Zamýšlel jsem nad tím, jak dále s rozvojem hráčů pro NT. A došel jsem k závěru, že v horizontu nějakých cca. 5 sezon by bylo dobré se dostat k modelu, kdy v NT budou dobře vytrénovaní hráči na perimetru s potenciálem 8 a výše, pod košem 9 a výše. Do té doby budeme využívat i hráče s potenciálem 6 a výše na perimetru, 7 a výše pod košem.
Nicméně problém nastává s tím, v jakých týmech tyto hráče trénovat, protože u těch hráčů na perimetru mám v tom horizontu 5 sezon na mysli hráče s platem cca. 100-150k a pod košem s platem 150k-200k. Přičemž by to měli být komplecní hráči bez slabin, dá se dosáhnout s tímto platem klidně součtu základních 10 vlastností 120 i více.
Osobně si myslím, že vzhledem k příjmům si takové hráče mohou dovolit hlavně týmy z první ligy, a to bez negativního dopadu na osobní ambice klubu. Jedno by si třeba mohl dovolit i druholigový tým, ale tam už by tím asi ohrožoval ambice klubu.
Občas se mi stane, že se na mě obrátí některý manažer, že by chtěl koupit českého hráče s šancí na NT, ale častěji nastavá situace, kdy je potřeba náhle nečekaně najít majitele pro nějakého potenciálního reprezentanta. Proto bych byl rád, kdyby se mi ozvali manažeři, kteří by případně byli ochotni, pokud by se naskytla příležitost, nějakého takového hráče koupit a trénovat jednopostově (kromě jeden na jedno a doskoků, což nejde trénovat jednopostově, tam by museli dvoupostově). Přičemž mi napište, na jakých postech jste ochotni trénovat, protože u většiny hráčů bych asi rád využil i trénink mimo pozici, tzn. mix trénink pro PG, SG a C, na kterých jde trénovat jednopostově. Ale samozřejmě záleží na stádiu roztrénovanosti hráče.
Samozřejmě se mi mohou ozvat i týmy z nižších lig, které mají ambice se dlouhodobě usadit v druhé lize nebo dokonce proniknout do 1. ligy. Můžeme u nich trénovat hráče, kteří dnes jsou mladší a mají nižší plat a než jim plat vzroste na výše uvedené hodnoty, mohou svůj tým dostat do takové ekonomické pozice, že to pro ně nebude problém.
Případně bych i uvítal týmy, které by se specializovaly na tréninky trestných hodů a kondice a nakupovaly by reprezentanty, kteří dosáhli potenciálu, ale to asi není úplně v tuto chvíli nutné, prospěšnější to bude, až náš NT bude na vyšší úrovni než je nyní. V tuto chvíli na úrovni první pětky nemáme nikoho prodejného za potenciálem.
Já bych pak v případech, kdy je někomu potřeba najít nového majitele, primárně zkoušel oslovit tyto týmy, jestli aktuálně je jejich ekonomická situace taková, že by si mohli dovolit koupi takového hráče.