Ezen én már sokat gondolkodtam, nem csak ez lehet mögötte.
Egyrészt nyilván állíthatnak a meccsmotoron mindenki tudta nélkül, ez nem lehetetlen dolog, bármikor fejleszthetnek (vagy ronthatnak) rajta. Régebben én is ennek tulajdonítottam a játék problémáinak egy részét, de van más nézőpontja is.
Nekem nyilvánvalónak tűnik az, hogy a multiskillezés, és ezen belül főleg a 2 pontos megnövekedett szerepe (jóval könnyebb edzeni, mint régebben, más edzésrendszernél, amikor is kénytelen voltál center poszton játszatni valakit ahhoz, hogy menjen a 2 pontosa) ennél a taktikánál ütközött ki a legjobban. Nem meglepő, ha nagyobb a játékosaid 2 pontosa, akkor a 2 pontos taktikában jobb vagy (minden mást változatlannak tekintve). Az edzés a hibás, ezt már kifejtettem korábban is valahol, hogy nem kellett volna ilyenre csinálni az edzésrendszert, meg kellett volna hagyni a választási lehetőséget minden menedzsernek vagy válogatottnak, hogy vállalja-e a multizáshoz szükséges áldozatokat, és ezzel előnyre tesz szert vagy hisz a "hagyományos" módszerekben. Nem ez van, nincs igazi alternatíva, vagy mész a többivel, vagy lemaradsz. Ma már ott tart a BB, hogy már-már egyszerűbb multist edzeni, mint nem multist, ráadásul kényelmesebb is a dolog, mert nem keres annyit. (Nem tartozik szorosan a témához, de azt is beszüntetném, hogy a multis keres kevesebbet, ez megint egy nagyon hülye anomália a játékban).
A 2-3 zónát szerintem az tette tönkre, hogy bármiféle meccsmotor állítás nélkül is a magasabb 2 pontossal rendelkező kinti emberek sokkal hatékonyabbak lettek ellene. Nem biztos, hogy ez meccsmotor állítás. Én amióta az eszemet tudom, 2 pontos taktikát játszom, és több szezont feladtam a korábbi edzésrendszerekben éppen hogy bent maradva a 2. ligában, csak azért, hogy legyen egy jó bentre támadó csapatom. A 2-3 zóna elleni nagyobb hatékonyságot már megfigyeltem jóval korábban, nehezen is lehetett volna elnézni a dolog felett, mivel jó sokan védekezték azt ellenem.
Meggyőződésem, hogy a magasabb 2 pontos más taktikáknál is lehet hasznos, véleményem szerint minden mást állandónak véve egy magasabb 2 pontosú játékossal kinti játékot is hatékonyabban lehet játszani, mint egy olyannal, akinek alacsony. Csak ott nem jön annyira ki a dolog.
Aztán persze ott a többi dolog, hogy a magas labdavezetés, technika, tempó a magas 2 pontossal együtt még hatékonyabbá tehet egy játékost.
Meggyőződésem, hogyha valami hasonló hullám folytán, ami most a 2 pontos körül van, mondjuk elkezdenének többen 15-ös dobótávú centereket képezni, akkor látnánk még itt csodákat kinti játékkal. Csak persze jön a dilemma, hogy adj egy centernek 3 szezon kinti edzést DH-ban, aztán pedig a fene tudja, hogy benti skillekben utoléri-e majd a többit, gondolok itt a pattanóra és a belső védekezésre leginkább. Más kiegekről nem is beszélve. Mert ugyebár a 2 pontos fejlődik többféle edzéstől, míg a dobótáv (leszámítva a mostanában imitt-amott felbukkanó tört edzéseket) csak a DH edzéstől megy. Evidens, hogy az egész játék a kisebb ellenállás felé mozdul, főleg úgy, hogy egyelőre megtérülni látszik, mert az ilyen játékosok kevesebbet keresnek és jobban el is adhatók.