BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.395 in reply to 122481.392
Date: 12/20/2009 2:29:39 PM
Overall Posts Rated:
12061206

Ale tak serio się teraz spytam czytałeś na globalu wątek o pensjach? Albo "rozebrałeś" któryś z kalkulatorów? Bo ja mam permanentne déjà vu, że jak zacząłeś całą koncepcję odwracania to oo pensjach wiedziałeś tylko tyle, że u C są wysokie. Otóż twierdzenie, że bloki robią pensje jest śmieszne w całej rozciągłości.

Oczywiście, rozebrałem sobie formułę na czynniki pierwsze i mam ją we własnym arkuszu i na bieżąco mi wszystko wylicza.

1 poziom bloków u podkoszowych podnosi pensję 1,06 - 1,07 raza.

Czyli podniesienie bloków o 10 podnosi pensję o 80-90%. Bolesne, gdy zawodnik zarabia już 200k. I na takim poziomie nie jest już warte swojej pensji.

Cały właśnie haczyk w formule pensji jest taki, że rośnie ona w postępie geometrycznym.

Zostałem wychowany w głębokim poczuciu przyzwoitości i dlatego, gdy ktoś chce robić ludziom wodę z mózgu, to ja protestuję.

I z tego samego właśnie powodu zdecydowanie odradzam userom trenowanie zawodników wg starego schematu. Tylko niepotrzebnie się wykoszują. To jest w zasadzie tylko szukanie frajerów, którzy zgodzą się zamienić swoje drużyny na farmy. Natomiast przy treningu odwróconych zawodników spokojnie można czerpać radość z gry i nie rujnować klubu.

Ja uważam, że jeśli kadrowicze dalej będą trenowani starym systemem, to ich właściciele będą robieni w bambuko.

W dalszym ciągu szukasz tylko zaczepek a nie potrafisz pokazać argumentów, przy których zawodnik starego typu ma jakiekolwiek przewagi nad zawodnikami nowego typu. Zero argumentów tylko zaczepki i agresywny język "poroniony", "woda z mózgu".
Każdą zaletę odwróconego zawodnika olewasz.

From: oskar4

This Post:
00
122481.396 in reply to 122481.395
Date: 12/20/2009 2:32:06 PM
Overall Posts Rated:
1010
Wg mnie ta cała dyskusja nie jest warta tego wszystkiego...
Poza tym wydaję mi się, że te wszystkie obliczenia są prostsze. :)

From: Jax

This Post:
00
122481.397 in reply to 122481.392
Date: 12/20/2009 2:32:13 PM
Overall Posts Rated:
773773
no właśnie al_said szkoda że się tak rzadko logujesz bo ja nie mam ochoty wchodzić w tą demagogię :-) , jak ktoś chce sobie odwracać niech sobie odwraca jego sprawa , najwyżej po pewnym czasie stwierdzi że to o kant d.... można rozbić i z takiego odwróconego gracza może uda mu się coś jeszcze zrobić .

From: B.B.King

This Post:
00
122481.398 in reply to 122481.393
Date: 12/20/2009 2:32:41 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Tylko pamiętaj, że jeden odwrócony grajek w klubie Ci się nie przyda. Musisz mieć jeszcze z kim go odwracać. No i przydaliby Ci się jeszcze jacyś odwróceni zmiennicy...

W pierwszej fazie, gdy ma się tylko jednego odwróconego zawodnika w klubie, to można sobie radzić w ten sposób:

PG -> C *
SG -> PG
SF -> SG
PF -> SF
C -> PF

Albo skróconą wersję, np.

PG -> SF
SG -> SG
SF -> C
PF -> PF
C -> PG *

gwiazdką zaznaczałyme zawodnika w pełni odwróconego, jak widać mamy tu odwrócenia w obie strony.

