BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.389 in reply to 122481.388
Date: 12/20/2009 1:28:15 PM
Overall Posts Rated:
7676
Kurcze mam pewien plan treningowy co do moich zawodników ale od 2 dni się zastanawiam po twoich postach czy nie oddać w twoje ręce mojego grajka jako królika doświadczalnego ??
Jeśli się zdecyduję to się odezwę na BB maila i jeśli chcesz to dasz swój plan treningowy i będziemy działać

This Post:
00
122481.390 in reply to 122481.389
Date: 12/20/2009 1:40:26 PM
Overall Posts Rated:
296296
a mielismy trenować równolegle i nsprawdzac jak komu idzie:(

This Post:
00
122481.391 in reply to 122481.388
Date: 12/20/2009 1:47:40 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Dotyczy (może) przyszłych kadrowiczów z tym, że Ci tworzeni nowym systemem początkowo wyglądają (zaraz po drafcie) zupełnie inaczej niż Ci z których teraz tworzy się śmietankę graczy BB, mają tak zwany "defekt defensywy" ;-)

From: al_said
This Post:
00
122481.392 in reply to 122481.389
Date: 12/20/2009 2:02:04 PM
Overall Posts Rated:
88
Nie ma to jak nie logować się przez 24h do BB, no tyle ogólnej dygresji teraz do rzeczy.

@vinnie_jones: wiesz że Cię lubię i dlatego postaram Ci to wyjaśnić najprościej jak umiem. Zostałem wychowany w głębokim poczuciu przyzwoitości i dlatego, gdy ktoś chce robić ludziom wodę z mózgu, to ja protestuję. Bo wybacz ale w ten poroniony system wejdą żywe drużyny, z żywymi graczami, w błogim przekonaniu, że ich gracze zagrają w kadrze i pewnie tak będzie, jak BBcy znowu zaczną ciąć kasę z hal, zabiorą wpływy z TV i wpływy z gadżetów, a nie czekaj to już było, teraz zaczęli redukować pensje tym najlepszym żeby dało się ich utrzymać przy życiu. A analogia do naszego programu jest śmieszna, bo my w 99% możemy z całą odpowiedzialnością napisać właścicielowi gracza, że on ma szanse na grę w kadrze albo tych szans nie ma i zastrzelcie mnie jeśli jedyna osoba której napisałem co sądzę pozytywnego na temat jego gracza nie umieści go w kadrze U21. Także przyzwoitość nic więcej.

@berthli:
- i drobna zmiana dotyczy bloków. Jednak ten skill u zawodników starego typu też jest zaniedbywany, bo po prostu, żeby go podciągnąć to trzeba odpuścić któryś z innych skilli, bo pensja stanie się nie do zniesienia.

Ale tak serio się teraz spytam czytałeś na globalu wątek o pensjach? Albo "rozebrałeś" któryś z kalkulatorów? Bo ja mam permanentne déjà vu, że jak zacząłeś całą koncepcję odwracania to oo pensjach wiedziałeś tylko tyle, że u C są wysokie. Otóż twierdzenie, że bloki robią pensje jest śmieszne w całej rozciągłości.

@Jax, Big Z'et, i jeszcze kilku pewnie pominąłem: fajnie, że nie tylko ja wiem ile trwa trening w tej grze i kiedy zwalnia.

This Post:
00
122481.393 in reply to 122481.389
Date: 12/20/2009 2:22:56 PM
Overall Posts Rated:
6363
od 2 dni się zastanawiam po twoich postach czy nie oddać w twoje ręce mojego grajka jako królika doświadczalnego
Tylko pamiętaj, że jeden odwrócony grajek w klubie Ci się nie przyda. Musisz mieć jeszcze z kim go odwracać. No i przydaliby Ci się jeszcze jacyś odwróceni zmiennicy...

This Post:
00
122481.394 in reply to 122481.392
Date: 12/20/2009 2:23:09 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Ja rozumiem Twoje wątpliwości. Pewnie, że może być tak, że cały ten pomysł nie wypali, ale przecież nic takiego się nie stanie. Jestem tak jak i Ty zwolennikiem tradycyjnego treningu i dobrze wiem, że mówienie ludziom, że tylko tacy zawodnicy będą grali w reprezentacji to delikatnie mówiąc "zagalopowanie sie". Ale w sumie z takimi zawodnikami, którzy rodzą się bez odpowiedniego defa, ale mają odpowiednie inne warunki można zaproponować pewien sposób treningu, powiedzieć jasno, że trening trwa długo, że nikt im nie daje gwarancji grania w reprezentacji itd. Ale takich gwarancji i tak nikt nikomu nie może dawać ;)

This Post:
00
122481.395 in reply to 122481.392
Date: 12/20/2009 2:29:39 PM
Overall Posts Rated:
12061206

Ale tak serio się teraz spytam czytałeś na globalu wątek o pensjach? Albo "rozebrałeś" któryś z kalkulatorów? Bo ja mam permanentne déjà vu, że jak zacząłeś całą koncepcję odwracania to oo pensjach wiedziałeś tylko tyle, że u C są wysokie. Otóż twierdzenie, że bloki robią pensje jest śmieszne w całej rozciągłości.

