BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > U21 Makedonija

U21 Makedonija (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Dadimo

This Post:
00
149768.383 in reply to 149768.381
Date: 7/14/2012 7:37:05 AM
Overall Posts Rated:
5555

-Знаеме добро и ти и јас , дека Hafiz добро напредува овој играч,, но јас ти пишав порака дека барем засега нема да ни треба во составот бидејќи имаме доволно квалитетни крила ..Во суштина што го споредуваш Shutovski со Hafiz ти е сосема погрешно кога двајцата играат на различни позиции , а Shutovski е релативно подобар и во однос на вештините, а и во тие натпревари ни беше од поголема важност Shutovski одколку Hafiz.

Е за ова највеќе те критикувам и оваа е причината поради која го напишав коментарот. За жал тука покажуваш дека не ја познаваш добро играва и ти е потребна помош од некој поискусен. Чобани ни од далеку не е крило, трениран е како бек и од скиловите што ти ги дадов ти требаше да го препознаеш тоа. Според платите што ги имаат сигурно биле тука негде по квалитет на поетокот од сезоната а во меѓувреме нема теоретски шанси Шутовски подобро да напредувал од Чобани зошто добро знам како напредуваше Чобани. Дополнитетлно, формата кај Чобани е константно 8-9 што е многу битно за еден репрезентативец а да не збориме од какво значење е неговиот потенцијал бидеќи ретки се таквите што ги имаме. Тебе може толку тие знањето но менаџер од калибарот на Ксаго да ми тврди дека Шутовски е подобар избор од Чобани за мене е шокатно и навистина немам што повеќе да кажам.

-Па ако си мислел ти дека подобро би ја водел репрезентацијата зошто не се пријави на изборите?? Твое мислење е дека јас , подпомаган од скаутинг тимот сигурно ќе бидам избран за селектор=Тоа е твое мислење.. Но да потенцирам како што кажа Гари, имаме 200 активни тимови а јас од изборите добив 10 гласа. Каде се другите 190?

Да не губиме време на празни муабети, остај ме мене во муабетот, ти си се нафатил да бидеш селектор а тоа значи дека треба да бидеш спремен да те критикиуваат ако правиш грешки или да те фалат ако работиш добро. Тоа што го кажа Гари не држи вода, напишав и вчера не гледајте колку активни тимови има туку гледајте дека во изминативе сезони не гласале повеќе од 19 менаџери. Но ова не е битно муабетот не се однесуваше за тебе туку генерално за изборите во последните неколку години. Ти беше единствен кандидат и јас гласав за тебе, твојата победа си е чиста сакав само да објаснам зошто никој друг не се кандидираше.

Ме критикуваш мене за слабите резултати оваа сезона?!

Ни најмалку, со оваа генрација толку можевме и затоа сметав дека требаше да се подмладува зошто така ќе губевме со инвестирање во иднината а вака губиме без никаква придобивка. Разлика меѓу скорот 0 победи и 1 победа е навистина смешна за да ви биде аргумент но пак ќе кажам си го кажав своето милсење вие терајти си како сакате.
Околу тактиката сакав само да кажам дека против многу подобри противници однапред сме осудени на пораз со балансиран напад и одбрана, во такви ситуации единствен логичен потег за мене е да се ризикува со конкретен напад и одбрана т.е да се проба да се прочита противникот. Но ова не толку битно, сите сме свесни дека релултатите не можеа да бидат многу подобри, само ти си пропушти шанса да се надоградиш како менаџер со тоа што ќе се обидеше тактички да се надмудруваш со противничките селектори.

This Post:
11
149768.384 in reply to 149768.381
Date: 7/14/2012 8:11:20 AM
Overall Posts Rated:
203203
Оваа, и во изминатите сезони, изборот на играчи во У21 тимот се базирал на бројки.

1. Моменталните скилови на играчите.
2. Поседување специјален сет скилови кај некои играчи.
3. Тренингот во претходните сезони.
4. Потенцијалот.
5. Способноста на газдата да одржува форма.

*6. Спасување играч.

И Димац претходно и Саше сега при изборот на играчи функционира по горните критериуми. Изборот на играчите секогаш бил крајно транспарентен - секој од скаутите може во секое време да ги види скиловите и профилот на секој играч во базата У21 - така што секој играч во У21 составот не случајно е во тимот.

По истите критериуми беа избрани ѕвездите на минатата сезона. Разликата меѓу претходната и оваа сезона е што тогаш бројките одлично се поклопија кај 21 годишните играчи.

Затоа потенцирам дека проблемот во У21 не е во лошиот избор на играчи, туку во дисконтинуитетот на продукција на квалитет секоја сезона. Во идеално сценарио, со 120 менаџери може да се прават чуда, или да му го направам кефот на Димац: ќе биде (.) (.)

Накратко, 20 менаџери треба да земат по еден 18 годишен (со потенцијал 8+) на почетокот на Сезона 21 и да го тренираат најмалку до негови 22 години - понатаму зависно што сакаат со играчот во нивниот тим.