This Post:
00
122481.399 in reply to 122481.396
Date: 12/20/2009 2:44:27 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wg mnie ta cała dyskusja nie jest warta tego wszystkiego...
Poza tym wydaję mi się, że te wszystkie obliczenia są prostsze. :)

Jakie obliczenia? Pensji? Oczywiście, że są proste.

Pensja to iloczyn stałego czynnika, a następnie na każdej pozycji każdy jeden poziom skilla mnoży pensję razy pewien czynnik.

Np. w przypadku bloków u podkoszowych wynosi on 1,06 - 1,07. 10 poziomów bloków oznacza, że pensja będzie wyższa 1,06^10 - 1,07^10 razy czyli będzie to 1,79 - 1,96 starej pensji. Czyli wzrasta ona o 79-96%.

Te czynniki przyjmują różne wartości w zależności od skilla i pozycji. Najdroższe są rzuty (odpowiednie do pozycji), podania u PG, zbiórki u podkoszowych no i odpowiednie obrony. Ale najśmieszniejsze jest, że na niektórych pozycjach niektóre skille są za darmo. I to warto wykorzystać.

Niestety najczęściej skille, które są za darmo na danej pozycji, są też jednymi z najmniej przydatnych. Ale tu właśnie pojawia się furtka, bo OD u podkoszowych jest za darmo a ID u obwodowych jest tańsze niż OD. Ale przy zamianie krycia można te skille w pełni wykorzystać. I na tym właśnie opiera się pomysł - pensje zawodników będą tańsze.

Największy zysk jest na zamianie obrony u C, PF i SG. Natomiast zamiana obrony u PG daje o wiele mniej i właśnie dlatego odwrócenie PG daje najmniej korzyści. O zamianie obrony u SF-a za to w zasadzie nie ma co mówić, bo obydwie obrony kosztują prawie tyle samo.

From: oskar4

This Post:
00
122481.400 in reply to 122481.399
Date: 12/20/2009 2:55:32 PM
Overall Posts Rated:
1010
Wg mnie Jax ma w zupełności rację.
Jak ktoś chce to niech sobie gracza odwraca, a jeśli nie chce to niech tego nie robi.
I tak mi się wydaję, że 3/4 graczy, nie będzie nikogo odwracać.
Zresztą Ty tak o tym mówisz, jakby to odwracanie już nastąpiło, tymczasem to są dopiero plany... plany. :)
Dziwi mnie tylko jedno, że Ty z tematu o niczym (nie mam na myśli tego wątku) potrafisz zrobić post na całą stronę. :)

Last edited by oskar4 at 12/20/2009 2:55:56 PM

This Post:
00
122481.401 in reply to 122481.389
Date: 12/20/2009 2:59:28 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Kurcze mam pewien plan treningowy co do moich zawodników ale od 2 dni się zastanawiam po twoich postach czy nie oddać w twoje ręce mojego grajka jako królika doświadczalnego ??
Jeśli się zdecyduję to się odezwę na BB maila i jeśli chcesz to dasz swój plan treningowy i będziemy działać

OK, odzywaj się. Na początek jednak mała uwaga - w treningu sześciu skilli (JS, JR, HN, DV, PS, IS) nic się nie zmienia, dalej są ważne tak samo, więc trenujesz je tak samo. I możesz trenować tylko je, żeby odwlec decyzję o odwróceniu lub nie na przyszłość.

Jednak trzeba by sprawdzić czy Twój zawodnik w ogóle nadaje się do odwrócenia. No bo jeśli swoją nominalną obronę ma porządną a przeciwną okropną no to może nie być sensu go odwracać. No bo trzeba będzie poświęcić sporo czasu na wyprowadzenie obrony z dna, z kolei właściwa obrona sama z siebie jest już wysoka a jeszcze skoczy parę razy przy okazji, więc będzie wpływać na pensję.

