BuzzerBeater Forums

BB Poland > [Wyb] B.B.King

[Wyb] B.B.King

Set priority
Show messages by
This Post:
00
209979.5 in reply to 209979.4
Date: 2/11/2012 1:45:23 PM
Overall Posts Rated:
7676
King mój głos masz od dawna i nic nie zmieniam . Ty reprezentację wyciągnąłeś na szczyt i ty znasz na nim zostaniesz na następne dwa sezony :)

This Post:
00
209979.6 in reply to 209979.4
Date: 2/11/2012 1:50:50 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie mam aż tak dalekich planów. Nigdy nie miałem. Brałem to co się nawinęło oraz ewentualnie jak się na coś pojawiła szansa, to próbowałem ją wykorzystać.

Na chwilę obecną zastanawiam się jaki obrać cel w tym sezonie i jeszcze się nie zdecydowałem. Czekam na rozwój sytuacji, może się pojawią nowe okoliczności.

Staram się nie robić głupich ruchów, grać swoje i rozwijać drużynę. A potem patrzę co z tego wychodzi, i ewentualnie się dopasowywuję. Sytuacja potrafi się zmienić bardzo dynamicznie, każde losowanie draftu, ligi, terminarza, może odwrócić przebieg wydarzeń, więc trzeba na to reagować.

Przykładowo do PLK nie planowałem awansować - to znaczy sobie marzyłem sobie na zasadzie, że fajnie by było, ale był czas, że wydawało się to bardzo odległe. Jednak w każdym meczu starałem się ustawić dobry skład, wykonywałem przemyślane zakupy, starałem się ustawić optymalny trening, a tu nagle ni z gruszki ni z pietruszki wyszedł awans. Bardzo spektakularny bo w bezpośredniej walce pokonałem byłego mistrza PLK, awans poprzez pokonanie spadkowicza jest o niebo trudniejszy niż awans z ligi, gdzie spadkowicz odpuścił.

Po awansie w pierwszym sezonie też żadnych planów nie miałem. Tak jak sobie na początku przeglądnąłem drużyny, to mi wyszło, że szanse na utrzymanie wynoszą okrągłe zero. W pewnym momencie pomyślałem sobie, że fajnie by było zająć przynajmniej siódme miejsce a nie ósme - że zawsze to dodatkowy trening, a przy moich pensjach lepiej wyjdę grając mecz i płacąc pensje, niż nie grając meczu i nie płacąc pensji. No więc próbowałem zdobyć siódme miejsce. Przypadkiem wyszło szóste. I też zobaczyłem, że inni popełniają błędy i otwierają furtkę dla mnie. To wtedy sobie pomyślałem, że skoro tak, to możę warto się utrzymać. No i poczyniłem kroki, żeby to zrobić i się udało. A w następnym sezonie (czyli poprzednim) wylosowałem pierwszego w historii zawodnika z potencjałem wyższym niż wieloletnia gwiazda, który mi pasował do treningu (wcześniej większość sezonów kończyłem w finale konferencji, no więc zwykle jak już przyszła moja kolej wybierać z draftu, to wszystko co najlepsze było już przebrane). No a tym razem się udało (trafiłem drugiego najlepszego możliwego do zdobycia zawodnika w puli). Żadna tam rewelacja, 43 skillpointy na starcie. Ale zacząłem go trenować. Na początku nawet się nie załapał do widełek Banana i nawet nie był przeglądany po drafcie poprzedniego sezonu. Obecnie ma 33-cią najwyższą pensję wśród 19-latków z potencjałem >=7 ;-)

(Taki cel poboczny jest taki, żeby w wieku 21 lat miał lepszą sumę skilli niż 74, jeśli tak się stanie, to uznam, że jestem przyzwoitym trenerem).

Last edited by B.B.King at 2/11/2012 2:00:01 PM

This Post:
00
209979.7 in reply to 209979.6
Date: 2/11/2012 2:45:34 PM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12101210
Czy oprócz gracza powyżej zamierzasz coś konkretniej podtrenować w kierunku kadry? Co z odwróconymi? Wydajesz się właściwą osobą do definitywnego rozwiązania kwestii ich przydatności na wysokim poziomie grania (minęło wiele sezonów od czasu teoretyzowania na ten temat - masz jakieś wyniki w tym temacie..tak z praktyki?).

This Post:
00
209979.8 in reply to 209979.3
Date: 2/11/2012 2:55:17 PM
Overall Posts Rated:
299299
Czy jak wygrasz wybory odkupisz ode mnie Rakusa i będziesz mu trenował OD? ;-)

This Post:
00
209979.10 in reply to 209979.1
Date: 2/11/2012 3:00:18 PM
Overall Posts Rated:
112112
Czy widzisz coś niestosownego (lub może któregoś dnia za takie uznasz) w posiadaniu przez jedną drużynę czterech reprezentantów jednego kraju? ;)

This Post:
00
209979.11 in reply to 209979.7
Date: 2/11/2012 3:04:57 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Czy oprócz gracza powyżej zamierzasz coś konkretniej podtrenować w kierunku kadry?

