Keďže sa jedná o kolektívnu hru, ktorá sa hrá na body, najdôležitejšie skily sú tie, ktoré zvyšujú efektivitu streľby a eliminujú efektivitu streľby súpera. Ostatné skily sú pomocné (asistencie , doskoky) a niektoré takmer bezvýznamné (blokovanie strely). Pri všeobecne preferovanej taktike rýchlo dnu každý hráč potrebuje IS a ID, lebo jeden - dvaja lúzri môžu prehrať zápas. No pri pomocných skiloch (napr. asistencie a doskoky), nie každý hráč ich nevyhnutne potrebuje, no na druhej strane nie je dôvod ich preceňovať, dokonca ani na postoch, kde sa to očakáva, lebo sa dajú čiastočne vykompenzovať mimopozične iným hráčom. Tak čo si nepochopil? Že IS a ID je u guardov dôležitejšia ako asistencie, no pre niekoho iného je to naopak. Moji guardi majú asistencie 10 a nie 15, lebo je úplne jedno, či majú v priemere 4 alebo 5 prihrávok za zápas. No nie je jedno, či majú efektivitu streľby 0,35 alebo 0,50. Preto trénujem IS, ID, OD a nemienim trénovať asistencie len preto, že niekto (aj keby to bol reprezentačný tréner) si myslí, že u guarda sú najdôležitejšie. A ak mi do môjho tréningu pasuje Marťan, tak budem trénovať aj Marťana a nezaujíma ma, že nie je Slovák. Tí reprezentační tréneri, ktorí pochopili, že najlepší SF je PF, mojich hráčov v NT využili a boli vďační, a tí, ktorí na post SF stavajú guardov, môžu tak robiť aj naďalej, no ja kvôli tomu tréning meniť nebudem, ani keby som náhodou trénoval nejakého Slováka. Takže pointa ešte raz v skratke aj pre menej chápavých: Ak by som aj vytrénoval do NT takého Slováka, ako som už trikrát vytrénoval PF na post SF do inej NT, neočakávam, že sa do SK NT dostane, lebo SK NT hrá hocijaké taktiky a na post SF sú stavaní guardi a nie PF, a preto mi je úplne jedno, či trénujem Slováka alebo Neslováka.
Pre razor: Za 25 sezón, slušne povedané, si nedokázal nič, tak by si mal najprv analyzovať sám seba, inak je zbytočné ti dookola niečo vysvetľovať, lebo to aj tak nepochopíš.