BuzzerBeater Forums

BB Slovensko > Cez lupu - alebo rozhovory s manazermi

Cez lupu - alebo rozhovory s manazermi

Set priority
Show messages by
From: razor
This Post:
33
223575.5 in reply to 223575.4
Date: 8/30/2012 1:36:10 PM
Overall Posts Rated:
284284
Týždeň ubehol ako voda a s tým prichádza ďalšie pokračovanie čoraz obľúbenejšieho magazínu Cez lupu. 4. časť sľubuje ďalší zaujímavý rozhovor z územia nášho malebného Slovenska, kde sa ale nájde mnoho úspešných manažérov. Moja lupa teraz poputovala za viacnásobým majstrom Slovenska a poháru, taktiež 1-krát víťaza B3, LA-zajinom(58436).

Poznámka: Pre nedostatok znakov v jednej správe bude rozhovor neplánovane rozdelený na 2 polovice. Dúfam, že Vás to neodradí od čítania

1. Ahoj, na úvod by si sa nám mohol stručne predstaviť.
Som Martin, mám 29 rokov a momentálne už 6. rok pracujem v B. Bystrici.

2. Kolko sezón hráš BB?
Začal som hádam hneď 2.deň ako otvorili krajinu Slovensko, začal som v ten istý deň ako Asasasa a hneď na druhý deň sme hrali vzájomný zápas v druhej lige, ako prvý na BB vôbec. Spolu s nami tu bola ešte v lige mata (Žabky). Celkovo je už len málo ľudí, čo to ťahá od začiatku..

3. Čo Ťa k BB priviedlo?
Hrával som hattrick a potom hockeyarenu, a keďže som hrával basketbal aj aktívne, keď otvorili BB, nebolo o čom.

4. Nitra Corgons - v BB svete tento tím pozná takmer každý. Ako vlastne vznikol tento názov Tvojho tímu?
Spojením slova Nitra a slova Corgons..

5. Za ten čas sa u Teba vystriedalo množstvo hráčov. Ktorý z nich bol podľa Teba najlepším?
Ťažko určiť jedného. V tom čase kúpa Bagazgoitiu(5733901) dorazila môjho najväčšieho rivala Asasasu, taký skvelý okamžitý vplyv na tím hneď po kúpe nemal asi nik (62 trojek v zákl.časti v jednej sezóne už nikto nezopakuje). Ale napríklad taký Swiatczak(5148120) bol asi toho času najlepší PG na svete a bol u mňa aj najväčším nákupom v histórií (10,2M), Sopko(3198281) by bol teraz možno najlepší hráč histórie BB, ak by nezaviedli potenciál, ktorý ho odpálil, pritom to bolo možno prvé SF BB sveta, teraz mám zas hráča s najväčším súčtom skillov aký som kedy mal Ramiréza(9304607).. Podľa skilov by to teda bolo teda Ramiréz a podľa vplyvu asi jeden z trojice Capela(6897851), Bagazgoitia a Swiatczak.

6. Vedel by si aj povedať nazvem to "základnú päťku histórie"?
Swiatczak - Ramiréz (Bagazgoitia) - Sopko (Uygarli(6744099)) - Capela - Kharitonov(13455554)

7. Aké sú tvoje najväčšie úspechy?
Jednoznačne titul v B3. V sezóne 13 sa ešte hralo vyraďovacím spôsobom od začiatku a hneď v prvom kole som vyhral až po predĺžení vo Welse. Potom som mal na mále pri zranení Druneka na Asingratitose – z piatich zápasov som hral 4x vonku, čo bola tiež dosť značná nevýhoda, potom, už neutráli, som porazil poľského majstra, v tej dobe jednotku sveta ESV Laim, finále už bolo vtedy jasná záležitosť. Mám 8 extraligových titulov a 4 poháre, k tomu držím sériu tuším 72 zápasov základnej časti v rade bez prehry. Teraz to už sú asi nezopakovateľné čísla..

