Slibované zhodnocení celého ME, zápas po zápase:
Andorra 145:99 (TIE-TIE) - povinná výhra, dokonce s lepším skore, než později naši hlavní konkurenti
Kypr 100:116 (TIE-CT) - nešťastná prohra, jeden z menších týmů se rozhodl vyšlápnout na nás, zde vidím svou chybu, že jsem nevěnoval ještě více usilí na to, abychom dohodli TIE-normal, asi by se to dohodnout dalo. Nicméně si nemyslím, že tenhle zápas rozhodl o nepostupu, protože v případě naší výhry by se některé další zápasy vyvíjely asi jinak. Kypr už pak porazil jen Andorru.
Slovinsko 111:99 (normal-normal) - nakonec asi hlavní problém celé kvalifikace, že se tentokrát přes veškeré úsilí nepovedlo dohodnout TIE-TIE, jako hlavní překážka bylo nepochopení celé situace ze strany slovinského trenéra, který byl ochoten se dohodnout na normal-normal, ale nebyl schopen rozumně vysvětlit, proč ne TIE-TIE (ani nepsal, že by šlo o to, že by mi nevěřil apod., prostě jen furt opakoval bez argumentů, že nemůže hrát TIE)
Wales 123:86 (TIE-normal) - povinná výhra nad trpaslíkem rozdílem srovnatelným s konkurencí
Německo 97:107 (TIE-TIE) - po té, co soupeř odmítl normal-TIE, jsem zvolil TIE-TIE, protože CT by pro nás znamenalo těžkou pozici pro zbylé zápasy, nakonec risk skoro vyšel, zřejmě chyběl jen kousek nálady, který jsme ztratili se Slovinskem. Od soupeře se ukázalo nepřijetí normal -TIEjako dobrý tah, protože na normal bychom zřejmě vyhráli
Francie 78:65 (normal-TIE) - tento soupeř už dohodu přijal, protože tušil, že ani výhra nám nakonec nepomůže, což se nakonec potvrdilo, přesto jsem získali cenný skalp, hlavně výkon v první půli byl famózní, nicméně jít do tohoto zápasu jen s 1 prohrou, Francie by dohodu neriskovala a museli bychom my naopak riskovat TIE-TIE nebo naopak CT
Makedonije 118:86 (CT-CT) - nakonec povinná výhra nad soupeřem, který byl vysílený po CT
Celkově si myslím, že jsme ME odehráli se ctí, v žádném zápase jsme vyloženě nepropadli a chybělo nakonec pár drobností, aby to bylo ještě lepší. Ukázali jsme, že i s týmy jako Německo nebo Francie můžeme hrát už nyní otevřené zápasy (Francie byl druhá na posledním MS i ME) a to pořád náš tým nedosáhl stopu své výkonnosti.
Porovnáme-li to s ME před 2 sezonama, tam jsme na 3 nejtěžší soupeře (Izrael, Španělsko, Srbsko) nestačili a ani jeden nezatlačili vyloženě do úzkých.
Nezbývá než dále tvrdě pracovat v tréninku a pokusit se příští sezonu vyhrát Turnaj útěchy. Ale nechci předbíhat, uvidíme, jaké týmy do tohoto turnaje propadnou, v první fázi ME žádný velký tým zatím nevypadl. A taky bude hodně důležitý los základní skupiny, aby bylo možno si vybudovat silnou pozici pro playoff, což bude klíčové.