Veličanstveni mečevi ovosezonskog PO (2)
LUDDI ─ The Bimbilins 68:73
(90391944)U ovaj meč oba rivala su ušla sa maksimalnim entuzijazmom, a Damir se uzdao u prednost domaćeg terena. Videvši kako Bimbilin neumoljivo gazi rivale pred sobom, uplašen da bi isti scenario mogao i njega da snađe rešio je:
1) da igra meč sezone
2) da se kocka i "gađao" je fokus i brzinu napada protivnika. Iako je stariji od braće Bimbalić već nedeljama unazad stalno igrao BO (osnovni napad), Damir je očekivao najigraniji napad na BB-u odnosno LI (igru pod košem), i tu se malo a možda i malo više zjb.
Dakle imali smo situaciju neposredno pred početak meča da domaćin ulazi u meč naoštren maksimalno, dok gost igra normal.
E sad kad bi samo domaći teren + veće zalaganje na utakmici = pobeda, finale PO bi igrali drugi akteri.
Ovaj minus što se tiče kompletno promašenog gatanja je itekako puno značio da se smanji prednost ludih.
Damir je očekivao da će mu samo 1 raspoloženi igrač biti sasvim dovoljan za pobedu. Njegov Nowacki je trebao da simulira Nowickog. Ja imam običaj da kažem da u ovom rangu takmičenja ukoliko taj glavni strelac ne "ubode" barem ≥ 55₧ protiv naravno ekipe sličnog kvaliteta onda ta ekipa nema ni čemu da se nada (primer moja tekma od pre koju sezonu
(81934810) kada mi je Simatović naš reprezentativac ubacio "samo" 63₧).
Sam meč je otpočeo tako što su gosti uhvatili Lude na spavanju i rešili 1/4 sa +6 razlike (11:17). Za razliku od finala plave konferencije, u finalu crvene igrale su se zaista dobre odbrane.
Nasuprot tome 2/4 je bila mnogo efikasnija. U njoj nije bilo pobednika (24:24) te je na veliki odmor Bimbilin otišao sa +6 (35:41)
Ni u sledećoj deonici igre 3/4 on nije dozvolio damirovim pulenima da se razmahnu. Opet su obe ekipe zaigrale puno bolju odbranu. Jeste Nowacki pogađao ali je zato i puno "mašio" (naročito trojke) te je rezultat bio opet na strani gosta +2 (14:16) odnosno Bimbilin je uvećao svoje vođstvo posle 3/4 na +8 (49:57).
Damiru je hitno trebala pomoć s neba, a Nowackom vazduha. Sa svojih 35 leta kosti su polako počele da mu krckaju a nekad laka ruka sad je počela sve više da podrhtava u odlučujućim trenucima.
Vođeni frenetičnim navijanjem svojih vernih navijača ludi i (o)besni se vraćaju u igru a Pionir ključa. Na njinu žalost iako ovu četvrtinu sa mesom rešavajuu svoju korist to nije bilo dovoljno ni za produženi espreso u pauzi dok se čeka prvi produžetak. Ludi ovaj put nisu bili dovoljno vešti i brzi (imali su spore reflekse u igri brzi prsti) i njihova lađa je otplovila.
Domači dobijaju 4/4 sa +3 (19:16) što je bilo dovoljno samo za častan poraz -5 (68:73). U finale PO idu gosti!
Ako iz razmatranja šta je odlučilo pobednika izuzmemo ono već par pasusa iznad napisano i baziramo svoje mišljenje na osnovu šture statistike sa samog meča vidimo da su prevagu pre svega donela sl. bacanja (+6₧), 4as više, -7 TO = 7 manje izg. lopti, +6 ukr. lopti više, +5bl rampi više te da rezultat odnosno pobednik nije ni mogao biti drugačiji.
Osim toga, pomenuti Nowacki je šutirao sačuvaj bože, čak 55x puta, ali mu je zato učinak od 50₧ znatno umanjen % šuta 31% šut ukupno a 22% trojke, a kako je on uzeo 55/84 ukupna šuta LUDDI-h tj. 65.5% ≈ 2/3 svih šuteva valjda je jasno šta je donelo tugu i smrknuta lica u Pioniru.
Kod Bimbilina se istakao čitav tim, sve je manje-više ravnopravno raspodeljeno: i asistencije i skokovi i ukr. lopte, itd.
Reco-Reco je bio najbolji poenter sa 24₧, a Đokaj u bananama = 4bl.