To prawda zbyt dużo czasu by zajeło uzupełnianie danych przez selekcjonerów ale naprzyklad najlepsza 20 z kazdej pozycji pokojnie by dali uzupełnić.
Na razie posługujemy się tylko ogólnikami a uważam, że nadszedł czas na konkrety. Uważam, też ze pomysł Szefcia można by było też wprowadzić nie tylko dla nowego rocznika z jubileuszowego 10 draftu ale tez z wcześniejszych. Tak dla przykładu posłużę się statystykami pewnego fajnie rokującego SG/PG z Draftu nr 8. Mowa o Kamilu Frymusie
(8215983)(manager pozwolił mi udostępnić dane tego zawodnika).
Oto jego umiejętności:
Rzut z wyskoku: rewelacyjny Zasięg rzutu: silny
Obr. na dystansie: wybitny Kozłowanie: sprawny
Wejście pod kosz: silny Podania: sprawny
Rzut z bliska: przeciętny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: przeciętny Blokowanie: tragiczny
Kondycja: przecietny Rzuty osobiste: tragiczny
Jak widzicie fajnie go manager rozwinąl na "górze" ale też jego dół jest taki całkiem całkiem. Jak widzicie można by było z niego zrobić praktycznie co chcemy. SF, SG, PG ale teraz takie pytanie co dla takiego zawodnika będzie najlepsze. Chciałbym usłyszeć a potem przedstawie to co ja myślę.
Uważam ze Kamil jest przykładem na jakich zawodnikach powinniśmy się skupić i takich na początku wyselekcjonować i o takich walczyć aby zostali w Polsce. Wiem, że jego SB mogło by byc wyższe ale naprawdę manager jest taki z jakim zawsze bym chciał mieć do czynienia skautując graczy wiec pewnie by się zgodzil aby i ten trening mu zapodać.
Chyba kazdy mi przyzna rację że Kamil fajnie się prezentuje i może byc naszą pociechą już w końcówce jak nie wcześniej w u-21. Takich jak Kamil pewnie w drafcie będzie kilku dlatego warto by było ich jak najwcześniej odkryć i odpowiednio już na początku wyselekcjoowac do odpowiedniej grypy treningowej. Proponował bym utworzenie takiego "wzorca reprezentanta" z podanymi jak ma wyglądać gracz i wtedy skauci by się tylko takim zawodnikiem opiekowali i ewentualnie jakby managerowi coś odmieniło się to przenosili do innych klas treningowych. Ktoś tu napisał, ze to glównie skauci mają rozdzielać ze ten będzie bardziej defensywny ten bardziej ofensywny itp ale uważam że skaut tez człowiek i może sie pomylić więc jakbyśmy przedyskutowali ta sprawę i wspólnie uzgodnili wzór gracza to by zmieszało szanse popełnienia błędu.