BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.428 in reply to 122481.420
Date: 12/20/2009 4:55:11 PM
Overall Posts Rated:
88
Wybacz ale pisałem to do vinniego. Nie przypominam sobie, żeby w poście do Ciebie była choć jedna osobista wycieczka.

Zestawienie powiadasz, zobacz sobie mojego gracza: (4845518) jak on ma się do twojego zestawienia, a i uwierz mi lub nie, ale od czasu jak mam Moritza jadę treningiem dla jednej pozycji i Sławek łapie ogony, zresztą w licznych kadrach mamy bardziej skrajne przekroczenie proporcji które wkleiłeś.

Na koniec dwie refleksje:
Refleksja numer 1: w żadnym ze swoich wpisów nie odniosłeś się do tego co napisałem w pierwszym swoim wpisie - czasu, na serio nawet jeśli w pewnym momencie przestaniemy trenować skille "robiące" pensje uzyskamy wyższy poziom niż w twojej propozycji. Trening zwalnia przez wiek uwierz mi.
Refleksja numer 2: przykład JW, wiesz co ja bym z nim zrobił gdybym miał go w farmie? Podczas ME cały czas bym trenował jego skille podkoszowe, dbając o formę, a po sezonie zwolnił, skoro przekroczył pułap opłacalności to użyjmy go ostatni raz i za sezon (o ile awansujemy na MŚ w co wątpię) albo dwa odpalmy w ten sposób kolejnych, świeżych podkoszowych nam nie zabraknie, a może gdzieś tam przy 3-4 cyklu BBcy wprowadzą zmiany które pozwolą utrzymać ich w żywych klubach.

This Post:
00
122481.429 in reply to 122481.426
Date: 12/20/2009 5:00:27 PM
Overall Posts Rated:
99
a więcej pytań w jednym poście nie zmieściłeś?

Niewątpliwie opieka odgórna selekcjonera, tudzież scautów jest konieczna nad zawodnikami w wieku 22-23 lat, którzy jeszcze na ten moment mogą być na kadrę za słabi ale za sezon, dwa pod odpowiednim treningiem mogą już stanowić o sile NT. Dlatego trzeba wyznaczyć grupę "dorosłych scautów" którzy zajmą się wraz z selekcjonerem koordynowaniem treningów i postępów graczy. Po drugie trzeba z każdym z prezesów porozmawiać odnośnie planów treningowych poszczególnych graczy. Tutaj wiadomo, jeśli ktoś podejmie decyzję o zaprzestaniu treningów ze względu na pensje, ok. Można namawiać do sprzedaży ale najlepiej mieć już kupca w kraju, który przygarnie pociechę pod dalszy trening. Wiadomo, że obwodowi nie są strasznym kłopotem jeśli idzie o utrzymanie. Kłopotem są C i PF i tu bez szukania farm się nie obejdzie, niestety. Co do potencjału, powyżej 22 lat allstar to już troszkę krótko a i wieloletnia gwiazda w dłuższej perspektywie może być mało. No ale ja bym przyjął za granice potencjału "wieloletnia gwiazda" i wszystko co wyżej do bazy. Natomiast co się tyczy dyskusji o ich treningu. To raczej rozważania powinny być w obrębie ludzi związanych z kadrą. Selekcjoner + scauci + właściciel gracza. W obrębie tych osób powinny zapadać decyzje treningowe.

This Post:
00
122481.430 in reply to 122481.422
Date: 12/20/2009 5:01:14 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Nie bądź taki spryciarz ;-)
Tobie na rękę jest, żeby nie rozmawiać o odwracaniu zawodników bo ja Cię znam, sam chcesz sobie w klubie poodwracać zawodników, żeby łoić rywali w przyszłości ;-)
A im głośniej będzie to tym więcej rywali sobie poodwraca i nie będą dali się łoić, dlatego chcesz, żeby było cicho o odwracaniu ;-)

To jeszcze nic B.B. ja już nawet opracowałem skrypt dotyczący "odwróconych"... Jakich zawodników kupić, jaki maja mieć potencjał, jaki zakres i których skilli,co trenować-kiedy i w jakiej kolejności oraz jakie odwrócenia stosować w taktyce meczowej w poszczególnych fazach treningu! Mam już nawet odpowiedniego zawodnika, z resztą to był jakiś znak bo z draftu mi sam przyszedł, a z jego mimiki twarzy można wywnioskować, ze mówi: "Panie Prezesie tomek1804, odwróć mnie, proszę chcę być pierwszy w reprezentacji i zostać gwiazdą światowego BB..."

