BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.438 in reply to 122481.428
Date: 12/20/2009 5:19:48 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wybacz ale pisałem to do vinniego. Nie przypominam sobie, żeby w poście do Ciebie była choć jedna osobista wycieczka.

Aha, czyli jak w poście do kogoś innego napiszesz o mnie i moich pomysłach, że sa poronione, to już tak można. Świetnie, po prostu świetnie.

Zestawienie powiadasz, zobacz sobie mojego gracza: (4845518) jak on ma się do twojego zestawienia, a i uwierz mi lub nie, ale od czasu jak mam Moritza jadę treningiem dla jednej pozycji i Sławek łapie ogony, zresztą w licznych kadrach mamy bardziej skrajne przekroczenie proporcji które wkleiłeś.

No i to jest właśnie problem! Przecież ten zawodnik to tylko wieloletnia gwiazda. Jego pensja to $ 93 515 tymczasem wg zestawienia na globalu potencjał wieloletniej gwiazdy kończy się na pensji 80-100k. A więc ten zawodnik jest tym problemem już zagrożony.

I co to znaczy "łapie ogony"? Czyli ile robi skoków w sezonie? Dwa, trzy? Nawet jakby robił dwa skoki na sezon przez 5 lat to w sumie daje to 10 skoków. Obecni kadrowicze mają sumę skilli pewnie ze 100 lub trochę więcej, czyli dzięki temu będziemy mieli kadrowiczów o 10% lepszych.

Refleksja numer 1: w żadnym ze swoich wpisów nie odniosłeś się do tego co napisałem w pierwszym swoim wpisie - czasu, na serio nawet jeśli w pewnym momencie przestaniemy trenować skille "robiące" pensje uzyskamy wyższy poziom niż w twojej propozycji. Trening zwalnia przez wiek uwierz mi.

Cały czas się odnoszę.

1) zawodnicy starego typu tracą treningi na spowolnieniu z powodu przekroczenie przez pensję potencjału. A więc zawodnicy odwróceni zyskają w porównaniu do nich - będą mieli niższą pensję a więc trening spowolni się później. Pisałem to kilka razy.
2) zawodnicy starego typu gdy pensja staje się nie do utrzymania przez właściciela to lądują na TL-u. I czasem błąkają się parę tygodni po przypadkowych klubach, zanim znajdzie się im dom. I wtedy też tracą treningi. Tak więc zawodnicy nowego typu mają okazję znowu trochę nadrobić. Także o tym pisałem.
3) Zawodnicy nowego typu wcale nie mają tak dużo do nadrobienia więc to jest mit, że ich trening wymaga jakoś zdecydowanie więcej czasu. Skilli jest 10. Trening wszystkich ofensywnych się nie zmienia i nie ma tu żadnej straty. Trening defensywy jest wymieniany w stosunku 1 do 1 więc tu nie ma żadnej straty. Strata wynika tylko z treningu zbiórek u obwodowych, ale to jest dosyć szybki trening. Też pisałem o tym.

Refleksja numer 2: przykład JW, wiesz co ja bym z nim zrobił gdybym miał go w farmie? Podczas ME cały czas bym trenował jego skille podkoszowe, dbając o formę, a po sezonie zwolnił, skoro przekroczył pułap opłacalności to użyjmy go ostatni raz i za sezon (o ile awansujemy na MŚ w co wątpię) albo dwa odpalmy w ten sposób kolejnych, świeżych podkoszowych nam nie zabraknie, a może gdzieś tam przy 3-4 cyklu BBcy wprowadzą zmiany które pozwolą utrzymać ich w żywych klubach.