Jeden to mało? Jakby każdy trenował jednego to byłoby super ;-) Bylibyśmy zabezpieczeni na 100 lat do przodu ;-)
Ale na wszelki wypadek trenuję też drugiego, w tym sezonie dostałem ;-) Jeszcze za bardzo nie mam się czym pochwalić, dostał jeden tren, nie skoczył ;-)
Do trenowania trzech zawodników do kadry nie zachęcam. Bo nie da się na dłuższą metę połączyć stuprocentowego treningu trzech zawodników. Dwóch tak, da się dawać im zawsze 48+ optymalnego treningu. Trzech nie ma szans (spadek za faule, kontuzja meczowa, i już minuty się sypią).
Nie dostałem nigdy żadnego historyka więc do NT nikogo nie trenuję (większość sezonów kończyłem w finale konferencji). Ja nie jestem handlarzem, trenuję to co dostaję, a nie to co kupuję, ostatni raz niewychowanka trenowałem pewnie ze 7 sezonów temu. Pochodził jeszcze z pierwszych zakupów tuż do zapisaniu się do gry, gdy musiałem kimś uzupełnić otrzymany na starcie skład.
Ale przygarnąłem raz Wisniewskiego będąc w drugiej lidze (w czasie PO po okienku, więc nawet nie mogłem go wystawić do meczu). Jakby każdy z ligi I lub II to zrobił, to nie byłoby z nim kłopotu już do końca jego kariery ;-) A może by komuś pomógł wygrać jakiś ważny mecz ;-)

Co z odwróconymi? Wydajesz się właściwą osobą do definitywnego rozwiązania kwestii ich przydatności

A z odwróconymi to oczywiście ciągle uważam, że to jest dobry pomysł. Nikt nie udowodnił że się nie da.
Kiedyś niektórzy próbowali udowodnić, że nie da się trenować przeciwnych skilli (czyli góry wysokim i dołu niskim), ale okazuje się, że można.
Właśnie tacy zawodnicy jak Hana udowadniają, że to jest sens. Czeski PF ma wyższe podania niż nasz najlepszy PG ;-) Na TL-u ostatnio był jakiś chyba litewski PF, który miał JS=18. Przykłady można mnożyć.
Niemniej nie sądzę, żeby się udało skompletować całą odwróconą kadrę w najbliższym czasie. Ale pojedynczy zawodnicy są najbardziej realni, pisałem to już wcześniej w wątku z debatą. Do kreatywnego patienta będzie jak znalazł.

na wysokim poziomie grania (minęło wiele sezonów od czasu teoretyzowania na ten temat - masz jakieś wyniki w tym temacie..tak z praktyki?).

Co do "praktyki na wysokim poziomie" i wyników to mam największe doświadczenie ze wszystkich kandydatów. Sezon na MŚ (z niezłymi wynikami), dwa sezony w PLK, i trzy sezony jako główny doradca taktyczny w kadrach innych selekcjonerów (wszystkie z medalem). Chcę tę praktykę spożytkować w NT ;-)

This Post:
00
209979.12 in reply to 209979.8
Date: 2/11/2012 3:05:30 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie.

This Post:
00
209979.13 in reply to 209979.9
Date: 2/11/2012 3:06:29 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dostałeś drużynę w IV lidze.

This Post:
00
209979.14 in reply to 209979.2
Date: 2/11/2012 3:07:07 PM
Overall Posts Rated:
179179
1. Od jakiegoś czasu wyszło na jaw, że w kwestii wytrenowania graczy obwodowych odstajemy znacznie bardziej niż na innych pozycjach. Jak wg Ciebie jest tego przyczyna?
2. Co zamierzasz zrobić aby poprawić tą sytuację? Z czego ona wynika? Z zaniedbań scoutów? Niedopilnowania selekcjonera?
3. Czy warto i do jakich poziomów trenować dolne skille dla graczy obwodowych?
4. Strefa 2/3 nie działa czy też brak odpowiednio wytrenowanych graczy?
5. Masz jakiś pomysł na poskromienie dominacji IS?
6. Czy będąc selekcjonerem będziesz wykorzystywał możliwości wynikające z tej funkcji dla celów prywatnych? Np.czy sprawdzisz skille zawodnika i ujawnisz jego braki na czacie czy forum? Dodam ze nie chodzi o zawodnika będącego obecnie w żadnym wypadku w zainteresowaniu kadry. Jak coś takiego może wpłynąć na chęć treningu takowego gracza, bo ja np. nie trenowałbym.
7. Czy jeżeli w Twojej lidze, w innych zespołach będą grali kadrowicze polscy, będziesz im odpuszczał mecze?

Last edited by Czesław at 2/11/2012 3:53:20 PM

This Post:
00
209979.15 in reply to 209979.12
Date: 2/11/2012 3:10:05 PM
Overall Posts Rated:
299299
Nie.

A Fakt ;) zapomniałem, że trenujesz podkoszowe skille ;-)

To może kupiłbyś jakiegoś podkoszowego typu Anis/Chremeta i zrobił z niego następcę JW? :) czy nie masz zamiaru poświęcać klubu na dłuższą metę dla dobra NT? :)

Advertisement