Az odáig rendben van, hogy legyenek jobb játékosaink, csak még hova?
Kezdő centerünk 253k fizu, cseréje 184k.
Kezdő ECS-nk 174k, cseréje 159k.
Hova kéne még ezeket edzetni (ok az ECS-ket még talán, de max 2 szint főskill és ugyanott lesznek) és ki fogja eltartani? Ha az eredeti csapata nem tudja eltartani, a következő tulajnak még nehezebb dolga lesz, mert ott már a luxusadót is bele kell számítani. Ezzel a luxusadós dologgal gyakorlatilag azt érték el, hogy egy válogatott játékos addig használható, amíg a nevelőegyesületnél van, mert utána a fizetése másfélszeresét viszi el és nem lesz aki eltartsa.
Kezdő BD-nk (ezen a meccsen) 185k. És itt meg is állnék egy pillanatra. Ha megnézzük az ő BD-jüket és a miénket, ugyanazt az értékelést hozták és szinte pontosan ugyanazokat a statokat. Hogy mi a különbség köztük? Hát a fizetésük. A miénk 185k-t keres, az övék meg 83k-t, azaz 100k-val kevesebbet. Melyiket egyszerűbb eltartani?
Kezdő DH-nk 164k fizu, náluk 115k. Ötvennel kevesebb.
Kezdő irányítónk 200k+, az övék 128k. Hetvennel kevesebb.
És így hoztak hozzáállás hátrányban egy egálos meccset (na jó hosszabbításost, de ha nem megyünk erősebb hozzáállással, nyernek). Biztos az a baj, hogy nálunk ész nélkül multizva vannak az emberek, ők meg főskillekre mentek? Nem pont ez jön le a fizukból.
Értem, hogy mit akarsz mondani és igazad is van, csakhogy nincs meg a hátterünk a komolyabb játékosok eltartásához. Én úgy látom, hogy két út van most: vagy folyamatosan fejleszteni az anyagi hátteret, vagy folytatni a multizást, hogy eltarthatóbb játékosaink legyenek. Annak mindenesetre szerintem nem lenne jó vége, ha a meglévő keretet tovább fejlesztenénk, ezáltal növelve a fizetésüket, mert már most is eltartási gondok vannak, ha jól értem. A svéd csapat szerintem remek példa arra, hogy eltartható játékosokkal is lehet eredményt elérni és nem csak az az egyetlen sikeres recept, hogy 200-250k-s játékosokat kell képezni (nyilván olyan is kell, de nem az a megoldás, hogy mindenki olyan legyen).
Azzal viszont egyetértek, hogy ki kéne találni, milyen irányba szeretné vinni a válogatottat a kapitány és aszerint edzeni a fiatalabb esélyeseket. Az meg még jobb lenne, ha maradna is 4-6-8 szezont, hogy végig is tudja vinni, vagy ha a következő kapitány az ő irányát vinné tovább. Ha másra nem is, arra jó lenne, hogy lássuk, működőképes-e a koncepciója.
Don't feed the troll