I w ten sposób kadra nigdy się nie będzie rozwijać. Ciągle będą grali w niej podobni zawodnicy zamiast lepsi. W ten sposób praktycznie tworzysz kadrę U24 a nie kadrę seniorów. I przegrasz w blokach z reprezentacjami, które znajdą więcej farm i którzy będą potrafili utrzymać zawodników do wieku 28-30 lat.
Ta refleksja praktycznie oznacza, że wg Ciebie kadra już nie może być lepsza w porównaniu do tego co jest teraz, czyli nie może być lepsza niż kadra 24 latków. Ja się z tym nie zgadzam. Wg mnie kadra z trenowanymi 28 latkami będzie zawsze lepsza od kadry 24-latków wymienianych co kadencję. 28-latkowie będą lepsi o 4 sezony treningu. Nawet jeśli trening zwalnia w wieku 25-28 to przecież nie zwalnia do zera. Nawet jeśli zwolni czterokrotnie to taka kadra będzie lepsza o sezon. To tak jakbyś w U21 grał 20-latkami przeciwko 21-latkom. Powodzenia.

This Post:
00
122481.439 in reply to 122481.426
Date: 12/20/2009 5:22:27 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Wcześniej już o tym pisałem ale dla jasności napiszę tu raz jeszcze:
- zawodnikami kończącymi wiek juniorski będą się zajmowały dwie osoby, z które ze mną będą konsultowały przed sezonem plan treningowy i później etapy jego realizacji. Te dwie osoby o których wspomniałem ujawnię po wyborach no chyba że bardzo będziesz naciskał to podam Ci an BB maila ;)
- jeśli gracz będący "na granicy" potencjału nie będzie miał szans na dołączenie do NT to moim zdaniem można go pożegnać z grona potencjalnych reprezentantów. Musimy zająć się tymi, którzy w perspektywie sezonu max dwóch mają potencjał i predyspozycje do tego by walczyć o NT. Nie mówię dzisiaj o tym jaki potencjał wchodzi w grę do odpuszczenia zawodnika ale mogę obiecać, że nikt wart uwagi nie będzie po za opieką wspomnianych wcześniej osób
- o treningu tych zawodników będziemy decydowali w trójkę (1+2)
- trening JW rozmyślnie oddałem pod dyskusję. Farma w Polsce to precedens i jak, że bardzo liczę się ze zdaniem większości managerów chciałem wysłuchać co oni zrobiliby z jego treningiem. Nie było zbyt burzliwej dyskusji (jak choćby o odwracaniu) więc nie sądzę aby konieczne było omawianie zawodników kończących wiek juniora, czy też kolejnych zawodników ściągniętych do farmy. Myślę, że wygrywając wybory będę miał mandat do tego,by robić to tak jak uważam za najlepsze dla tego zawodnika. Ale wszyscy co mnie bliżej znają wiedzą, że nie jestem dyktatorem i często zasięgam opinii innych osób.

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia Cię satysfakcjonują

Last edited by Mr.President_ELIT at 12/20/2009 5:24:34 PM

This Post:
00
122481.440 in reply to 122481.437
Date: 12/20/2009 5:24:05 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
No miałem na myśli dużo bardziej hardcorowych zadaniowych niż byli do tej pory w Polskich U-21 czy NT ;)
Np. PG pod LI czy PF pod R&G. Jak byś ich widział?

This Post:
00
122481.441 in reply to 122481.440
Date: 12/20/2009 5:25:57 PM
Overall Posts Rated:
99
A wariantem PG pod LI nie był Świątczak z 2 sezony temu?
Nie wiem jak on tam teraz wygląda, ale wtedy do tego się klasyfikował idealnie.
Wiec to już chyba było ćwiczone ;)

Ale jestem jak najbardziej za :)

This Post:
00
122481.442 in reply to 122481.441
Date: 12/20/2009 5:28:02 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
A zawodnicy zadaniowi pod określone taktyki, jak to widzisz?

This Post:
00
122481.443 in reply to 122481.436
Date: 12/20/2009 5:30:07 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Niestety.

