hogy csak nekem a fixa ideám ez, de szerintem a tapasztalat mélységesen alá van becsülve, amikor a keretek kialakítása történik.
Nevelő és eltartó klubok valóban nagyon kellenének, de ez meg olyan dolog, hogy sok embernek kell akarnia, mráerőltetni senkire nem lehet, hogy maximalizálja a bevételeit, tartson válogatottat, stb.
Mondjuk aki szerint a trédelés könnyű pénzszerzés, az elkezdhetne trédelni és a bevételeiből eltartani egy kerettagot.
Don't feed the troll