@repta, kozlik
Dzięki panowie ;)
@Mario
No cóż, moda na grę LI jest wyraźnie widoczna. Tak grają najlepsze kadry NT i U-21, tak grają w BBB, w końcu tak też grają najlepsi w PLK. Skoro wszyscy najlepsi tak grają to pewnie "coś" jest na rzeczy, ale chyba nikt do końca nie jest w stanie powiedziec, że LI ma jakąś przewagę w silniku meczowym nad pozostałymi taktykami. Jak sam powiedziałeś, na pewno łatwiej jest zbudowac silną drużynę atakującą bardziej spod kosza niż z dystansu. Generalnie jest jednak tak, że najlepsi są bardzo zbilansowani i mają możliwośc ataku zrównoważonego, w tym kierunku idziemy również my. Obecna kadra U-21 pewnie na początku też silniejsza będzie pod koszem, ale w trakcie sezonu to powinno się wyrownac.
Ja jestem zwolennikiem grania Mtm. Uważam, że jest to najlepsza obrona. Teraz dobre drużyny nawet jeśli atakują LI, to i tak mają zawodników potrafiących rzucic za 3, więc odpuszczanie obrony na obwodzie i granie 2-3 jest według mnie błędem.
Czytałem to co pisali na globalu i to co na polskim forum pisał BB King o obronie 3-2 przeciw LI. Hmmm, może i to wszystko ma sens, ale nawet jeśli tak jest, to raczej nie polecałbym młodym graczom tak grac. Do tego trzeba miec dobre zbiórki zespołowe, to znaczy u wszystkich zawodników, a młodzi managerowie raczej nie mają dobrze zbilansowanych drużyn.
Polecałbym Mtm, to jest według mnie najbezpieczniejsza taktyka obronna :-)