Szezonértékelés
Ezzel még adós vagyok így a szezon utolsó előtti napján, és akkor egy korábbi precedenshez hasonlóan ide írok, és nem pedig a kinti fórumra.
Az EB selejtezők elsősorban arról szóltak, hogy az esélyeknek megfelelően oda tud-e érni a válogatott a második helyre a lengyelek mögött. Bár én nem szeretek túl sokat latolgatni, mert azt a valóság 5 perc alatt át tudja írni, de ez esetben csalódás lett volna, ha nem jutunk ki, egyértelműen miénk volt a csoportban a második legerősebb csapat. A selejtezőket végül 6-1-es mutatóval sikerült zárni a második helyen a lengyelek mögött, ami megfelel az erőviszonyoknak és a papírformának.
Az EB-t győzelemmel kezdtük a német csapat ellen, akik bár sokat veszítettek a világranglista helyezésükből az elmúlt időben, és mintha gyengültek volna, de még mindig jelentős játékerőt képviselnek. Úgy gondolom, hogy ezen a meccsen miénk volt a csapatszellem előny, mivel a német csapat ki-ki harcban jutott tovább a csoportból. A továbbiak már nem alakultak ennyire jól, a portugál csapat azonos hozzáállással (és talán valamivel nagyobb csapatszellemmel) jobbnak bizonyult. Ez az egyetlen meccs a sorozat során, amelyet nem tudok logikusan megmagyarázni, túlzónak érzem a vereség arányát, ennyivel nem hinném, hogy rosszabbak lennénk. Annyi bizonyos, hogy én továbbra is úgy tekintem a válogatottunkat, mint egy épülő csapatot, több feltörekvő játékossal, és az ellenfelek tapasztaltabb játékosaival, valamint esetleg nagyobb erőnlétével egyelőre nem biztos, hogy mindig fel tudjuk venni a versenyt. A csehek elleni meccs papírformának tekinthető, azonban a franciák elleni meccs eltaktikázását vállalnom kell itt nyilvánosan (a kinti fórumban már megtettem). Nem tudom, hogy más felállásban nyertünk-e volna, lehet, hogy nem, de az tény, hogy az ellenük alkalmazott blank taktikánál visszanyalt a fagyi, és a dolog a visszájára sült el. Azóta tapasztaltabbak lettünk ezzel kapcsolatban, a következőkben ez már aligha fog velünk újra előfordulni. A szlovákok elleni vereség nagyban betudható a magasabb csapatszellemüknek, amit az is alátámaszt, hogy a későbbiekben megverték a lengyeleket az elődöntőben, és így az EB címért játszhatnak holnap a házigazda spanyolok ellen.
Mindent összevetve a szezon tényadatokban röviden a következő (csak a tétmeccsek alapján):
- A világranglistán feljöttünk a 28. helyről a 16. helyre, valamint kijutottunk az EB-re.
- 7 mérkőzést nyertünk meg, és 5-öt veszítettünk el.
- Csak tőlünk magasabban rangsorolt csapattól kaptunk ki, az alacsonyabban rangsoroltakat legyőztük.
- A 18-as keretből 10 olyan játékos van, aki magyar érdekeltségű klubnál játszik.
Tervek a következő szezonra:
Mivel jön a vigaszági VB, azért az egyetlen igazi terv az lehet, hogy ezt a sorozatot minél magasabb helyen zárjuk majd. Mivel sok függ a szerencsétől és a sorsolástól, ezért annak ismeretében lenne jó meghatározni majd valamilyen elvárást. Az előző vigaszági VB-n a legjobb nyolc közé jutottunk, ahol is csak egy nagyon kiélezett meccsen kaptunk ki Litvániától, egy hasolnóan jó sorozattal a magam részéről elégedett lennék.
A nagy álmom mindenképpen az, hogy legyen egy amolyan "hungarikum" válogatott, amelyben lehetőleg minden játékos itthon játszik. Ez egyelőre nem valósulhat meg a következő szezonban, mivel van néhány játékos a keretben, akit egyelőre az eredményesség rovására lehetne csak kihagyni, de annyi bizonyos, hogy javulhat az arány a jövő szezon során, van néhány játékos, aki már az elejétől bekerül majd, illetve 2-3 olyan van, aki közben "beleedződhet a válogatottba. Nekik igyekszem majd helyet hagyni a keretben, ha a formák velünk lesznek a szezon elején, és esetleg egy-két gyengébb csapat jönne, akkor néhány edzés alatt ez össze is jöhetne. Remélhetőleg nem kell majd túl hamar feltölteni a keretet teljes létszámra.