8. Už dlhší čas si LA, čiže prekladateľ. Je to náročná práca? Koľko času tomu približne treba venovať?
Je to nárazová robota, čiže dva mesiace skoro nič a potom veľa naraz, ale niekedy je to každú chvíľu dačo:)

This Post:
00
223575.6 in reply to 223575.5
Date: 8/30/2012 1:36:28 PM
Overall Posts Rated:
284284
9. Tvoj klub sme si už rozobrali, prelaďme na reprezentáciu. Istý čas si bol trénerom našej NT. Nechýba Ti to?
To jediné mi v hre chýba - úspech s NT. Čiže áno, chýba, je to zaujímavá robota, ale nemám už na to dostatok času, aj keby som chcel. Navyše sú tu manažéri,ktorým by som doprial viesť národný tím za to, čo obetovali pre jeho úspech pri skautovaní, tréningu a pod. Teda možno niekde v zahraničí už len.

10. Psycho v rozhovore prezradil spokojnosť s medailou z MS. Ako ty vnímaš tento úspech? Nezávidíš, že si to nedosiahol ty?
Nezávidím, ja som preberal tím od neaktívneho národného trénera LaciKE-ho a tomu zodpovedal aj stav tímu, žiadny skauting, žiadna komunikácia s majiteľmi, tréning hráčov v plienkach, databáza žiadna.. Niektoré tímy ako Taliansko, Španielsko mali náskok 2 sezón, ktorý sa začal pomaly zmazávať až postupným vývojom hry. Pre zaujímavosť ponúkam to najlepšie, čo som objavil so slovenskou národnosťou na konci 6.sezóny. (Na začiatku som totiž musel hráčov hľadať podľa draftu od 3.sezóny z každého slovenského klubu, či náhodou netrénuje, databáza nebola, ako som vravel)
(http://img846.imageshack.us/img846/1883/slovensko6sezona....)

11. Ak by si mal porovnať tvoje a Psychovo pôsobenie pri kormidle NT, v čom vidíš najväčší rozdiel?
Zázemie a vývoj hry. Vtedy som všetko robil sám a stačilo to, nemal som online databázu a podobné veci, ktoré skvele naštartovali s Maťom a Sibom a ďalšími. V minulosti sa každý týždeň človek niečo nové o hre dozvedel, veľa bolo treba čítať fóra, skúšať, kým teraz je všetko objavené, akurát hráči sú rôznorodejší, čo robí hru ešte ako tak zaujímavú. Nepáči sa mi len to, že sa hrá kolotoč, je to smutné, že najlepšou taktikou je nenastaviť nič..

12. Aké máš ciele pred nadchádzajúcou sezónou?
Pobiť sa o titul v lige. V 18.sezóne som mal zas výborne poskladaný tím, ale ešte k tomu chýbala lepšia OD, lepší 3.center, druhý striedajúci na obvod a zranil sa mi na semifinále Capela.. Chcel som dokázať, že B3 sa dá vyhrať aj s dlhodobo udržateľným kádrom. Potom čo to nevyšlo som chcel začať trénovať Slovákov, ale na Gajarského teraz trošku trpím, takže útok na titul v B3 asi ešte chvíľu nebude. Dlhodobo však chcem ešte raz vyhrať B3..

13. Na záver, chceš ešte niečo odkázať ostatným manažérom?

Snažte sa vyhrávať, nepodvádzajte, trénujte Slovákov a prispievajte na fóra.

Ďakujem za rozhovor a nech sa darí
Podobne.

Last edited by razor at 8/30/2012 1:36:54 PM

This Post:
66
223575.7 in reply to 223575.6
Date: 9/6/2012 10:39:09 AM
Overall Posts Rated:
284284
Je štvrtok, 6.9.2012. Práve to je deň, kedy vychádza už pravidelná rubrika Cez lupu. Dnes, v jej 5. pokračovaní Vám prinášam ďalší zaujímavý rozhovor, opäť zo Slovenska a opäť z Extraligy. Na moju lupu si tentoraz našiel čas manažér janomuro a jeho tím And1 Zalesie(58420).

1. Ahoj, hoci je z Tvojho nicku zrejme ako sa volas, mozes sa nam trochu viac predstavit?
Ano z mojho nicku je to jasne, takze v skratke. Volam sa Jano mam 27 rokov, som z Bratislavy a pracujem v oblasti IT.

