Rotacja ma wpływ bo przy każdym treningu trenując jeden skill (główny) trenujesz też kilka pobocznych i stąd, te kilkanaście/kilkadziesiąt procent normalnego treningu jaki dajesz dostają te poboczne umiejętności, co w efekcie sprawia, że rotując dajmy na to w cyklu 3 skilli (np IS, ID i RB) wracając po pełnym cyklu do 1 ze skilli masz już go na na tyle wysokim pod poziomie, że przy treningu dla jednej pozycji możesz liczyć na skoki co tydzień, z rzadka, bo oczywiście można się wstrzelić pomiędzy, co 2 tygodnie.
Trenując cały sezon jeden skill wydłużasz trening, oczywiście trenując jedną pozycję masz skoki poboczne, trenując 3 skille na skoki poboczne poza pierwszym tygodniem nie ma co liczyć (w tych 3 skillach, bo np pod koszem trenujesz równocześnie bloki), ale patrząc na bazy skautów czy samych kadrowiczów różnica jest widoczna gołym okiem.
@zbiggy: ja osobiście w tym sezonie rotowałem trochę inaczej bo dawałem przekładankę w której na jeden skok IS i ID przypadała jedna jednostka RB (IS, RB, ID, RB, IS, RB itd) bo mój młody C miał największe zaległości w zbiórki, teraz jest prawie, że równy, tak więc poza co jakiś czas treningiem bloków będę trenował tak jak napisałem w pierwszym akapicie. No i oczywiście to jak rotujesz ma wpływ na szybkość bo przy każdym treningu IS, ID czy RB dajesz procenty na te 2 pozostałe, a więc jeżeli tak jak ja trenowałem IS, RB, ID, RB, IS na trening IS i ID przypadały 3 jednostki poboczne, a na RB tylko jedna.
IS - rzut z bliska, ID - obrona pod koszem, RB - zbiórki