Tak więc nie obawiaj się, że próbuję wciskać ciemnotę, że każdego zawodnika da się odwrócić. Nic z tych rzeczy, na pewno będzie wiele przypadków gdy nie będzie to warte świeczki. Ale im więcej userów zainteresuje się tematem i podzieli swoimi uwagami, to tym więcej będziemy się dowiadywać jak odwracać, żeby było najlepiej.

To: Jax
This Post:
00
122481.402 in reply to 122481.352
Date: 12/20/2009 3:06:31 PM
Overall Posts Rated:
12061206
mógłbyś mi napisać taką S5 ( piątka startowa ) takiej odwróconej ekipy z rozpisanymi skilami dla każdego zawodnika na każdą pozycję ?????

Przypominam się. Proszę Cię, żebyś napisał mi piątkę nieodwróconą a ja postaram się napisać na jej podstawie odwróconą. Bez tego nie ruszę, bo jak pisałem to nie fair ;-)

From: Jax

This Post:
00
122481.403 in reply to 122481.402
Date: 12/20/2009 3:20:57 PM
Overall Posts Rated:
773773
ja nic nie muszę udowadniać to Ty wymyśliłeś coś co niby ma być takim "złotym środkiem" :-)) . Życzę powodzenia i sukcesów w odwracaniu .

This Post:
00
122481.404 in reply to 122481.395
Date: 12/20/2009 3:25:06 PM
Overall Posts Rated:
88
Oj daj Cię przytulę skoro Cię uraziłem moimi tekstami, oczywiście ty jak zawsze jesteś miły i przyjemny, te kilka uprzejmości dla tasaka i waszego ulubieńca (serio niech mi ktoś wyjaśni o co wam chodzi z tym całym oskarem4 bo jedziecie po chłopaku jak po "łysej kobyle" czyżby Panu P napisał gdzieś prawdę?:)) tylko to unaoczniają. Nieważne.

Ale jakie znaczenie mają bloki u C? Skoro ty chcesz odwracać i napisałeś Big'owi, że u PG/SG, nie dałbyś bloków ze względu na nabijanie pensji. Odnoś się proszę do pytań konkretnie, a nie co chwila zmieniaj wersję (także zobacz jakie są proporcje dla SFa i wróć z prawdziwą wersją).

przy treningu odwróconych zawodników spokojnie można czerpać radość z gry i nie rujnować klub

Zgoda w całej rozciągłości, tylko nie łudźmy się, że tacy gracze zagrają w kadrze. Naprawdę prędzej zobaczę 16 farm w Polsce niż twojego gracza w kadrze. Pomijam już fakt, że jak puścicie machinę z selekcjonerem to w U21 nie będzie czego zbierać.

Każdą zaletę odwróconego zawodnika olewasz.

Ano olewam, bo my tu rozmawiamy o kadrze, a nie o klubie. Jeżeli ktoś chce zaoszczędzić, to powodzenia, ale powtarzam kadry to my na tych graczach nie zbudujemy.

W dalszym ciągu szukasz tylko zaczepek a nie potrafisz pokazać argumentów, przy których zawodnik starego typu ma jakiekolwiek przewagi nad zawodnikami nowego typu.

Ja widzę jedną zaletę tacy gracze istnieją i na obwodzie zawsze będą lepsi od twoich produktów.

This Post:
00
122481.405 in reply to 122481.404
Date: 12/20/2009 3:30:06 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Oj daj Cię przytulę skoro Cię uraziłem moimi tekstami, oczywiście ty jak zawsze jesteś miły i przyjemny, te kilka uprzejmości dla tasaka i waszego ulubieńca (serio niech mi ktoś wyjaśni o co wam chodzi z tym całym oskarem4 bo jedziecie po chłopaku jak po "łysej kobyle" czyżby Panu P napisał gdzieś prawdę?:)) tylko to unaoczniają. Nieważne.

Jakbyś był na forum nie tylko podczas wyborów to wiedziałbyś dlaczego "ulubieniec" sobie nagrabił i to nie tylko u mnie ale u wielu managerów...

Advertisement