2. Kolko sezon hras BB?
BB hravam od 3.sezony, takze tiez patrim k tym sluzobne starsim predtym som kratko hraval hattrick a tusim prave tam som nasiel reklamu na BB. kedze som sa basketbalu venoval 10 rokov aktivne, nevahal som a drzi ma to dodnes

3. Za ktory klub si hraval a na akom poste?
Hraval som basketbal za klub BSC Bratislava (kde vyrastali napr bratia Rancikovci), neskor sme boli ako celok prevedeny do Interu. Pre tych co sleduju slovensky basketbal tak len doplnim, ze som hraval napriklad s Marekom Kozlikom a Branom Brlitom. Hraval som najma na pozicii rozohravaca.

4. And1 Zalesie. Z tohto nazvu tazko dedukovat ako vznikol. Co sa Ti prve zrodilo v hlave ked si zadaval nazov timu?
No v podstate je to jednoduche, znacku And1 poznaju urcite vsetci streetbalovi a basketbalovi fanusikovia, no a Zalesie je obec kusok od Bratislavy kde som par rokov byval (prave v case ked som s BB zacinal)

5. Ake su Tvoje najvacsie uspechy v BB?

Jednoznacne za moj najvacsi uspech povazujem vytrenovanie Dubravcaka(9697598). Myslim, ze je jeden z top hracov v BB a hlavne vdaka nemu ma BB neprestalo bavit. Na druhu stranu musim priznat, ze vyraznejsi uspech ci uz v pohari alebo extralige som niekdy nedosiahol.

6. Zrejme sa teda nemylim, ak pozicia najlepsieho hraca v historii pripada na Dubravcaka. Okrem neho ktorych hracov by si este zaradil do svojej siene slavy?
Ano Dubravcak je jednoznacne najlepsi, ak sa vsak pozriem spat tak urcite nikdy nezabudnem na Fedora Jovanovica, ktoreho som velmi rychlo dotiahol do Srbskej reprezentacie a v tom case bol pre mna nenahraditelny. No na druhe miesto po Dubravcakovi by som jednoznacne dal Stefana Buhlu(4886817), ktory bol dlhodobo v nasej NT a pre jeho trening som taktiez vela obetoval. Dolezity bol pred par sezonami este pre mna Alexandre Bordelais(6807669) a v nedavnej dobe urcite František Jarábek(9697724). Dalo by sa spomenut este viac hracov, tito su vsak to najlepsie co som v kadri mal.

7. V Extralige posobis uz 12. sezonu za sebou. Je teraz Extraliga vyrovnanejsia ako predtym?
Extraliga je velmi vyrovnana, prava cast ligy (Great 8) je podla mna este vyrovnanejsia, kazde jedno vitazstvo je velmi dolezite a moze rozhodnut o PO ci vypadnuti

8. BB ako celok sa za sezony viackrat menil. Ktora zmena alebo vylepsenie sa Ti zda zatial najlepsie?
V prvom rade musim povedat, ze BB sa vyvyja prilis pomaly, ale co sa tyka zmien tak najviac schvalujem vylepsenia tykajuce sa ekonomiky, ci uz je to kazdosezonna uprava platov alebo platove minimum pre timy.

9. Ak by si bol clenom BB timu, co by si na tejto hre v jej momentalnom stave zmenil?
Uf na tuto otazku sa mi tazko odpoveda a aj ked nepoviem nic konkretne, asi by som sa zameral na ekonomciku stranku hry.

10. Ake mas ciele pre tuto sezonu?
Kader sa mi vyrazne oslabil oproti minulej sezone a tak som skromny, rad by som sa vyhol vypadnutiu aj barazi, vsetko navyse bude uspech.

11. Mas este nejaky odkaz pre ostatnych manazerov?
Uzivajte si BB plnymi duskami, ci uz to pre niekoho znamena trening mladych hracov, alebo pre ineho uspechy s klubom.

Ďakujem Ti za rozhovor a veľa šťastia.

This Post:
55
223575.8 in reply to 223575.7
Date: 9/13/2012 10:23:40 AM
Overall Posts Rated:
284284
Po týždni ste sa opäť dočkali. Svetlo BB fóra totiž uzrie 6. pokračovanie úspešnej rubriky Cez lupu. Tešiť sa môžete na piaty slovenský rozhovor. Bude však aj premiérový, pretože ide o prvý rozhovor z neextraligového prostredia. Mnohí zrejme tušíte o koho dnes pôjde. Dnes si moja lupa našla cestu za zrejme najväčším slovenským analytikom noviniek na BB. Je to Matej_B(58463).