This Post:
00
122481.431 in reply to 122481.421
Date: 12/20/2009 5:01:46 PM
Overall Posts Rated:
88
szkoda Czesław, że w tak obiektywny sposób nie podchodzisz do wpisów swoich ulubieńców; no ale skoro dla Ciebie np. nabijanie się z osób które głosują na hatcheta nie jest problemem, to i ja postaram się żyć z twoją oceną mojej osoby

From: B.B.King

This Post:
00
122481.432 in reply to 122481.424
Date: 12/20/2009 5:01:52 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Czyli proponujesz zawodnikow z kazdego draftu dzielic na tych ktorzy zostana odwroceni i beda trenowani tylko na potrzeby kadry seniorow i zawodnikow trenowanych w konwencjonalny sposób ,ktorzy beda grali w U21.

Podział nie jest celem samym w sobie, ale będzie jednym z efektów w tych zmian.
Wg mnie w kadrze dorosłej owinni grać najlepsi a nie zawodnicy, którzy grali w U21. A z moich kalkulacji wynika, że zawodnicy odwróceni będą gorsi w U21. Ale w U21 lepsi. Tak więc zawodnikom klasycznym, którzy grali w U21 mówię sorry - jesteście słabsi, więc nie będziecie grali w NT tylko dlatego, że graliście w U21.
Oczywiście zawodnicy grający wcześniej w U21 będą mieli więcej expa. Ale jest też druga strona medalu - będą musieli mieć wcześniej trenowaną kondycję, a kondycja spada. Będą musieli trenować formę więc stracą na to trochę treningów i to ich osłabi. Natomiast zawodnik nie grający w U21 może sobie wtedy spokojnie trenować.
Wg mnie efekt nie będzie taki, że będą zupełnie dwie niezależne grupy. Wg mnie zawodnicy będą się przenikać. Część kadrowiczów z U21 zagra w NT ale nie wszyscy.

Sytuacji, że zagraliby wszyscy i tak nie będzie. Aktualne pensje wskazuję, że w przyszłości do NT maja szanse trafiać tylko zawodnicy o potencjale wyższym niż MVP (jeśli będą to zawodnicy starego typu). W U21 oczywiście mogą grać zawodnicy z niższym potencjał. Tak więc podział już teraz istnieje. To nie jest tak, że podział pojawi się dopiero w efekcie odwracania zawodników.

To nie do przyjecia.

A więc wg Ciebie nie do przyjęcia powinna być zatem obecna sytuacja. W meczu z Niemcami w U21 (8063) zagrali u nas:

1x allstar
4x wieloletnia
4x supergwiazda
1x historyczny

Tylko 1 zawodnik powyżej MVP. Słabo widzę naszą kadrę seniorów w przyszłości, jeśli będą w niej grali allstary i wieloletnie gwiazdy.

Last edited by B.B.King at 12/20/2009 5:24:01 PM

This Post:
00
122481.433 in reply to 122481.432
Date: 12/20/2009 5:08:40 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
A zawodnicy zadaniowi pod konkretne taktyki?
Co o tym myślisz? Będziesz się starał takich "tworzyć"?

This Post:
00
122481.434 in reply to 122481.432
Date: 12/20/2009 5:09:42 PM
Overall Posts Rated:
88
Wg mnie w kadrze dorosłej owinni grać najlepsi a nie zawodnicy, którzy grali w U21. A z moich kalkulacji wynika, że zawodnicy odwróceni będą gorsi.