Нови 20 менаџери по еден 18 годишен (со потенцијал 8+) на почетокот на Сезона 22 - другото исто како горното.
- || - на почетокот на Сезона 23 - || -
- || - на почетокот на Сезона 24 - || -
- || - на почетокот на Сезона 25 - || -

Тоа се вкупно 100 менаџери досега, + 20 нека бидат резерва :)

Со вакво сценарио, кое не прави ама баш никакво оптеретување на менаџерот (затоа што потребно е барем 1 играч да го тренира), којзнае, можеби и светската титула ќе стои во нашите витрини.

Утопија!

This Post:
00
149768.385 in reply to 149768.384
Date: 7/14/2012 8:38:07 AM
Pelister Bitola
II.1
Overall Posts Rated:
1818
Оваа дебата започнува да личи на една друга од предповеќе од 10 сезони кога имаше ваки расправии кои прераснаја во вистинка војна на форумите и поради преголемиот број на коментари многу менаџери добија забрана за пишување на форумите ете на пример јас :D Кој ја играше играта во тоа време сигурно се сеќава за што зборувам и се надевам дека оваа дебата нема да добие толкави размери :D

Last edited by РакијаДете at 7/14/2012 8:47:37 AM

This Post:
00
149768.386 in reply to 149768.384
Date: 7/14/2012 10:20:00 AM
Overall Posts Rated:
5555
Оваа, и во изминатите сезони, изборот на играчи во У21 тимот се базирал на бројки.
...
3. Тренингот во претходните сезони.

Јасно ми е дека оваа третото е проблем кај Чобани ама баш затоа дигнав толку врева, вложив надчовечки напори да го убедам неговиот газда да го тренира откако првата сезона кога имаше 18-години играчот речиси и да не беше трениран и беше на работ да пропадне еден таков голем талент. Изминативе скоро 2 сезони морам јавно да го пофалам менаџерот на овој играч, редовно, правилно и дисциплинирано еднопозицсики го тренира заедно со Кичевски кој исто така е голем потенцијал за нашите репрезентации. Од пред 2 недели газдата на овие играчи со право почна да ме прашува зошто Чобани уште не е во У21. Незнаев што да му кажам освен дека е прашање на време кога ќе се случи тоа и тогаш се решив да му пишам на Саше ама тоа не даде никаков резултат.
Велиш дека ниеден играч не е случајно во У21, давањето предност на Шутовски во однос на Чобани за мене е големо промашување дури и да има некој скил подобар Шутовски, едноставно вашето робување на суровите бројки без да покажете сензибилитет и да погледнете малку и на иднината се надевам дека нема да резултира со демотивирање на менаџерот и да пропадне ваков талент.
Дополнително, ова не е првпат да сте неправедни спрема овој наш голем талент, на минатите годишни награди Чобани имаше 8 зелени стрелки, исто колку и некои други играчи кои беа наградени вклучувајќи го и мојот Жуна. Тогаш му пишав на Димац како тогашен селектор на У21 да го извади мојот играч и да го стави Чобани но Димац ми кажа дека веќе е касно и дека Жуна е заслужено во У21. ОК, ама до кога ќе бидете неправедни спрема Чобани затоа што не беше трениран како што треба првата сезона, колку што има вина кај менаџерот што не соработувал со вас толку има вина и кај вас што не сте успеале да го убедите во тоа. Не ми е поенатата да изигрувам некој херој тука кој го спасил играчот од пропаст туку само стравувам да не пропадне овој голем талент а мислам дека е време е да биде повикан.

Затоа потенцирам дека проблемот во У21 не е во лошиот избор на играчи, туку во дисконтинуитетот на продукција на квалитет секоја сезона.

Кога мислев на лоша селекција на играчи не мислев на тоа дека со некои други играчи ќе имавме подобри резултати туку дека оваа генерација е мизерна и сум на мислење дека подобро ќе беше да се уфрлат некои помлади играчи кои имаат голем потенцијал да бидат поспремни кога ќе им дојде времето.

Инаку ова што вика РакијаДете мислам дека неможе да се споредува со некои расправии од минатото. Едноставно најдбронамерно и конструктивно сакав да ви укажам на некои работи кои мислам дека се битни за иднината на нашите репрезнтации. Ваше е дали ќе ме послушате или не :)

Last edited by Dadimo at 7/14/2012 10:26:12 AM

From: Xsago

This Post:
00
149768.387 in reply to 149768.382
Date: 7/14/2012 10:29:43 AM
Overall Posts Rated:
128128
терајте си како мислите дека е подобро јас само си го кажав своето мислење кое мислам дека е во корист на нашите репрезентации

Prvo i osnovno ova jas ne go smetam za lavga tuku za konstruktiven razgovor. Za taktika i skillovi na igraci zaradi ocigledni pricini ne moze da se komentira na forumot, no za vakva generalna strategija i toa kako moze. Site zainteresirani se povikani da go dadat svoeto mislenje. Nekogas pametni idei doagaat i od kompletno nepoznati mesta.

