Pozdrav zajednico!
Na početku ovog obraćanja želeo bih da se zahvalim svima koji su uputili čestitke, što ovde na forumu, što na četu. :)
Kakva utakmica... Šta reći posle jednog ovakvog okršaja. Dok sam još bio pod utiskom nakon utakmice imao sam želju samo da postavim link do utakmice i da time sve kažem, ali ipak ću napisati nešto više, jer to ova utakmica zaslužuje.
(44316) SRBIJA 95 - 89 POLJSKAUtakmica je počela i odmah se znalo da će do samog kraja biti neizvesno. Mi smo imali prednost domaćeg terena i veće zalaganje, ali je odlična ekipa Poljske to neutralisala i ovo je bio jedan potpuno ravnopravan meč. Kao što sam i najavio poljskog selektora je teško predvideti i zbog toga sam se odlučio na uobičajenu odbranu bez gađanja uzdajući se u našu granitnu odbranu koja nas dugo, dugo nije izneverila. Poljaci su odigrali strpljivo stavivši krilo na C, a 2 centra na SF i PF od kojih je jedan sa veoma dobrim spoljnim skilovima. U podsvesti sam negde pomišljao da bi mogli ovo da odigraju, pa sam se zbog toga odlučio na igru na centra, kako bih ostavio prazne pozicije na KC i C računajući da će trener njihovog najboljeg napadača braniti našim najboljim igračem u odbrani kada su centri u pitanju, a to je u našem slučaju Matić. Iz nekog razloga trener to nije učinio i zbog toga je njihov igrač Radomir Kalis zabeležio čak 59 poena. Odbrana je uprkos tom podatku veoma dobro funkcionisala, jer su ostali igrači poljskog tima bili potpuno zaustavljeni.
Šta za napad reći? Napadom ne mogu biti zadovoljan nikako, ali ako je za opravdanje, Poljska je verovatno u top 3 reprezentacije kada se radi o odbranama. Jedan njihov bek ima OD 16 i ID 10. Kako tog igrača probiti sa igračima koji su nedovršeni ovako kao što su igrači po mladim reprezentacijama? Naravno i to ima svoje mane, pa je tako taj poljski bek danas ostao bez poena, a igrao je 50 minuta.
Odigrao sam LP na kraju iz već navedenog razloga, a u igri su bili još LI i motion, odnosno igra pod košem i kretanje. Bilo je rezona za sve napade, ali sam se na kraju odlučio za LP koji ne bih ponovo igrao najverovatnije, ali mi smo ovaj put pobedili i to je jedino bitno. Da je išao LI pogodili bi nam ceo GDP, da je išao motion Joković bi igrao krilo, a ne Šovljanski, pa bi u odbrani bilo teže... Tako da to su sad priče "šta bi bilo kad bi bilo", a ja o njima sada neću pričati.
Meč je bio izjednačen tokom celog njegovog trajanja i najviša razlika u regularnom delu je bila +7, ako se ne varam. Igralo se u manjim serijama od po 4 ili 5 - 0. Takvu jednu je Poljska napravila na minut do kraja utakmice i poveli su 4 razlike. Tada su naši Sokolovi ili Orlovi, koja god da vam je ptica draža, smogli snage, stisli petlju i nisu se uplašili. Stigli smo ih do kraja i prestigli, pa smo vodili 2 razlike. Na ovom meču svemogući Kalis, ponovo je pogodio i doneo izjednačenje, a naši momci nisu uspeli da postignu koš za 2 sekunde.
Prvi produžetak je protekao u znaku Kalisa i Poljske koja je vodila, pa ja mislim više od 4.5 minuta, ali su na kraju naši ponovo uspeli da stignu. Prvo je Šovljanski dao 2 poena za -2, a onda se Milošev hrabro podigao za izjednačenje. Do tada je imao 3/13 iz igre. U drugom produžetku Đaković blista. Pogađa i brani sve živo, a mi vodimo i do 5 razlike. Tada jedna scena koja se ne viđa često. Šutamo 4 bacanja, hvatamo 3-4 ofanzivna skoka i iz svega toga postižemo 0 poena. :D Za to vreme Poljaci su dali dvojku i u poslednjoj sekundi pogađaju trojku i odvode nas u treći produžetak. U trećem produžetku su poljski igrači pali već, jer koliko god da imaju izdržljivost nisu više mogli. Pali su u napadu, a mi smo to iskoristili i zasluženo pobedili.
Mi koji pratimo mladu reprezentaciju smo ovako nešto već doživeli u ovom meču
(35888) , ali mislim da je meč sa Poljacima sve nadmašio. Čestitke poljskom stručnom štabu na odličnoj utakmici i na tome što su čestitali na pobedi, koja je sve u svemu bila zaslužena. Medalja je sada dosta bliža.
Last edited by Oziris at 12/4/2017 8:16:28 PM