Wszystko oczywiście przyjmuję jak najbardziej do wiadomości i podpisuję obydwoma rękami. Jeśli nie da się temu poradzić no to trudno - pełno jest osób, które grają z przypadku w BB i tacy zawodnicy będą straceni. Historycy i legendy są tracone więc trzeba grać super i wieloletnimi gwiazdami.
No ale to nie jest, że ja mam zarzut do wykonywanej roboty. Ale jak sam przyznałeś robi się kłopot i problem. Niestety.
Natomiast mój pomysł w pewien sposób zaczyna z nim walczyć. Dzięki temu, że pensja będzie niższa no to zawodnicy z niższym potencjałem będą atrakcyjniejsi w NT. To nie jest tak, że ja sobie wymyśliłem odwracanie ot tak, żeby było inaczej. To wzięlo się z tego, że ja zobaczyłem te problemy i stwierdziłem, że otwiera się furtka dla ich rozwiązania.
Nie wszystkie się uda, ale może chociaż część.

Last edited by B.B.King at 12/20/2009 5:33:47 PM

This Post:
00
122481.444 in reply to 122481.440
Date: 12/20/2009 5:33:08 PM
Overall Posts Rated:
22
moim zdaniem na takie hardcorowe akcje udziwniania graczy można si zdecydować pod koniec treningu, kiedy obie strony właściciel i selekcjoner wiedzą do czego taki trening się przyda, a właściciel będzie wiedział jakie poniesie koszty przez taki trening, czyli standardowy program przez min 2 lata a pozniej namawianie właściciela, nic na siłe bo na długą mete to nie wyjdzie jeżeli menedżer zawodnika nie będzie uparty i nie będzie tego chcial. No i zawodnik wyciągany z draftu musi być utalentowany, nie ma czasu na nadrabianie boków:)

This Post:
00
122481.445 in reply to 122481.443
Date: 12/20/2009 5:33:10 PM
Overall Posts Rated:
7676
Śmiem się nie zgodzić co do wielolatków bo z takiego można zrobić zaje....... SF-a na kilka sezonów w NT z niezawyżoną pensją

This Post:
00
122481.446 in reply to 122481.438
Date: 12/20/2009 5:33:40 PM
Overall Posts Rated:
88
O przepraszam z Hodurkiem to mi nie wyszło, ale zawsze miałem wrażenie, że to allstar bo allstarów z pensją pod 90k to jest od groma, a to już znacznie przekracza pułap. Sezon z dala od ekipy i już tak podstawowych danych nie pamiętam:/.

Co do JW? Już dwa sezony temu jak był chronicznie bez formy i wskazywał naszym rywalom jak się ustawić w defie postulowałem jego wywalenie z kadry i nadal tej wersji się trzymam, ale skoro trafiła się farma to wykorzystajmy ten fakt.

Czy my nie możemy rosnąć? Powiedz mi ilu graczy z ekip, które brały udział w finale MŚ tam widzisz (78289.1)? Naprawdę nie nabijaniem pensji u 1 gracza droga.

Strata wynika tylko z treningu zbiórek u obwodowych, ale to jest dosyć szybki trening.

Trenowałeś rebsy? U niziołków dodajmy.

Dobra jeszcze Edyta w wiadomej sprawie, jeżeli ktoś mnie pyta co całościowo o pomyśle myślę, to piszę co myślę, w rozmowie z Tobą takie pytanie nie padło więc i dosadnych sformułowań brak.

Last edited by al_said at 12/20/2009 5:36:14 PM

This Post:
00
122481.447 in reply to 122481.445
Date: 12/20/2009 5:34:42 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Śmiem się nie zgodzić co do wielolatków bo z takiego można zrobić zaje....... SF-a na kilka sezonów w NT z niezawyżoną pensją

Piątką SF-ów nie poszalejesz.

This Post:
00
122481.448 in reply to 122481.442
Date: 12/20/2009 5:38:52 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
No fakt o tym zapomniałem
Myślę że tacy zawodnicy byliby przydatni i potrzebni kadrze.
Po wyborach (w ciągu około tygodnia) przedyskutuję sobie sprawę z tymi dwoma osobami o których wspominałem, pod kontem również zadaniowców. Bo chciałbym mieć do dyspozycji zawodników zadaniowych czy to pod LI czy RnG...Zresztą z Leszkiem jesteśmy już po kilku rozmowach na ten temat i częściowo określiłem mu już swoje plany

PS. Jeden z naszych skautów robi zadaniowca ze swojego C

Advertisement