BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.376 in reply to 122481.375
Date: 12/20/2009 9:56:47 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
No to akurat trzeba obiektywnie przyznać ;-)

From: B.B.King

This Post:
00
122481.377 in reply to 122481.369
Date: 12/20/2009 10:03:30 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Podaliście przykłady 2 czy 3 graczy a póki co nadal graczy grających normalnie jest tysiące...

I dlatego większość reprezentacji będzie grała "normalnie" (chociaż to złe słowo) a 2-3 odwrotnie i to one będą grać w finale MŚ ;-)

Lampe - też pyka trójeczki, a jest PF-em (a na polskie warunki to spokojnie mógłby być C)

Po prostu dobra kadra będzie teraz nie wyglądała tak jak wcześniej:

bardzo mały, mały, wszechstronny SF, gruby, bardzo gruby

tylko:

wszechstronny mały, wszechstrony niski SF, wszechstronny średni SF, wszechstronny wysoki SF, wszechstronny gruby

;-)

This Post:
00
122481.378 in reply to 122481.376
Date: 12/20/2009 10:04:28 AM
Overall Posts Rated:
22
LeBron nie jest dobrym przykładem bo on ma wszystko legendarne:) a takich zawodników od zawsze chcieliśmy mieć, i będziemy dalej chcieli

This Post:
00
122481.379 in reply to 122481.378
Date: 12/20/2009 10:09:01 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
LeBron nie jest dobrym przykładem bo on ma wszystko legendarne:) a takich zawodników od zawsze chcieliśmy mieć, i będziemy dalej chcieli

A zarabia tylko trochę więcej od JW... ;-)))

To: Jax
This Post:
00
122481.380 in reply to 122481.370
Date: 12/20/2009 10:11:47 AM
Overall Posts Rated:
12061206
równie dobrze można odwrócić sprawę . pokaż mi C który w NBA broni legendarnie na obwodzie i pokaż mi PG który broni legendarnie pod koszem zbiera i do tego blokuje ???

A pokaż mi w NBA chociaż jednego zawodnika, którego skille wyrażone są liczbowo od 1 do 20, który ma wyłupiaste oczy, i składa się z bitów ;-)

Pokaż mi chociaż jeden klub, w którym wszyscy zawodnicy na początku sezonu mają formę porządną (w ogóle czy w realu istnieje coś takiego jak forma porządna)?

Pokaż mi zawodnika, który tak bardzo wytrenował swoje skille, że ma tak wysoką pensję, że nikt nie jest w stanie go utrzymać.

Powiedz mi ile klubów w NBA co sezon bankrutuje z powodu zbyt wysokich pensji.

Pokaż mi klub w NBA, w którym trening odbywa się tylko w piątki i nie trenują wszyscy zawodnicy tylko niektórzy.

Pokaż mi rozgrywki, w których półfinał i finał konferencji gra się do jednego wygranego meczu a finał do dwóch.

Pokaż mi kraj lub ligę, w której sezon trwa 14 tygodni.

Mógłbym tak wyliczać do stu pokazując sto nierealnych rzeczy, które są w BB. I nikomu to nie przeszkadza.

Ta gra jest nierealna ale taka być musi i wedle takich zasad trzeba grać. A zmiana krycia to tylko jedna z zasad i trzeba sie do niej dopasować i wykorzystać.

This Post:
00
122481.381 in reply to 122481.378
Date: 12/20/2009 10:15:45 AM
Overall Posts Rated:
12061206

Czyli przekładając na BB to powinien grać w klubie Retired bo nikogo nie byłoby na niego stać ;-)
Takie są aktualnie realia w BB. I musimy się do nich dopasować.

This Post:
00
122481.382 in reply to 122481.374
Date: 12/20/2009 11:55:38 AM
Overall Posts Rated:
1414
Wiesz, chyba nie czytasz całości moich postów ze zrozumieniem....ja napisałem o tym, że tysiące graczy gra normalnie ale nie napisałem, że te tysiące to wszyscy są super ultra gracze, wymieniłem 7 ale mógłbym wielu więcej tylko po co? ja podam przykład Shaq'a ty dasz Lewisa i będziemy się licytować w nieskończoność a chodziło mi tylko to, że to ty napisałeś tysiące przeciętniaków...a prawda jest taka, że jest bardzo dużo graczy świetnych ale nie nie wiadomo jak wszechstronnych.

Za bardzo to wszystko bierzesz do siebie...jeśli Cie uraziłem tym co napisałem to przepraszam :) ale zauważ, ze napisałem, że jeśli tych graczy uważasz za przeciętniaków to nie znasz się na koszykówce, napisałeś, że nie są więc na koszykówce się znasz...

Myślę, że starczy nam już gadania o realistycznym świecie bo to nie ma sensu, prawda jest taka, że nie da się w grze przeglądarkowej dać ludziom grę super realistyczną. Pomysł może być dobry ale jak już pisałem trzeba to sprawdzić w klubach zobaczyć efekty, nie możemy tak ryzykować na graczach którzy mają duże szanse do kadry bo w razie nie powodzenia za dużo byśmy stracili.