Poznámka: Podobne ako rozhovor so zajinom, tento rozhovor a zrejme aj ďalšie budú rozdelené na min. 2 časti. Prečo? znakov v správe je len 4000, čo vo väčšine prípadov nestačí na takýto príspevok. Dúfam, že Vás táto skutočnosť nezastaví po polovici rozhovoru a verím, že si rozhovor prečítate celý.

1. Ahoj, zopar manazerov ta tu pozna, pre tych ktori nie, mohol by si sa nam v skratke predstavit?
Volam sa Matej, mam 23 rokov a momentalne studujem v Holandsku odbor Finance. Na BB som vyskusal asi vsetko - bol som skautom pre U21, trenerom NT, hral som extraligu...Potom ale prisiel nedostatok casu, trochu ine priority a tak momentalne trenujem pre potreby NT co to da. Okrem toho, spolu so Sibom sme pripravili a momentalne spravujeme databazu pre NT.

2. Kedy si zacal hrat BB?
V polovici 7. sezony som dostal tim, nic som s nim nerobil (iba setril) az do draftu po ktorom som nakupil hracov na trening a v podstate som 'zacal hrat BB'

3. Vznik nazvu tvojho timu je jasny, podme si prejst trochu historiu. Ktory hrac bol z tvojho pohladu najlepsim v historii?
Ak mam spomenut jedine meno, tak je to byvaly Lotyssky reprezentant U21 timu - Bertulis Boguts(8199331). Potom som uz staval na vyrovnanom time a tak nejako nenachadzam vycnievajuceho jedinca. Po skonceni aktivnej kariery s klubom som chvilu trenoval aj Turcana(6924768), ktory je skillovo urcite to najlepsie, co u mna hralo. A ked to zoberiem z pohladu potencialu stat sa najlepsim hracom, tu by som vyzdvihol Ilaščíka(18971904). Keby som si ho ponechal a trenoval naplno, vyzeral by teraz este lepsie. Mal idealne skilly, vyssku, potencial a tie fauly boli neskor uz celkom zvladnutelne...

4. Ake su tvoje najvacsie uspechy?

Zoradene chronologicky:
1) Postup zo IV. ligy az do extraligy v priebehu 5 sezon
2) Vytrenovanie Mierku ako top SG v rocniku
3) Vitazstvo v napinavych NT volbach a nasledne velmi dobre vysledky - prvy postup zo skupiny na ME a finale v turnaji utechy. S danym timom to boli fakt pekne a trochu necakane uspechy.
4) spustenie novej databazy - toto je asi moj najvacsi osobny uspech :-D stalo ma to vela usilia

5. Uz si trochu nacrtol tvoju karieru NT trenera, ako teda s odstupom casu hodnotis tvoje posobenie pri kormidle NT?
1) vysledky - tie boli vcelku dobre. Hrali sme na hranici svojich moznosti. Taktike a celkovej strategii som venoval kvantum casu, analyza superov bola velmi podrobna. Vtedy som aj zacal s databazou zahranicnych NT hracov, ktora je teraz uz pekne plna. Rovnako som enormne vela hodin stravil post-analyzou zapasov, hlavne rozdelenim sanci a ich uspesnostiam. Tak sa dalo prist na celkom zaujimave zavery.
2) PR a praca s komunitou: Dianie okolo NT vtedy relativne zilo - pripravoval som tipovaciu a vedomostnu sutaz (sice s mensim uspechom, ale predsa), pisal reporty z kazdeho zapasu, prinasal zaujimave statistiky a vyhodnotenia. V tej dobe sa myslim rozbiehala aj druha sutaz v treningu (prvu organizoval zajino este pred mojim zaciatkom na BB).

This Post:
11
223575.9 in reply to 223575.8
Date: 9/13/2012 10:24:03 AM
Overall Posts Rated:
284284
...pokracovanie...

