Szia!
Lehet, hogy priviben kellene folytatni, bár hátha valaki hozzátesz még valamit (vagy éppen érdekli, mittudomén).
Ha megnézed, akkor erről én is írtam:
"Az egyetlen reménysugár, amit látok az, hogy a piac valamelyest szabályozza majd önmagát, azaz ha a menedzserek látják, hogy a játékosok az adott áron nem kelnek el, akkor lejjebb mennek."
Nem az a bajom, hogy ebben én nem hiszek, az már sokkal inkább, hogy a játék felépítését nézve nem vagyok benne biztos, hogy ez be is fog igazolódni. Ez ugyanis feltételezi, hogy egy széles réteg a fizetőképes kereslet, ez pedig ebben a játékban nem így van. A másik probléma ezzel az, hogy a nevelt játékosok nagyrésze 22-23 éves korban piacra is kerül, mert ez az az életkor, ami nagyjából a gazdaságos edzhetőség határa. Ekkor pedig sokan eladják őket, és a menedzserek nincsenek érdekeltté téve abban, hogy egy játékos a csapatuk tagja legyen akár 30 éves koráig is. Akkor pedig senki se beszéljen nekem a nevelés fontosságáról, mert a kluboknál nem azt látom, hogy hosszú távon gondolkodnának egy-egy játékos szerepeltetése esetén, hanem 3-4 szezonos edzetés után irány a piac. Ez pedig tisztán gazdasági indoknak tűnik, ha már így hívtam, akkor maradjon is a kifejezés "nyerészkedés".
"Én pl.: kerestem szabadon igazolható játékost, de egyszer sem találtam. Az pedig SEHOVA nincs leírva, hogy ezek a játékosok mikor, miért, és mennyiért kerülnek ki a piacra." --- Ebben nincs igazad, nem így van. Én egyszer talán pont ebben a fórumban tettem fel a kérdést, és akkor azt a választ kaptam, hogy a mindenkori pénzügyi frissítéskor kerülnek ki a szabadügynökök. A mennyiértre pedig az a válasz, hogy mindig minimál áron. A tapasztalatom az volt, hogy sokáig a játékosok licitje egész alacsonyan állt, aztán a végére alaposan felgyorsult, igazi licit lett belőle, sok résztvevővel, nagy küzdelemmel. Az átigazolások között fel van tüntetve, ha valaki szabadon igazolható játékost vett, és az ára is ott van. A választék egyébként elég nagy volt, előfordult, hogy 30-40-et is összeírtam közülük egy héten (és akkor még csak azokat mondom, akiket nagyjából megengedhettem magamnak).
Tehát a szabadügynökök kereskedelme volt a legkevésbé bennfentes. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy két menedzser priviben megalkuszik egy játékosról, hogy az mennyiért kerüljön ki. Persze ettől még a nyílt liciten elviheti más is, de annyi biztos, hogy az eladó megkapja a kialkudott árat. Ennél bennfentesebb pedig a világon nincs...
A szabadügynökök igazolása egy fontos opció volt a menedzserek kezében. Eldönthették, hogy nevelnek vagy kész játékost vesznek. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Egy kész játékos 21-22 évesen sosem lesz teljesen olyan, amilyennek én szeretném látni, nevelni viszont mindenki olyanra neveli a játékosait, amilyenre akarja. Ha kedve van, csinálhat 15-ös dobótávot egy centernek, legfeljebb nem jön be. Ehhez kapcsolódik a draft véleményem. Neked már megírtam, de nem titok ez, én nem költök megfigyelésre egy fillért sem. A draft után sok játékos kerül ki a piacra, és onnan jobban szeretek választani magamnak olyat, akit szívesen leigazolnék. Akkor az induló skiljei is olyanok lesznek, amilyeneket én szeretnék. Én azt nehezményezem, hogy a választási lehetőséget vették ki a játékból, és szerintem így egysíkúbb lett.
Nem a szabályváltoztatásokkal van gondom, az nem árt néha a játéknak. A módja viszont nem mindegy, ugyanis nem ártana indokolni is őket, nem csak közölni a hírek rovatban egy szalagcímmel. Ugyanis hiteles akkor maradhatna a játékot irányító gárda, ha valami támpontja is lenne annak, hogy a változtatás miért történik. Továbbra sem látok emellett a változtatás mellett érvet, csak (ahogy azt korábban is írtam) eddig így volt, most meg legyen másképp aztán hátha...
Különben megkövetek mindenkit a pontatlanságomért, csak egy volt szabadügynök játszik a csapatomban, én emlékeztem rosszul. Viszont összevetésnek mindig a szabad játékosok árait használtam, már amíg lehe