Hm, nie wiem ile mogę Ci powiedzieć :)
Ogólnie rzecz biorąc nie do wszystkich informacji GM ma dostęp, ale w najbardziej dziwnych przypadkach może dowiedzieć się co nieco od kogoś z kadry BB.
Bardzo często niektóre sprawy zostawia się GM'om najbardziej doświadczonym, którzy najlepiej znają tę grę i mają największą wiedzę.
Z innej strony ciężko jest karać za zbyt duży transfer sprzed kilku miesięcy, bo najprościej rzecz ujmując, można doprowadzić jakiś klub do bankructwa, a poza tym karanie za coś, co przeskrobał dosyć dawno jest lekko bez sensu. Chyba, że proceder kwitnie i takich "dziwnych" transferów jest więcej (i są one zdecydowanie celowe, a nie przypadkowe), wtedy można śmiało nałożyć grzywnę całościową.
Naturalnie przy ocenie sytuacji musimy brać pod uwagę zmiany cen na rynkach, zmianę wieku zawodnika, zmianę pensji (bo przecież do niedawna były dwie aktualizacje pensji w trakcie sezonu) itp. Dlatego z reguły sprawy tego typu załatwiane są dosyć szybko, aby nie stały się "przeterminowane". Chyba, że ktoś na bieżąco wprowadził notatkę dobrze opisując sytuację i zalecając obserwację (dosyć często stosowaną) - wtedy można do sprawy wrócić po jakimś czasie, a i tak ma się dobry pogląd całościowy i dużo łatwiej wtedy wyrobić sobie opinię o posunięciach transferowych danego klubu.
A co do przykładowych zawodników, których wyłapałem na TL'u - jak za 2 miesiące dobiją do tych cen, które teraz wołają ich prezesi, to wtedy mogą ich sprzedać ;) Gdyby jednak transfer się teraz zakończył a ja rozpatrywałbym to za 2 m-ce, to pamiętając, jak wyglądał rynek jakiś czas temu, mogliby się spodziewać obniżki uzyskanej kwoty. Może nie wszyscy jakiejś bardzo wyraźnej, może u najmniejszych radykałów skończyłoby się na ostrzeżeniu, ale coś trzeba by zrobić (może ten jednowymiarowy SF jakoś przy się dał strawić - go jest jeszcze w miarę młody i można by go potrenować). Ale może inny GM postąpiłby nieco inaczej.