From: kozlik4

This Post:
00
122481.383 in reply to 122481.382
Date: 12/20/2009 12:09:46 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41334133
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Dokładnie tak samo myślę i podpisuję się pod tym:)

This Post:
00
122481.384 in reply to 122481.368
Date: 12/20/2009 12:43:46 PM
Overall Posts Rated:
1010
Przykład Magica Jonhnsona, który był rozgrywającym a miał parametry co najmniej silnego skrzydłowego pokazuje, że wszystko jest możliwe

Dokładnie. A żeby daleko nie szukać jedna z największych gwiazd NBA Dirk Nowitzki w obronie gra jako C, a w ataku bardzo często jako SG, a w ogóle to większość pkt zdobywa rzutami dystansowymi...

@repta2
sorry ale BB ma być grą która realistycznie pokazuje grę w kosza a czy w normalnej koszykówce normalnym jest aby Center krył rzucającego obrońcę?

Czyli wg Ciebie NBA jest nierealistyczne a Dirk Nowitzki jest wirtualny...? ;-)

Wyjątek potwierdza regułę :)

This Post:
00
122481.385 in reply to 122481.382
Date: 12/20/2009 12:47:11 PM
Overall Posts Rated:
12061206
A wg mnie trening zawodników po staremu to zbędne ryzyko ;-)

A przy odwracaniu przecież aż tak dużo zmian nie ma.

Wszystkich skilli jest 10. A odwracanie dotyczy tylko trzech z nich, przy czym:

- dla sześciu skilli (JS, JR, HN, DV, PS, IS) nie zmienia się nic.
- obrony wymieniają się w stosunku 1:1. Po prostu zamiast jednej to trenujemy drugą, czysta zamiana, żadnych kombinacji.
- kombinowanie potrzebne będzie tylko przy zbiórkach - tutaj trzeba będzie wyważyć ile trenować ich obwodowym z ID a ile podkoszowym z OD
- i drobna zmiana dotyczy bloków. Jednak ten skill u zawodników starego typu też jest zaniedbywany, bo po prostu, żeby go podciągnąć to trzeba odpuścić któryś z innych skilli, bo pensja stanie się nie do zniesienia.

Reasumując - obwodowi są troszkę bardziej obciążeni treningiem zbiórek. Czyli do sześciu skilli dochodzi siódmy. Ale za to podkoszowi są trochę odciążeni.

Wytrenowanie obwodowych zajmie troszkę więcej czasu, ale nie bardzo dużo. Część tego kosztu nadrobimy:

- bokami u podkoszowych, którzy są w tym systemie odciążeni.
- brakiem spowolnienia bo dłużej będzie można trenować bez osiągnięcia potencjału pensji
- lepszym treningiem w klubach - zawodnikom z niższą pensją łatwiej będzie znaleźć klub, prezesi będą chętniej ich trenować.
- i w końcu najważniejsze - skille główne będzie można bezkarnie podciągnąć wyżej. Zawodnik starego typu jeśli ma dwa główne skille na poziomie 18 to podciągnięcie trzeciego do tego poziomu sprawia, że pensja staje się nie do zniesienia. I z musu trenuje się tym zawodnikom boki. U zawodnika nowego typu będzie można bezkarnie podciągnąć dwa główne skille do poziomu 20 a trzeci (obrona) będzie mniej podnosił pensję. Dopóki zawodnik nie przekręci się na SF-a no to ten skill będziemy mieli za darmo. Gdy zawodnik przekręci sie na SF-a to i tak wychodzi taniej. A to dlatego, że u SF-a obydwie obrony są tańzsze niż u skrajnych główna.

Dla mnie bilans zysków i strat wychodzi na plus.

Spodziewany efekt, to trochę mniej zbiórek defensywnych i trochę więcej ofensywnych. Lepsze skille główne, tańsze pensje.

This Post:
00
122481.386 in reply to 122481.373
Date: 12/20/2009 12:48:53 PM
Overall Posts Rated:
1010
PG który broni legendarnie pod koszem zbiera i do tego blokuje ???

LeBron?

Ale to nie jest takie proste biało-czarne... Koszykówka to jednak gra zespołowa i broni się zespołowo, nie ma C, który broni legendarnie jak mu nie pomoże inny zawodnik to i tak sam nic nie zdziała. Inaczej w grze komputerowej musi to byc jakoś wymyślone aby gra miała sens i jest wymyslone tak, że zawodnicy maja 12 umiejetności, a silnik wylicza, który zespół wygra, nie można tego tak bezpośrednio odnosić do realnej koszykówki.
Nie zapominajmy więc, że to wciąz tylko gra komputerowa, w której zwycięstwo wylicza się na zasadzie rachunku prawdopodobieństwa... ;-)

Wg ciebie LeBron to jest rozgrywający?
Proszę cię.. :)
To, że ktoś ma po 5-6 asyst średnio o tym nie świadczy.
Bron to typowy niski skrzydłowy (SF).
Poza tym w Cavaliers rozgrywa Mo. :D

Advertisement