:)

This Post:
00
122481.435 in reply to 122481.431
Date: 12/20/2009 5:13:07 PM
Overall Posts Rated:
179179
szkoda Czesław, że w tak obiektywny sposób nie podchodzisz do wpisów swoich ulubieńców; no ale skoro dla Ciebie np. nabijanie się z osób które głosują na hatcheta nie jest problemem, to i ja postaram się żyć z twoją oceną mojej osoby

Drogi Al-u to jest kwintesencja Twojego stylu - " odrwacaniekotaogonizm ". Jesteś spin doctorem;)? Ani nie mam zamiaru naibijać się z nikogo, ani nie żywię żadnych awersji względem hatcheta. Nie mam pojęcia, dlaczego usiłujesz mi to taką upartością i zawziętością wmówić. Jak już kiedyś napisałem, nie kwestionuję Twojej fachowości. Złe wrażenie robi na mnie to, że Ty w większości nie umiesz powstrzymać się od kąśliwych i obraźliwych uwag, względem oponenta z którym nie zgadzasz się w tej czy innej kwestii vide BBKing.

Co powyższe stwierdzam z głębokim smutkiem, bo kiedyś tak nie było. Jednak mam wrażenie że uwierzyłeś w swoją nieomylność i wszechwiedzę.

This Post:
00
122481.436 in reply to 122481.432
Date: 12/20/2009 5:13:30 PM
Overall Posts Rated:
99
A więc wg Ciebie nie do przyjęcia powinna być zatem obecna sytuacja. W meczu z Niemcami w U21 (8063) zagrali u nas:

1x allstar
4x wieloletnia
4x supergwiazda
1x historyczny

Tylko 1 zawodnik powyżej MVP. Słabo widzę naszą kadrę seniorów w przyszłości, jeśli będą w niej grali allstary i wieloletnie gwiazdy.

Tia, to może ja wskaże pewien kłopot jaki mamy u nas w rodzimej lidze. Otóż co sezon jest draft. Jest on sprawdzany, analizowany itd. W tym czasie pojawiają się zapaleńcy którzy chcą kupić grajków do treningu aby mogli grać w U21 czy tam NT. Niestety aby wydobyć grajka z IV - V ligi. Trzeba często i gęsto słać maile do właścicieli, sprawdzić czy skille pasują i po tygodniu można się decydować na zakup. Potem tylko 2 tydzień strat na pertraktacje ceny i "zapomniałem wystawić". Po 3 tygodniach jeśli nam się uda gracz jest nasz. Przez 3 tygodnie jestem w stanie każdemu 18 latkowi nabić 2 skoki w rzutach. Więc tracimy już na starcie.
Oczywiście to był wariant optymistyczny. Szara rzeczywistość jest często taka, że ci z najwyższym potencjałem marnują się w półbotach skąd nawet dźwigiem ich nie wyciągniesz. A jak jeden czy dwa trafią an TL to jadą do Włoch za 4 / 4,5 banki. Dlatego w kadrze grają ci co sumienie trenują, a nie ci co urodzili sie jako historycy.
Niestety.

This Post:
00
122481.437 in reply to 122481.433
Date: 12/20/2009 5:15:30 PM
Overall Posts Rated:
99
A zawodnicy zadaniowi pod konkretne taktyki?
Co o tym myślisz? Będziesz się starał takich "tworzyć"?

To już było robione za mojej kadencji w u21 i nei widze powodu dla którego to samo nie mogło by się nam przydać w NT. Od możliwości wyboru różnych graczy na pewno nam wariantów rozgrywania meczów nie ubędzie :)

This Post:
00
122481.438 in reply to 122481.428
Date: 12/20/2009 5:19:48 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wybacz ale pisałem to do vinniego. Nie przypominam sobie, żeby w poście do Ciebie była choć jedna osobista wycieczka.

Aha, czyli jak w poście do kogoś innego napiszesz o mnie i moich pomysłach, że sa poronione, to już tak można. Świetnie, po prostu świetnie.

Zestawienie powiadasz, zobacz sobie mojego gracza: (4845518) jak on ma się do twojego zestawienia, a i uwierz mi lub nie, ale od czasu jak mam Moritza jadę treningiem dla jednej pozycji i Sławek łapie ogony, zresztą w licznych kadrach mamy bardziej skrajne przekroczenie proporcji które wkleiłeś.