Oczywiście, rozebrałem sobie formułę na czynniki pierwsze i mam ją we własnym arkuszu i na bieżąco mi wszystko wylicza.

1 poziom bloków u podkoszowych podnosi pensję 1,06 - 1,07 raza.

Czyli podniesienie bloków o 10 podnosi pensję o 80-90%. Bolesne, gdy zawodnik zarabia już 200k. I na takim poziomie nie jest już warte swojej pensji.

Cały właśnie haczyk w formule pensji jest taki, że rośnie ona w postępie geometrycznym.

Zostałem wychowany w głębokim poczuciu przyzwoitości i dlatego, gdy ktoś chce robić ludziom wodę z mózgu, to ja protestuję.

I z tego samego właśnie powodu zdecydowanie odradzam userom trenowanie zawodników wg starego schematu. Tylko niepotrzebnie się wykoszują. To jest w zasadzie tylko szukanie frajerów, którzy zgodzą się zamienić swoje drużyny na farmy. Natomiast przy treningu odwróconych zawodników spokojnie można czerpać radość z gry i nie rujnować klubu.

Ja uważam, że jeśli kadrowicze dalej będą trenowani starym systemem, to ich właściciele będą robieni w bambuko.

W dalszym ciągu szukasz tylko zaczepek a nie potrafisz pokazać argumentów, przy których zawodnik starego typu ma jakiekolwiek przewagi nad zawodnikami nowego typu. Zero argumentów tylko zaczepki i agresywny język "poroniony", "woda z mózgu".
Każdą zaletę odwróconego zawodnika olewasz.

From: oskar4

This Post:
00
122481.396 in reply to 122481.395
Date: 12/20/2009 2:32:06 PM
Overall Posts Rated:
1010
Wg mnie ta cała dyskusja nie jest warta tego wszystkiego...
Poza tym wydaję mi się, że te wszystkie obliczenia są prostsze. :)

From: Jax

This Post:
00
122481.397 in reply to 122481.392
Date: 12/20/2009 2:32:13 PM
Overall Posts Rated:
773773
no właśnie al_said szkoda że się tak rzadko logujesz bo ja nie mam ochoty wchodzić w tą demagogię :-) , jak ktoś chce sobie odwracać niech sobie odwraca jego sprawa , najwyżej po pewnym czasie stwierdzi że to o kant d.... można rozbić i z takiego odwróconego gracza może uda mu się coś jeszcze zrobić .

From: B.B.King

This Post:
00
122481.398 in reply to 122481.393
Date: 12/20/2009 2:32:41 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Tylko pamiętaj, że jeden odwrócony grajek w klubie Ci się nie przyda. Musisz mieć jeszcze z kim go odwracać. No i przydaliby Ci się jeszcze jacyś odwróceni zmiennicy...

W pierwszej fazie, gdy ma się tylko jednego odwróconego zawodnika w klubie, to można sobie radzić w ten sposób:

PG -> C *
SG -> PG
SF -> SG
PF -> SF
C -> PF

Albo skróconą wersję, np.

PG -> SF
SG -> SG
SF -> C
PF -> PF
C -> PG *

gwiazdką zaznaczałyme zawodnika w pełni odwróconego, jak widać mamy tu odwrócenia w obie strony.

From: B.B.King

This Post:
00
122481.399 in reply to 122481.396
Date: 12/20/2009 2:44:27 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wg mnie ta cała dyskusja nie jest warta tego wszystkiego...
Poza tym wydaję mi się, że te wszystkie obliczenia są prostsze. :)

Jakie obliczenia? Pensji? Oczywiście, że są proste.

Pensja to iloczyn stałego czynnika, a następnie na każdej pozycji każdy jeden poziom skilla mnoży pensję razy pewien czynnik.

Np. w przypadku bloków u podkoszowych wynosi on 1,06 - 1,07. 10 poziomów bloków oznacza, że pensja będzie wyższa 1,06^10 - 1,07^10 razy czyli będzie to 1,79 - 1,96 starej pensji. Czyli wzrasta ona o 79-96%.

Te czynniki przyjmują różne wartości w zależności od skilla i pozycji. Najdroższe są rzuty (odpowiednie do pozycji), podania u PG, zbiórki u podkoszowych no i odpowiednie obrony. Ale najśmieszniejsze jest, że na niektórych pozycjach niektóre skille są za darmo. I to warto wykorzystać.

Niestety najczęściej skille, które są za darmo na danej pozycji, są też jednymi z najmniej przydatnych. Ale tu właśnie pojawia się furtka, bo OD u podkoszowych jest za darmo a ID u obwodowych jest tańsze niż OD. Ale przy zamianie krycia można te skille w pełni wykorzystać. I na tym właśnie opiera się pomysł - pensje zawodników będą tańsze.

Największy zysk jest na zamianie obrony u C, PF i SG. Natomiast zamiana obrony u PG daje o wiele mniej i właśnie dlatego odwrócenie PG daje najmniej korzyści. O zamianie obrony u SF-a za to w zasadzie nie ma co mówić, bo obydwie obrony kosztują prawie tyle samo.

Advertisement