Dlatego właśnie uważam że należy się troszczyć i myśleć na temat jakiejś spójnej strategii szkolenia zawodników. A są to właśnie selekcjonerzy. I dlatego uważam że ich wzajemna współpraca to podstawa.
....musi być efektem działań obu selekcjonerów.... powinna być płaszczyzną współpracy obu selekcjonerów.
I dlatego współpraca jest tak ważna.
Ale nawet nie wzajemna dwu osób, ale raczej dwu osób i wspólnej idei.
Przedstawiłeś tu wzorową wizję działania i współpracy kadry. Jednak jest to dla mnie wizja utopijna:). Po pierwsze selekcjonerzy się zmieniają, a ja mam wrażenie że przez większość cytowanego tekstu zapomniałeś o tym. Otrzeźwienie przyszło na koniec gdy wspomniałeś o wspólnej idei. Wspólnej, lecz czy koniecznie takiej samej?
Bowiem nie widzę potrzeby, że by selekcjoner U21 miał wnikać i ingerować w to jak dba o kadrę NT i bezpośrednie jej zaplecze selekcjoner NT.
Tak samo jak nie widzę potrzeby, żeby selekcjoner NT zajmował się nowym draftem i graczami U21. On i jego pomocnicy mają dbać o kadrę NT. Owszem przekazywanie uwag, czy konsultacje są niezbędne, jednak jak sam zapewne wiesz gdy wszyscy robią wszystko to tak naprawdę nikt nic nie robi:).
Pamiętaj że selekcjonerzy się zmieniają. ...(to nie atak).Uważam że głównym problemem jest brak przejrzystego działania kadr na różnych odcinkach. Np. pisałem o tym już kilkakrotnie, że po tylu sezonach żaden z selekcjonerów nie powiesił na forum czerwonego wątku o min. podstawowych wymaganiach dot potencjalnego kandydata do kadry/kadr, o tym jak taki zawodnik mógłby i powinien wyglądać w wieku odpowiednim pod grę w U21 lub NT. Nie chodzi mi tu o suche liczby, lecz tak jak ( chyba ) Jax podawał za niemieckim forum - pewien zakres umiejętnosći. Lista aktualnych skautów też mogłaby znaleźć się tam.
To raczej pytanie do GM, ale czy nie można by zdjąć kilka czerwonych wątków. ? Jest ich tam prawie tyle co zwykłych wątków;), sprawia to że czerwień forumowa przestaje być czymś przyciągającym wzrok:).
Last edited by Czesław at 2/17/2010 3:46:23 PM