No i to jest właśnie problem! Przecież ten zawodnik to tylko wieloletnia gwiazda. Jego pensja to $ 93 515 tymczasem wg zestawienia na globalu potencjał wieloletniej gwiazdy kończy się na pensji 80-100k. A więc ten zawodnik jest tym problemem już zagrożony.

I co to znaczy "łapie ogony"? Czyli ile robi skoków w sezonie? Dwa, trzy? Nawet jakby robił dwa skoki na sezon przez 5 lat to w sumie daje to 10 skoków. Obecni kadrowicze mają sumę skilli pewnie ze 100 lub trochę więcej, czyli dzięki temu będziemy mieli kadrowiczów o 10% lepszych.

Refleksja numer 1: w żadnym ze swoich wpisów nie odniosłeś się do tego co napisałem w pierwszym swoim wpisie - czasu, na serio nawet jeśli w pewnym momencie przestaniemy trenować skille "robiące" pensje uzyskamy wyższy poziom niż w twojej propozycji. Trening zwalnia przez wiek uwierz mi.

Cały czas się odnoszę.

1) zawodnicy starego typu tracą treningi na spowolnieniu z powodu przekroczenie przez pensję potencjału. A więc zawodnicy odwróceni zyskają w porównaniu do nich - będą mieli niższą pensję a więc trening spowolni się później. Pisałem to kilka razy.
2) zawodnicy starego typu gdy pensja staje się nie do utrzymania przez właściciela to lądują na TL-u. I czasem błąkają się parę tygodni po przypadkowych klubach, zanim znajdzie się im dom. I wtedy też tracą treningi. Tak więc zawodnicy nowego typu mają okazję znowu trochę nadrobić. Także o tym pisałem.
3) Zawodnicy nowego typu wcale nie mają tak dużo do nadrobienia więc to jest mit, że ich trening wymaga jakoś zdecydowanie więcej czasu. Skilli jest 10. Trening wszystkich ofensywnych się nie zmienia i nie ma tu żadnej straty. Trening defensywy jest wymieniany w stosunku 1 do 1 więc tu nie ma żadnej straty. Strata wynika tylko z treningu zbiórek u obwodowych, ale to jest dosyć szybki trening. Też pisałem o tym.

Refleksja numer 2: przykład JW, wiesz co ja bym z nim zrobił gdybym miał go w farmie? Podczas ME cały czas bym trenował jego skille podkoszowe, dbając o formę, a po sezonie zwolnił, skoro przekroczył pułap opłacalności to użyjmy go ostatni raz i za sezon (o ile awansujemy na MŚ w co wątpię) albo dwa odpalmy w ten sposób kolejnych, świeżych podkoszowych nam nie zabraknie, a może gdzieś tam przy 3-4 cyklu BBcy wprowadzą zmiany które pozwolą utrzymać ich w żywych klubach.

I w ten sposób kadra nigdy się nie będzie rozwijać. Ciągle będą grali w niej podobni zawodnicy zamiast lepsi. W ten sposób praktycznie tworzysz kadrę U24 a nie kadrę seniorów. I przegrasz w blokach z reprezentacjami, które znajdą więcej farm i którzy będą potrafili utrzymać zawodników do wieku 28-30 lat.
Ta refleksja praktycznie oznacza, że wg Ciebie kadra już nie może być lepsza w porównaniu do tego co jest teraz, czyli nie może być lepsza niż kadra 24 latków. Ja się z tym nie zgadzam. Wg mnie kadra z trenowanymi 28 latkami będzie zawsze lepsza od kadry 24-latków wymienianych co kadencję. 28-latkowie będą lepsi o 4 sezony treningu. Nawet jeśli trening zwalnia w wieku 25-28 to przecież nie zwalnia do zera. Nawet jeśli zwolni czterokrotnie to taka kadra będzie lepsza o sezon. To tak jakbyś w U21 grał 20-latkami przeciwko 21-latkom. Powodzenia.

Advertisement