Το δευτερο που χρειάζεται κάποιος (και ειδικά στην Ελλάδα είναι τακτική). Κι αυτό γιατί η "ελληνική σχολή" και κατ' επέκταση όλες οι επιτυχίες που έχει καταφέρει από το 2000 και μετά στηρίζονται σ αυτά τα 2 (αμυνα- τακτική). Συνεπώς μάλλον έπιασαν τόπο οι προπονήσεις τακτικής που κάναμε από τα παιδικά (όσοι παίξαμε μπάσκετ) ;-)
Το θέτεις πολύ ωραία και με βάσιμα επιχειρήματα.
Είναι όμως πιο περίπλοκο.
Πρώτα απ'όλα εννοείται ότι χρειάζεται η τακτική. Μιλάω για οτιδήποτε πέραν του man to man σε παιδικές-εφηβικές ηλικίες.
Κοίτα τώρα να δεις τα παράδοξα που δημιουργούνται με το να παίζουν ζώνες συνέχεια τα παιδιά.
Πάμε καλά, αλλά έχουμε πρόβλημα απέναντι στις ζώνες(γιατί λείπουν σε πολλούς τα βασικά)!
Πάμε καλά, αλλά δεν έχουμε ατομικά πολλούς καλούς αμυντικούς(ελλείψη της ατομικής άμυνας)!
Την ανεπάρκεια μας στην προσωπική άμυνα, την αντισταθμίζουμε μέσω της ομαδικής στο man to man και όχι στη ζώνη!
Αρα, το ότι έπιασαν τόπο οι προπονήσεις και ότι κάναμε επιτυχίες, είναι σχετικό. Φαίνεται ότι μπορούσαμε ακόμα πολύ καλύτερα, αν δίναμε μεγαλύτερη προσοχή στα βασικά και στο man to man και όχι στα δευτερεύοντα που δεν μας έδωσαν ουσιαστικά τίποτα. Οχι μόνο αυτό,αλλά αν είχαμε καλύτερα βασικά και περισσότερη προσήλωση στο man to man στις μικρές ηλικίες, θα είχαμε και περισσότερη επιτυχία παίζοντας και αντιμετωπίζοντας ζώνες.
Στην τελική, οι Αμερικάνοι που μέχρι το κολλέγιο δεν παίζουν ζώνη και ο Ντούντα που έχοντας την γενική επιστασία όλων των μικρών Εθνικών της Σερβίας αλλά και των πρωταθλημάτων απαγόρευσε στους μικρούς την ζώνη, κάτι παραπάνω ξέρουν.
Νομίζω οτι δεν είναι έτσι ακριβώς. Η βασική αρχή της αντιμετώπισης των ζωνών είναι οτι ψάχνω να βρω τον ελευθερο παίκτη που μου αφήνει η ζώνη (με υπερφορτώσεις κτλ.). Και η βασική αρχή αντιμετώπισης του m2m είναι οτι προσπαθώ εγώ να φτιάξω ελευθερο παίκτη (με πικ εν ρολ κτλ). Άλλωστε στη ζώνη τα σκριν δεν παίζουν τον ίδιο ρόλο μ αυτό στο m2m
Δεν είναι έτσι. Η ζώνη δεν επιδιώκει να σου αφήσει ελευθερο παίκτη. Επιδιώκει να επιλέγει ποιους χώρους θα σου αφήσει "ελεύθερους". Για αυτό και η πρώτη δράση απέναντι στη ζώνη, είναι το στήσιμο στα κενά της.Αλλά η ζώνη κινείται, εκτός κι αν την παίζουν 5 καρέκλες.
Το πως θα την σπάσεις είναι θέμα βασικών και αρχών αντιμετώπισης man to man.
H κυκλοφορία της μπάλας. Η υπερφότωση που ανέφερες είναι κατεξοχήν αρχή αντιμετώπισης man to man. H κίνηση στην αδύνατη πλευρά. Το σκριν οπουδήποτε κι αν γίνει, επίσης.Το pull up/spot up στο κενό της ζώνης κοκ.
Ολα μα όλα βασίζονται στα βασικά και στις αρχές αντιμετώπισης man to man.
Η τεράστια αχίλλειος πτέρνα μιας οποιαδήποτε straight ζώνης, είναι ότι ο αντίπαλος μπορεί πολύ εύκολα, χωρίς καν σκριν, να δημιουργήσει όποιο miss match επιθυμεί και είναι περισσότερο ευάλωτες στην καλή και γρήγορη κυκλοφορία και κίνηση.
Για αυτό και δημιουργήθηκαν οι match up εκδοχές ζωνών, που εμπεριέχουν πολλά στοιχεία man to man, με κυριότερο ότι ο αμυνόμενος σε πλείστες περιπτώσεις θα ακολουθήσει τα κοψίματα του καλού επιτιθέμενου και θα περιστραφεί όλη η διάταξη.