Látom már témát váltottatok, de én még csak most olvastam vissza, egy-két gondolatot szeretnék hozzátenni.
Ezzel a szabálymódosítással egyszerűen nem tudok egyetérteni. Teljesen felesleges beavatkozásnak tűnik a játék piaci viszonyaiba, az pedig nem hinném, hogy jó eredményt szülne. Még jó érvet eddig nem olvastam mellette, azonkívül, hogy "hozzunk egy intézkedést, aztán lássuk mi lesz".
Ha egy jó játékos elkel 1000 dollárért, akkor azért megy el annyiért, mert éppen akkor annyi volt az ára. Vevője pedig ezek szerint egy. Mindenki számára adott volt a lehetőség, hogy megvegye, de éppen az az egy vette meg éppen akkor. Alkalmi vételek pedig mindig vannak. Attól még senkinek sem kellene a kést belém vágnia, mert az akciós mikrosütőt én hozom el az üzletből, másik három meg a fejéhez csap, hogy "banyek, nézd már a mázlistát, pedig én is elmentem amellett a pult mellett már hatszor..." Vagy kezdjem szidni az amerikaiakat meg a kínaiakat, hogy olcsón adnak vesznek játékost, amikor én húzom a lóbőrt? Vicc... Én azt mondom, hogy a free agentek esetében lehetett egyedül arra számítani, hogy reális piaci ár alakul ki, és ezt viszonyítási alapként lehetett felhasználni. Reális piaci ár akkor alakul ki, ha sokan licitálnak, márpedig a szabad játékosokra volt alaposan licit, mert az alacsony kikiáltási ár miatt sokan foglalkoztak velük. Ezt hívják likvid piacnak, amikor sok a szereplő, és az ár sok vélemény alapján alakul ki.
Ezután nem csak nehezebb lesz jó játékost igazolni, hanem az árak értelmezhetetlenné válnak majd. Nem feltétlenül szöknek az égbe, mint ahogy itt korábban mondta valaki, mert lehet, hogy ár szinte egyáltalán nem lesz az ilyen kategóriájú játékosokra. Ugyanis most remekül "szórjuk" az ötleteket, az árbecslési fórumban, azt viszont senki sem nézi, hogy az ötletek honnan jönnek. A továbbiakban a viszonyítási alapot csak az jelenti majd, hogy a Kiss Géza meg a Nagy Béla eladta a 12-es tempódobású játékosát 800 ezerért, akkor az biztos annyit is ér. Holott a nagy fenét... Mindenki annyiért kínálja a játékosát, amennyiért akarja, és még jól is járhat, ha van egy nagyobb hülye, aki megveszi tőle. Én kifejezetten hajtottam a szabad játékosok igazolására, több ilyen is van a csapatban, mert biztos voltam benne, hogy reális ára csak ezeknek a játékosoknak alakul ki. A többinek meg, aki 2-3 millióért árulta az olyan játékosokat, akiket 700-800 ezerért is meg lehetett venni, csak főjön a feje azért, mert nyerészkedni akar másokon. Eddig is voltak bőven idióta áron játékosok a piacon, és most a számuk csak szaporodni fog, mert a piac egyik legfontosabb szabályozó elemét kivették a játékból. Már ha lesznek üzletek egyáltalán a kínálat és a kereslet között várhatóan kialakuló szakadék miatt.
Tudi, a legfőbb ellentmondás abban, amit írsz, pont az, amivel érvelsz. Eddig elkelhetett egy jó játékos olcsón, mert abban a kategóriában éppen olyan piaci viszonyok alakultak ki, hogy kevés menedzser érdeklődött az adott típusú játékosok iránt. Most aztán végképp ez lesz, csak jónéhány kategóriával feljebb, azaz kint lesznek jó játékosok horribilis árakon és mindenki sóvárogva fogja bámulni őket. Az egyetlen reménysugár, amit látok az, hogy a piac valamelyest szabályozza majd önmagát, azaz ha a menedzserek látják, hogy a játékosok az adott áron nem kelnek el, akkor lejjebb mennek. Na de mennyivel? Mert ha sok üzletből kialakuló reális árak nem adnak iránymutatást, akkor hol lesz az az ár, ahol egymásra talál a kínálat a kereslettel? Ugye nem azt akarjátok mondani, hogy ezentúl fusiban lesz néhány jó is biznisz priviben kialkudott árak alapján egy-két monopol tőkés menedzser részvételével, mert eldobom az agyam...
Arról nem is beszélve, hogy mást sem olvasok, csak azt, hogy többen kellene lennünk, és segíteni kellene az újak felzárkózását. Eddig legalább megvolt az a sansz, hogy elkaphatnak egy jó üzletet, most már az sincs.
A fiatalok ára alaposan felmehet, mert mindenki ott próbál majd kapkodni.