6. Mozes porovnat terajsiu NT a tu predtym? V com sa udiali najvacsie zmeny?
Dostavame sa do fazy, ked uz odchadzaju prvi hraci kvoli veku. Cize tu mame prvu generacnu vymenu v pravom zmysle slova. Do NT sa uz hraci dostavaju vo veku 27-28 rokov, plne vytrenovani, uz len s cielom doladit detaily. Potencial 9 je uz pre NT tazko dostacujuci - na druhej strane, za mojich cias hravali myslim aj s potencialom 7 a hraci z U21 nemali daleku cestu do NT. Cize by som to zhrnul tak, ze NT uz dospela a dolezite je teraz nezaspat a stale trenovat mlade HoF-ka od 18 rokov naplno. Sam som zvedavy, ako rychlo sa adaptuju najvacsie krajiny na podobny trening ako robime v strednej Europe (Cesko, Polsko a Slovensko) + Cina a predcia nas tym, ze si budu moct dovolit rovnakych hracov ako mame my potiahnut v primarkach o 1-2 skoky vyssie.

7. Viackrat si spomenul tvorbu novinky - databazy. Kolko casu zabralo vytvorenie takehoto niecoho?
Na zaciatok musim podotknut, ze vela prace na databaze urobil aj Sib. Co sa tyka mojho casu, ja som pri jej tvorbe stravil pekne veeeela casu. Pocas minulorocnych prazdnin bolo par tyzdnov, ked som sa tomu venoval aj 30-40 hodin. Problem bol, ze som sa ucil programovat v PHP a neskor aj java script za chodu. Preto si tento vytvor tak cennim

8. Treba sa o to aj teraz nejak starat?
Nie som tym nadseny, ale momentalne sa nic nezlepsuje. Zakladne funkcie bezia a okrem prehupnutia na novu sezonu (aj to je len par minut) som uz dlho nic nerobil - nemam na to absolutne cas

9. V prvej casti tohto magazinu Psycho prezradil, že spolu konzultujete zostavu a taktiku. Cize stale si pomerne blizko pri NT. Co teda ty ako "asistent trenera" ocakavas od tejto sezony?
Tieto konzultacie su coraz zriedkavejsie. Nase cesty sa uz "rozisli" - doteraz sme boli v podstate v kazdodennom kontakte a tak sa vzdy nasiel cas na debatu o NT. Tuto sezonu vsak uz popravde nemam prehlad, ake su plany a co a ako chceme vlastne dosiahnut. Uvidime, ako to bude pokracovat. Kazdopadne vzdy rad poradim, ak bude este vzdy tu bude taka potreba. Na vysvetlenie - radili sme sa hlavne o tom, ako zahra ktory hrac pri zvolenej taktike. Mna vzdy viac bavili technicke analyzy zapasov, distribucia sanci a pod, cize niekedy som sa dokazal na tieto veci pozriet z ineho uhla ako Psycho. Vacsinou sme ale nakoniec dospeli k rovnakemu zaveru

10. Ake su tvoje ciele v tejto sezone?

Trening, nic viac, nic menej

11. Chces este nieco odkazat ostatnym manazerom?
Nech pisu na forum, lebo to je prave to, co robi tuto hru vynimocnou oproti "nie online" manazerom. Nech trenuju naplno a nech nestracaju radost z hry!

Dakujem Ti za rozhovor a za tvoje odpovede. Nech sa dari
Ja dakujem za tuto skvelu iniciativu. Nech ta to tak skoro neprestane bavit ;)

This Post:
44
223575.10 in reply to 223575.9
Date: 9/20/2012 11:52:53 AM
Overall Posts Rated:
284284
S kým bude robiť RazoR ďalšie interview? Možno aj táto otázka prefrčala Vašimi hlavami od minulého štvrtka až dodnes. Odpoveď na túto otázku Vám dnes dáva už 7. pokračovanie pravidelnej týždennej rubriky Cez lupu. Predstavujem Vám tak siedmeho respondenta, ktorým je manažér Eazy-E.(58504)

1. Na úvod by si sa nám mohol stručne predstaviť.
Volám sa Rado, mám 20 rokov, som z Bratislavy, ako sa dá vyčítať aj z názvu môjho tímu, Nets podľa obľúbeného tímu NBA New Jersey/Brooklyn Nets. Študujem na právnickej fakulte UK, kde momentálne nastupujem do druhého ročníka. Čo sa týka môjho nicku, tak ten je inšpirovaný americkým zosnulým rapperom menom Eazy-E, ktorého som si v mladosti vždy rád vypočul.

