Wybacz ale pisałem to do vinniego. Nie przypominam sobie, żeby w poście do Ciebie była choć jedna osobista wycieczka.
Aha, czyli jak w poście do kogoś innego napiszesz o mnie i moich pomysłach, że sa poronione, to już tak można. Świetnie, po prostu świetnie.
Zestawienie powiadasz, zobacz sobie mojego gracza: (4845518) jak on ma się do twojego zestawienia, a i uwierz mi lub nie, ale od czasu jak mam Moritza jadę treningiem dla jednej pozycji i Sławek łapie ogony, zresztą w licznych kadrach mamy bardziej skrajne przekroczenie proporcji które wkleiłeś.
No i to jest właśnie problem! Przecież ten zawodnik to tylko wieloletnia gwiazda. Jego pensja to $ 93 515 tymczasem wg zestawienia na globalu potencjał wieloletniej gwiazdy kończy się na pensji 80-100k. A więc ten zawodnik jest tym problemem już zagrożony.
I co to znaczy "łapie ogony"? Czyli ile robi skoków w sezonie? Dwa, trzy? Nawet jakby robił dwa skoki na sezon przez 5 lat to w sumie daje to 10 skoków. Obecni kadrowicze mają sumę skilli pewnie ze 100 lub trochę więcej, czyli dzięki temu będziemy mieli kadrowiczów o 10% lepszych.
Refleksja numer 1: w żadnym ze swoich wpisów nie odniosłeś się do tego co napisałem w pierwszym swoim wpisie - czasu, na serio nawet jeśli w pewnym momencie przestaniemy trenować skille "robiące" pensje uzyskamy wyższy poziom niż w twojej propozycji. Trening zwalnia przez wiek uwierz mi.
Cały czas się odnoszę.
1) zawodnicy starego typu tracą treningi na spowolnieniu z powodu przekroczenie przez pensję potencjału. A więc zawodnicy odwróceni zyskają w porównaniu do nich - będą mieli niższą pensję a więc trening spowolni się później. Pisałem to kilka razy.
2) zawodnicy starego typu gdy pensja staje się nie do utrzymania przez właściciela to lądują na TL-u. I czasem błąkają się parę tygodni po przypadkowych klubach, zanim znajdzie się im dom. I wtedy też tracą treningi. Tak więc zawodnicy nowego typu mają okazję znowu trochę nadrobić. Także o tym pisałem.
3) Zawodnicy nowego typu wcale nie mają tak dużo do nadrobienia więc to jest mit, że ich trening wymaga jakoś zdecydowanie więcej czasu. Skilli jest 10. Trening wszystkich ofensywnych się nie zmienia i nie ma tu żadnej straty. Trening defensywy jest wymieniany w stosunku 1 do 1 więc tu nie ma żadnej straty. Strata wynika tylko z treningu zbiórek u obwodowych, ale to jest dosyć szybki trening. Też pisałem o tym.
Refleksja numer 2: przykład JW, wiesz co ja bym z nim zrobił gdybym miał go w farmie? Podczas ME cały czas bym trenował jego skille podkoszowe, dbając o formę, a po sezonie zwolnił, skoro przekroczył pułap opłacalności to użyjmy go ostatni raz i za sezon (o ile awansujemy na MŚ w co wątpię) albo dwa odpalmy w ten sposób kolejnych, świeżych podkoszowych nam nie zabraknie, a może gdzieś tam przy 3-4 cyklu BBcy wprowadzą zmiany które pozwolą utrzymać ich w żywych klubach.
I w ten sposób kadra nigdy się nie będzie rozwijać. Ciągle będą grali w niej podobni zawodnicy zamiast lepsi. W ten sposób praktycznie tworzysz kadrę U24 a nie kadrę seniorów. I przegrasz w blokach z reprezentacjami, które znajdą więcej farm i którzy będą potrafili utrzymać zawodników do wieku 28-30 lat.
Ta refleksja praktycznie oznacza, że wg Ciebie kadra już nie może być lepsza w porównaniu do tego co jest teraz, czyli nie może być lepsza niż kadra 24 latków. Ja się z tym nie zgadzam. Wg mnie kadra z trenowanymi 28 latkami będzie zawsze lepsza od kadry 24-latków wymienianych co kadencję. 28-latkowie będą lepsi o 4 sezony treningu. Nawet jeśli trening zwalnia w wieku 25-28 to przecież nie zwalnia do zera. Nawet jeśli zwolni czterokrotnie to taka kadra będzie lepsza o sezon. To tak jakbyś w U21 grał 20-latkami przeciwko 21-latkom. Powodzenia.