Ha már ennyire nagy vita alakult itt ki a fontos skilleket illetően, akkor egy kis észrevételt én is tennék :)
Nem tudom figyelte e valaki az előző szezon B3 döntőjét és a győztes csapatot, főleg a győzelem után, mikor is megmutatta a játékosait a kínai menedzser, őszintén szólva kicsit meglepődtem a skilljeiken.
A meccs boxscoreja:
(59082386)A kinti embereinek a passzolása kb. 10-11 körül mozogtak, míg a labdavez.+techn. kombó kb. 20-as volt mindegyiknek, emelett a belső embereinek is viszonylag magas volt ez a két skill, egy kis passzolással is megfűszerezve. Azt hiszem a támadóhullámon egyből észre is vehető a kinti emberek elég alacsony passzolása. Miért is tud ez így eredményes lenni?
A játékosai a jó labdavezetés miatt simán megtudják verni a védőjüket és jobb dobóhelyzeteket tudnak elvállalni, megnő a dobószázalék. Plusz nem ismerem igazából a meccsmotort, de a valódi kosárlabdából kiindulva, ha megtudod verni a védődet, akkor gólpasszt is könyebben tudsz osztani, mivel a védekézésnek ugye rotálnia kell és lesz üres ember, talán ezt mutatja a gólpasszainak amúgy nem alacsony száma. Ezt a tényt alátámasztandó, a saját csapatomból való példa: Krissnek és Radnainak ugyanolyan szintű (egyelőre :)) a passzolása és mégis a DH poszton játszó Radnai add 2x több assistot, én ezt mindenképp a magasabb labdavezetésnek (és talán technikának) tulajdonítom. Azt hiszem lassan át kéne értékelni a labdavezetés, technika kombónak a fontosságát minden szinten, mert úgy tűnik lényegesebb, mint hinnénk, főként a jobb dobószázalékok miatt. Azt se felejtsük el, hogy a ezek a skillek nagyon is költséghatékonyak, mert kis mértékben növelik csak a fizetést (kivéve talán irányítóknál). Eddig én is a passzolást tartottam a legfontosabb mellékskillnek, de mostmár inkább labdavezetés párti lettem, hiszen sokkal könnyebb elérni egy magas labdavezetést, mint magas passzolást, mert a magas passzolású játékost ugye egy idő után irányító posztra fogja sorolni a játék és egy 15-ös feletti szintnél már nagyon megszalad a fizu, míg akár BD-k is vígan szaladgálnak 17 és a feletti dribbling-el.