2. Kedy si začal hrať BB?
Bolo to na začiatku 5. sezóny.

3. Už si tu teda dosť dlhý čas. Čo ťa ešte núti k tomu aby si na BB nezanevrel?
Prakticky už je to len snaha vytrénovať Bubáka(12727031) a Jaša(15095717) na úroveň, na ktorej by dokázali byť pre repre platnými hráčmi. S Bubákom sa mi to už viac-menej podarilo, čiže sa posnažím, aby to dopadlo podobne aj s druhým menovaným. A z klubového hľadiska je to samozrejme víťazstvo v extralige, čo sa mi však v posledných sezónach nepodarilo naplniť, hlavne kvôli tomu, že som sa viac sústreďoval na tréning hráčov a na národný pohár na úkor výsledkov v lige a bez "výhody domácej palubovky" sa v play-off ťažko víťazí. Každopádne sa ešte nevzdávam a ak na to bude príležitosť, vždy sa o titul rád pobijem

4. Titul si teda ešte nevyhral, čo je tvojím najváčším úspechom?
Zrejme ním bude víťazstvo v pohári v sezóne 18 a vytrénovanie Bubáka pre potreby trénera NT.

5. Logicky mi z toho vychádza, že Boris je najlepším hráčom v histórii tvojho klubu. Alebo sa mýlim?
Máš pravdu, asi to tak bude. Keď som ho kupoval do tímu na konci sezóny ako 21-ročného, od tej doby u mňa urobil okolo 40 outside skokov a aj niekoľko dôležitých inside skokov, čiže ho považujem za takého môjho polovičného odchovanca a pravdepodobne aj za hlavného lídra tímu. Na koho však nesmiem zabudnúť, je určite aj Rudolf Závracký(6065984), ktorý má odohratých okolo 30 repre zápasov za výbery U21 a seniorov a ako môj výber č.1 v prvom drafte v sezóne 5, to so mnou ťahá od začiatku až doteraz a je dá sa povedať takou stálicou a najväčšou legendou tímu.

6. Prejdime k NT. Ako vidíš ty, ako v podstate vzdialenejší človek od NT šance tohto tímu na ME?
Možno som vzdialenejší človek od NT vzhľadom od toho, že sa nepodielam na vedení samotného tímu, respektíve sa moc často nezapájam do diskusií na externom fóre, alebo nie som členom slovenského Scout tímu, dianie okolo NT však sledujem neustále, hlavne z dôvodu, že mám v samotnom tíme dvoch reprezentantov, ale aj z dôvodu, že práca trénerov a komunity okolo oboch NT sa za posledné sezóny veľmi zlepšila a aj vďaka výborným výsledkom veľmi zatraktívnila. Čo sa týka seniorskej repre, tak sa dá povedať, že sme sa po 20 sezónach fungovania hry dostali na špicu rankingu a to je v porovnaní s krajinami s veľkou manažérskou základňou ako Čína(1800), Španielsko(3800), Taliansko(3950), Francúzsko(2700),Poľsko(3200), USA(2700) atď. menší zázrak. Ikeď možno ani nie zázrak, ako skôr dobre rozbehnutý systém tréningu a pomáhania si navzájom s tréningom hráčov, kde sme zistili,že nie je doležita výška skillu, ako skôr to, kde sa ten skill vlastne nachádza a ako sa ním dá prekvapiť súper.
Preto si myslím, že na ME máme vďaka kvalitnému kádru veľkú šancu prekvapiť a ak dopraje žreb a bude aj trochu štastíčka, môžme sa dostať veľmi ďaleko. Bude teda len potrebné dúfať, aby mal Psycho šťastnú ruku pri výbere správnej zápasovej dvanástky a samozrejme aj správneho útoku a obrany a aby manažéri držali minúty svojich hráčov na uzde

This Post:
22
223575.11 in reply to 223575.10
Date: 9/20/2012 11:53:17 AM
Overall Posts Rated:
284284
...pokracovanie...

