A żeby przybliżyć jeszcze temat odwracania (może od tego należało zacząć). Może to zilustruje na czym polega ten pomysł.
Zrobiłem tabelkę, w której napisałem ile kosztuje każdy skill na każdej z pozycji. Tabeka jest tu:
http://img192.imageshack.us/img192/2592/kosztskilliwbb.pn...Najbardziej pensjożerne skille zaznaczyłem na czerwono, a potem przechodząc przez fiolet, ciemny i jasny błękit aż do koloru biłaego, który oznacza, że dany skill mamy za darmo. Te skille na danych pozycjach można bezkarnie trenować. I z tego korzysta mój pomysł, bo na wszystkich pozycjach oprócz SF-a, przeciwna obrona jest z darmo.
Jak widać dwoma najbardziej pensjożernymi skillami w BB są JS u SF-a oraz PS u PG. Dlatego te pozycje są najtrudniejsze do odwrócenia.
Z PG jest jeszcze taka sprawa, że OD nie jest tak drogie jak u SG lub ID u PF/C. Oraz jest to (pod względem pensji) najbardziej zrównoważony zawodnik - ma najmniej skilli z czynnikiem równym 1,00. I to jest powód dlaczego u PG wychodzi mniejszy zysk na odwracaniu.
Natomiast SF ma obie obrony tak wycenione praktycznie tak samo, więc odwracanie SF-a samego w sobie nic nie daje.
Opłaca się natomiast odwracać innego zawodnika tak, żeby był widziany przez silnik jako SF. Bo dowolna obrona u SF-a jest tańsza niż główna obrona na pozostałych pozycjach. Jednak odwracany zawodnik nie powinien być SG - bo wpadnie w pułapkę wysokiej pensji za JS. Dlatego lepiej najlepiej wychodzi odwracanie PF i C.
Co jeszcze z tego wynika. Wg mnie odwracanie PG przewidzianego do gry pod LI ma sens. Bo jeśli zamieni się w SF-a to nie będzie miał na tyle wysokiego JS, żeby pożerało to cały zysk.
Najbardziej atrakcyjni do odwracania wydają się C, PF i SG. Ale z SG jest taki problem, że jeśłi zamieni się w SF-a to wali go po pensji JS. Dlatego SG należałoby odwracać tak, żeby nie stał się SF-em, co też nie jest takie proste. Powinien zostać SG. Nie wiem czy da się to zrobić, ale da się zarobić Np. JS = JR = OD = 20 + reszta = 6 -> suma 102, pensja 665, pozycja SG. Po zamianie OD na ID mamy pensję 331 i pozycję SF.
Jeśli komuś na podstawie tej tabelki zaświatają jakieś ciekawe wnioski to zapraszam do podzielenia się.
Last edited by B.B.King at 12/20/2009 6:32:03 PM