Bosna i Hercegovina - Srbija 74:94
Zdravo svima
Naša reprezentacija je završila učešće na ovosezonskom prvenstvu Europe. Završili smo sa učinkom jedna pobjeda i četiri poraza. Kada se sve pogleda realno ovo je korektan rezultat za nas jer su ostale selekcije bile kvalitetnije od nas.
Dobar uspjeh smo napravili samim plasmanom na prvenstvo i tamo smo upisali jednu pobjedu sa kojom moramo biti zadovoljni.
U posljednjem kolu smo upisali poraz od reprezentacije Srbije. Srbija je pokazala zašto je zasluženo završila prva u našoj grupi i zbog čega ide u polufinale. Jedino prvu četvrtinu smo držali egal, a sve poslije toga je išlo na njihovu stranu.
Najbolji u našim redovima je bio Cicko Vedrić sa učinkom 20 poena, 9 skokova i 2 asistencije.
Kao što sam rekao ovo je za nas bila dobra sezona jer smo uspjeli u kvalifikacijama dobro odigrati i otići na Europsko prvenstvo ispred jedne Slovenije u našoj grupi koja je posljednjih par sezona redovan učesnik Eurobasketa. Ovo je prvi plasman na Eurobasket nakon što smo propustili prethodna tri Eurobasketa.
Naša igra u kvalifikacijama je bila zaista odlična i zasluženo smo izborili plasman. Ona utakmica protiv Španije za prvo mjesto u grupi je ostavila gorak ukus jer način na koji smo izgubili utakmicu je težak za podnijeti. Naš igrač koji ima skill za slobodna bacanja 31 promaši slobodno bacanje koje bi nam donijelo pobjedu je zaista ostavilo traga.
Prvi meč na EP protiv reprezentacije Izraela nam je donio to da smo se morali kockati sa odbranom i GDPom zbog toga što su ljudi kvalitetniji od nas. Stvarno smo pružili dobar otpor, ali od poraza nismo mogli ništa više uraditi.
Druga utakmica protiv Finske je opet utakmica u kojoj nismo imali sreće. Odlično smo ih skautirali i dobro je što smo odigrali vani, ali opet ta slobodna bacanja nas koštaju. Čak smo u jednom trenutku vodili sa 10 poena razlike i na kraju kad smo trebali da odemo na određenu razliku mi fulamo slobodna bacanja. Još kao sol na ranu dolazi naš faul na šutu gdje oni dolaze do poena sa kojima su upisali njihovu pobjedu na kraju.
Utakmica protiv Poljske je takođe isto utakmica u kojoj smo morali da maksimalno rizikujemo i na kraju nismo pogodili ono što smo se nadali da hoćemo tako da smo upisali poraz. Ovdje pored poraza su se desila neka iznenađenja u grupi što se tiče rezultata i odmah nam smanjila nadu da ćemo nekako izboriti plasman u baraž za Mundobasket.
Pobjedu smo ostvarili u četvrtom kolu protiv reprezentacije Rusije. Tu smo pokazali jednu ozbiljnost i došli do zaslužene pobjede. Tu opet dolazimo do manjka sreće kada su u pitanju ostali rezultati u našoj grupi. Nakon određenih poraza mi smo bez obzira na pobjedu izgubili svaku šansu da se borimo za 4o mjesto u grupi.
Kada je u pitanju posljednji meč u grupi njega sam gore opisao u kratkom izvještaju sa utakmice.
Nama sada ostaje da se polako spremamo za Utješni turnir na kojem smo uz 3-4 selekcije u borbi za domaćinstvo na narednom Europskom prvenstvu. Moramo se dobro spremiti i da se nadamo dobrom rasporedu u prvom dijelu utješnog turnira gdje je najbitnije završiti na prvom mjestu.
Hvala svima koji su ove sezone imali svoje igrače u reprezentaciji i zbog toga što su dobro održavali njihovu formu. Nadam se da će i naredne sezone tako biti.
U ovoj međusezoni ćemo odigrati neke prijateljske utakmice za koje će biti najava prije mečeva. Takođe moram da kažem da ćemo se uskoro oprostiti od nekih članova reprezentacije koji su ostavili dubok trag na terenu, ali nažalost stigle su ih godine.
Toliko od mene do sljedećeg javljanja...
BiH
![B)](/images/conf/emoticons/smug.png)