Než dosáhne potenciálu, tak potenciál rychlost tréninku neovlivňuje. Ale jsou jiné faktory, které ovlivňují rychlost tréninku - věk, výška (něco lépe trénují velcí, něco malí), úroveň příbuzných skillů.
Když je hráč za potenciálem, tak je to otázka, jestli to "přepne" v jendom okamžiku na jinou konstantní rychlost nebo se to ještě čím dál více za potenciálem zpomaluje. Tohle nemám aspoň já dostatečně prověřené a předpokládám, že většina manažerů hráče přestane inzentivně trénovat, jakmile je za potenciálem, protože to zpomalení je veliké, ať už se to dále zpomaluje ještě více nebo ne.
Co se týče té hranice potenciálu, existují 2 teorie - jedna že tam jsou podstupně potenciálu (k té se kloním já), druhá že ta vazba na plat není úplně striktní a že jsou tam jiné faktory, který ovlivňují, kdy se hráč zasekne, ale lidi si to váží na plat, protože to je asi nejlépe uchopitelné a pochopitelné.
Dost možná budou platit trochu obě ty teorie. Já bych osobně věřil, že jsou podstupně (které ale nikdy neuvidíme, takže je v podstatě ignoruju a jen doufám, že se hráč zastaví spíš později než dřív) a že potenciál nebude vázán přímo striktně na plat, ale bude fungovat hodně podobně, takže stejně není nic lepšího, čím se řídit. Každopádně Charles se někde vyjádřil, že to nemá přímou návaznost na plat, ale nechce se mi to hledat, bylo to tuším v tom plačícím threadu ze začátku sezóny, kde všichni plakali, že jsou jejich monstra najednou moc drahá.
Doporučil bych
http://www.how8.com/bb/index.php to je kalkulačka na platy podle starého vzorce, tam si můžete vyzkoušet, jak by hráč vypadal, když by skočil v těch a těch skillech. Ukáže to přibližný "starý plat" vázaný na skilly, který najdete u všech výzkiumů potenciálu apod., hráči u ž mají na začátku sezóny "nový platů který je odvislý od celkové kvality všech hráčů na buzzerbeateru a momentálně je o něco vyšší než ten "starý". prý o 5-10% a u leckterých ten rozdíl byl vyšší. Nezapomeňte, že to ukazuje virtuální plat, jaký by ten hráč měl, kdyby teď začala nová sezóny - hráči se mění plat jen jednou ročně, do konce roku bude mít stejný. Ukazuje to i platy podle všech pozic, BB vždycky bere tu nejdražší a podle toho hráče označuje, když bude po nějakém tréninku ta nejdražší jiná, změní se vám u hráče pozice. Dá se to trochu používat k odhadu podstupňů u jednotlivých skillů, pokud je mezi tím co říká kalkulačka a co ukazuje BB rozpor.