Ако за тебе скорот 1-6 е доволно подобар од 0-7 за да биде аргумент против подмладување на составот тогаш јас сум запрепастен и немам што повеќе да додадам

Jas na najednostavniot i natransparenten nacin gogledam progresot na reprezentacijata. Nejziniot ranking. Rankingot kompletno zavisi od rezultatite koi gi postignuva edna reprezentacija. Pritoa vlijanie imaat i samiot rezultat (pobeda ili poraz) no i razlikata so koja e zaguben natprevarot. Momentalno juniorite se rangirani kako 49ti vo svetot od vkupno 98 reprezentacii (bukvalno na sredina). Ako skorot sezonava ni bese 0-7 so polosi kos razliki ke bevme nekade pomegu 55 i 60 mesto rangirani.

Moeto razmisluvanje e toa. Me interesira drugite sto mislite.

Prasanje do sekoj clen na BB MKD zaednicata: Sto vi e najvazno kaj mladinskiot tim: povisok plasman vo rankingot na reprezentaciite ili nagraduvanje na pogolemite talenti, potencijalni NT reprezentativci vo idnina?

From: gorge

This Post:
00
149768.388 in reply to 149768.387
Date: 7/14/2012 11:05:18 AM
Overall Posts Rated:
1111
Duri denes go citam ova i dadimo izvini ama mislam deka ne si vo pravo da go kritikuvas sashe za srabotenoto ovaa sezona uste pomalku za rezultatite koi gi postigna so mladite.
I da, isto i jas kako xsago bez dilemi mislam deka 1-6 skor e podobar od 0-7 pa so bilo koi igraci da igrame makar da bi sluzele samo ovaa sezona, a Cobani definitivno e golem talent no sigurno ovaa sezona ne bil podobra opcija od Shutovski na natprevarite.
A boban toa sto go pisa za principot na dimac i osvojuvanje na titulata go podrzuvam :):):)

Message deleted
This Post:
11
149768.390 in reply to 149768.389
Date: 7/14/2012 11:20:54 AM
Overall Posts Rated:
44
Ke gi sonuvam vecer Cobani i Shutovski... :D :D :D

From: sematika

This Post:
00
149768.391 in reply to 149768.390
Date: 7/14/2012 1:01:04 PM
Overall Posts Rated:
33
eve jas ke se stavam vo odbrana na dadimo :) pred se stvarno ne menuva spored mene ranking mestoto dali bilo 49 i 55 , i deka bi pretpocital 0-7 nego 1-6 so prednost na talentite . vo sezona koga se znaese deka se e izgubeno >mislam deka dadimo se zalozil kaj trenerot na Cobani koj sto vlozil vo negovo treniranje i mislam dadimo tuka se oseka kako vinoven sto ovoj igrac ne e vo timot i zatoa burno reagira , drugo stvarno toa skaut timot nalikuva na bagra :)ednas pisav dali moze da bidam skaut i kultutno ne doibv odgovor
drugo relano bobans i xsago se najdobrite menajeri i bi trebalo tie da zastanat zad sekoj trener i koj bi se kandidaral vo davanje pomos bidejki najdobro go prvat toa a ova dobivanje na selektorskoto mesto msialm deka za naredna godina ne bi trebalo da bide nekoj od skaut timot da im se dade sansa na nekoi drugi

From: Xsago

This Post:
00
149768.392 in reply to 149768.391
Date: 7/14/2012 2:01:14 PM
Overall Posts Rated:
128128
Jas prvpat slusam deka si bil zainteresiran da pomognes na reprezentaciite. Se razbira deka e otvoreno da pomagas. Pisi mi na privatna poraka i za edna nedela ke se dogovorime se sto kako, sega odam na odmor za nekoj saat i stvarno nemam vreme.

This Post:
00
149768.393 in reply to 149768.387
Date: 7/14/2012 2:01:37 PM
Overall Posts Rated:
5555

Prasanje do sekoj clen na BB MKD zaednicata: Sto vi e najvazno kaj mladinskiot tim: povisok plasman vo rankingot na reprezentaciite ili nagraduvanje na pogolemite talenti, potencijalni NT reprezentativci vo idnina?

Ако немаш ништо против јас малку поинаку би го формулирал прашањево:
Дали во сезони кога ќе имаме многу слаби У21 генерации како што беше случај со оваа сте за тоа да им се даде шанси на некои помлади потенцијали или по секоја цена да играме со најдобрите играчи што ги имаме во моментот?

Мојот став е : Генерално сум против подмладување на составот и треба да играме со најдобрите играчи што ги имаме, но кога ќе имаме вакви очајни генерации дефинитивно сум за тоа да се подмлади составот. При тоа не мислам да се исфрлат сите 21-годишни играчи, тука само оние просечните и оние кои немаат потенцијал за сениорската репрезентација. Во превод тоа е една комбинирана best of генерација која ем ќе биде подмладена ем ќе има доволен квалитет да победи барем еднаш ако веќе се задоволувате со 1 победа.

Инаку таман работа ние да се караме, тебе, Бобанс, Димац и Царот ве сметам за најблиски во нашава заедница моментално, не само од прекрасното време поминато со вас додека бев во скаутинг тимот туку и времето пред и после тоа, но ако забележам дека нешто не чини според мене имам право да си го кажам своето мислење :)

Advertisement