W poniedziałek graliśmy z Niemcami, przeciwnikiem najtrudniejszym z możliwych na tym etapie rozgrywek. Nasi rywale posiadali doskonały entuzjazm oraz formę. My niestety nie mogliśmy zagrać w optymalnym składzie, ale Ci co zagrali naprawdę dali z siebie wszystko. Jak nam poszło? Super! Wygraliśmy mecz z arcytrudnym rywalem. Zresztą mecz stał na niesamowicie wysokim poziomie, naprawdę bardzo, bardzo rzadko widuje się podobne statystyki drużyn w rozgrywkach U-21. Pojedynek był bardzo ciężki i dopiero w ostatnich 10 minutach gry przeważyliśmy szalę zwycięstwa na swoją korzyść. Mamy na koncie 2 zwycięstwa i jesteśmy coraz bliżej upragnionego medalu. W ostatnich 3 meczach potrzebujemy wygrać co najmniej 2 (tak pi razy drzwi), tak więc mamy pewien bufor bezpieczeństwa, chociaż nie jest on duży. W każdym razie pokonanie Niemców ma dla nas kapitalne znaczenie psychologiczne i naprawdę powinniśmy się z tego bardzo cieszyć. Ja cieszyłem się przeogromnie ;) W tym miejscu chciałbym wyróżnić Dawida Rykowskiego- wszyscy nasi chłopcy zagrali kapitalne zawody, ale to co wyprawiał Rykowski to prawdziwy kosmos! Oby tak do dalej!
W poniedziałek gramy z Ukrainą, ekipą, która nie ma za wiele do stracenia i może być przez to cholernie groźna. Na pewno nie będzie łatwo, ale bardzo chcielibyśmy podtrzymać passę 22 kolejnych zwycięstw na ME!
Oceny za mecz z Niemcami:
PG:
Kraszewski- zawodnik absolutnie bezkonkurencyjny. Chyba najlepszy PG w historii U-21, przynajmniej ja z nikim podobnym do tej pory się nie spotkałem. Brakowało mu skuteczności, ale dawał nam niewyobrażalne poczucie spokoju. Ocena 9
Jurak- Maciek do tej pory grał niewiele, ale w końcu zaskoczył z formą i wystąpił od razu w tak ważnym spotkaniu. Statystyki nie oddają serca jakie włożył w ten mecz ;-) Ocena 9
SG:
Rak- obaj nasi SG kompromitowali się rzutowo, ale akurat oni nie byli w tym meczu przeznaczeni do oddawania rzutów. Ale i tak pojedynek z Niemieckimi SG wygrali...6-2 ;-) Ocena 8
Grzenkowicz- ważne, że miał na ten mecz sprawną formę. Nie zawiódł, ale jego misja była skazana na niepowodzenie w takim meczu jak ten z Niemcami, gdzie obie reprezentacje wytoczyły potężne działa pod kosz. Ocena 8
SF:
Hudela- to zawodnik bardzo niepozorny, ale odwala na boisku kawał dobrej roboty. To samo pokazał z Niemcami. Ocena 9
Pijanka- statystycznie megawystęp indywidualny. Trochę to już gorzej wygląda jeśli zobaczymy na korzyści dla całego zespołu. Ocena 9
Skindzier- debiut w kadrze i to w takim meczu. Zrobił swoje, nie dał plamy. Naszą siłą jest szeroki i wyrównany skład. Ocena 8,5
PF:
Rykowski- co tu dużo gadać. Pozamiatał! Ocena 10
Gołda- kolejna wielka postać naszej drużyny. Znów wielki mecz. Ocena 9,5
C:
Wasiliew- coś wspaniałego. Fantastyczny występ, piękna walka. Nasi Centrzy naprawdę spisali się na medal. Ocena 9,5
Bonisławski- nie mogę się doczekać kiedy ten zawodnik wskoczy na sprawną formę i pokaże pełnię swoich możliwości. A ma co pokazywać ;-) Ocena 9
Gabzdyl- stosunkowo krótka, ale jakże ważna zmiana. Rewelacja! Ocena 9,5