1) Kuidas saaks Eesti koondis tugevamaks? Eestil on juba paarkümmend hooaega üks suurimaid kommuune BB maailmas, aga ometi ei ole suudetud mitte midagi saavutada. Tõsi, on olnud ka helgemaid aegu, näiteks 18.hooaja Lohutusturniiri finaal, kuid siiski peaks meil olema potentsiaali rohkemaks. Viimastel hooaegadel on Eesti regress olnud eriti selge ja praeguse hetke 40. koht maailma edetabelis näitab seda hästi.
Olen sellest augusti lõpus Rahvuskoondise foorumis kirjutanud, et esimane liigutus võiks olla koondise mängijate/kandidaatide jõudmine eesti mänedžeride käe alla. Nii poleks muret nende mänguvormide ja nooremate puhul ka treeninguga.
Kutsusin ses kirjas kõiki praeguseid ja tulevasi KL managere mängima uue slogani järgi: "Igasse KL klubisse vähemalt üks Eesti koondislane või vähemalt üks minimaalselt 170 000K palgaga eestlane!"
Ja tõin võrdluseks Sloveenia rahvuskoondise, kellele Eesti koondis viimatisel lohutusturniiril 16 parema seas kaotas: Sloveenidel pallib kõrgliigas 10 koondise mängijat! Meil 3. Arusaadav, miks peksa saame, kui koondise palganumbri järgi 2 ja 3 mees on mänguvormiga 5.
2) Kui suur on tõenäosus, et kuskil tundmatu maa tundmatus liigas mängib mõni koondise radari alt väljas olev mängija, kes muidu oleks täiesti esindusmeeskonna vääriline? On meie andmebaas korralik ja kas uuel treeneril oleks andmebaas ka olemas?
Pole sellist võimaust. Alates palgast 70K on mul kõik riigid läbi kammitud ja mehed tabelis. Kui peaksin valituks saama, palun juba ette kõigilt mänedžeridelt vabandust (eriti oma kõrgliiga konkurentidelt), et värban hetkeks kõik nende 70K + mängijad korraks koondisesse, et skillidest ülevaade saada (tõsi, 70K+ kehtib pigem nooremate ja nr. 3 positsioonil mängivate kohta. Pos. 4-5 sellise palga juures ei huvita).
3) Kuivõrd hästi töötab koondise abiliste/skautide süsteem? Hetkel ma näen nii rahvuskoondise kui ka U21 lehel juba mõnda aega olnud teadet, kus palutakse mängijate oskused mõnele koondise juures olevatest abitreeneritest saata. Kas selline süsteem jätkub? Kas koondise juures on peale nende nelja veel abilisi? Kas need abilised juhendavad ka koondisemängijate treeninguid personaalseid või on nende tööks vaid mängijate ülevaatus? Kui ma avaldaks hetkel soovi saada koondise juures mõni roll, kas see oleks võimalik?
Selle süsteemi Eestis lõin mina, kui olin U21 treener. Ei tea, kas see hetkel toimib. Tundub tiba kuivanud olevat (võib olla teen liiga). Soovin ma, et seesugune süsteem jätkuks ja absoluutselt kindlasti on abitreeneri kohale eelistatud (ka foormis) aktiivsed mänedžerid. Jah, kui avaldad soovi, on sul see võimalik. :)
4) 3 koondise võtmemängijat on hetkel Siimu käes (Kriisk, Urb, Raud) Siim ise pole mõnda aega sisse loginud, III liigas ootab teda ka ilmselt pankrot. Ma ei tea, kumb jõuab enne, kas botistumine või sundmüük, kuid loodame viimast, sest siis jäävad suurema tõenäosusega kõik kolm mängijat veel ikkagi mängu. Kui kõik kolm peaksid nüüd erru minema, siis milliseid tagajärgi toob see koondisele? Uudisteteates on kirjas uuenduste kohta nii "Ausa mängu" kui madalates liigades mängivate kõrgepalgaliste mängijate teemal. Kas peale neid uuendusi on võimalik koondise tippe ikkagi veel mängus hoida? Ja ikkagi, mis tiimides hakkavad meie staarid mängima? Mulgi mõte talente koju tuua on muidugi kiiduväärt, kuid kas keegi seda lõppude lõpuks ka teeb?
Hakkasin eelmisel nädalal taga ajama Siimu kontakti, mis mu enda telefonist kaotsi läinud. Siimu lubadus oli, et uue (selle) hooaja alguses paneb 3 nimetatud meest 1 rahaga müüki. Olen kindel, et taban Siimu ja palun tal korraks mängu logida.
Millistes tiimides staarid mängima hakkavad, ei oska keegi öelda. Kui nad müüki jõuavad, eks kukun siis mänedžere innustama. Olen oma tiimis püüdnud päris pikalt aga kahjuks ebaõnnestunult paari mängijat kallimalt maha müüa, et üks koondise mängija veel tiimi võtta.