7. Podobne ako janomuro, aj ty si extraligistom už pomerne dlho. Zmenila sa Extraliga za posledných pár sezón?
Určite áno, kedysi bola liga o jednom či maximálne dvoch tímoch, ktoré dlhodobo nemali súperov. Teraz sa extraliga naozaj vyrovnala a konkurencia začína byť obrovská. Každý môže poraziť každého a keď sa k tomu pripojí náročný pohárový zápas, vyhrať všetky tri duely počas týždna je takmer nemožné. Pevne verím, že tento trend neustúpi a liga sa vyrovná a skvalitní ešte viac.

8. Pred viacerými sezónami BBmani pridávali nové kraijny do hry, napr. Macau alebo Bahamy. Teraz už nič také nevidíme. Dejú sa rôzne iné zmeny v hre. Ktorú považuješ ty za najlepšiu z tých posledných?
Zmeny sa dejú, bohužiaľ veľmi pomaly a určite aj neefektívne, pretože tam kde BB tlačí topánka najviac, zostáva všetko po starom...nechcem však ale iba kritizovať, aj keď by sa toho našlo dosť a dokázal by som o tom zrejme napísať sloh, a tak musím BB-manov pochváliť aspoň za "Career stats", ktoré uľahčili prezeranie štatistík jednotlivých hráčov a ušetria tak manažérom aspoň troška času. To je ale bohužiaľ všetko...

9. Čo by si zmenil ako prvé keby si teraz v BB tíme?
Ak by som mal vybrať len to najdôležitejšie, tak by som určite zmenil draft systém, ktorý je typický v Amerike a nahradil by som ho vytvorením akadémie,kde by si každý manažér mohol vychovávať svoje budúce hviezdy ešte predtým, ako ich vytiahne do A-tímu.Niečo podobné fungovalo aj vo futbalovom Hattricku. Draft nastavený na BB je trošku zastaralý, keďže v takto pokročilom štádiu hry už prakticky nemá význam trénovať hráčov s potenciálom 8 a menej a aj potenciál 9 už pomaly nestačí. Mnohokrát sa teda stáva, že manažér pumpuje peniaze do draftu, v ktorom sa zo 48 hráčov nenachádzajú schopní hráči, ktorí momentálne ešte majú šancu sa dostať po vytrénovaní do reprezentácie. Taktiež by som zrušil cross tréning, ktorý podľa mňa tréning len zbytočne spomalil na úkor cross skokov, ktoré niektorí manažéri ešte ani nezažili a vo vyššom veku je pomaličky problém urobiť skok v primárnom skille, nie to čakať, že vám hráč urobí za 10 sezón cross skok z hodnoty 5 na 6 na pozícii, kde vám to vôbec netreba. Ďalšie problémy v hre vypísal pred pár dňami na fóre Matej, s ktorými sa dá len súhlasiť a tak zrejme nemá zmysel,aby som ich znova vypisoval.

10. Aké máš ciele v tejto sezóne?
Cieľmi v tejto sezóne bude zrejme urobiť Jozefovi Jašovi aspoň 3-4 inside skoky, nevypadnúť v pohári do All-star prestávky a dostať sa do play-off v lige. Všetko navyše bude úspechom.

11. Tvoj záverečný odkaz ostatným...
Všetci ktorých ešte stále baví relaxovať s BB, tak relaxujte aj naďalej a keďže nám BB-mani moc noviniek v samotnej hre neprinášajú, som rád, že aj vďaka Razorovi si môžme túto oddychovú hru spríjemniť aspoň takto navzájom.

Ďakujem Ti za odpovede a prajem veľa šťastia.
Taktiež Ti prajem veľa štastia a ďakujem za rozhovor.

This Post:
33
223575.12 in reply to 223575.11
Date: 9/27/2012 10:37:46 AM
Overall Posts Rated:
284284
Rubrika Cez lupu je tu aj tento týždeň a znovu prináša zaujímavý rozhovor. 8. časť nebude z prostredia extraligy. Po prvom z dvoch ľudí, ktorí vytvorili databázu - Matejovi - som sa rozhodol vyspovedať aj druhého. Je ním manažér tímu Frashtack Lames, Sib(58695).

1. Ahoj, na začiatok nášho interview, mohol by si sa nám v krátkosti predstaviť?
Volam sa Tomas, mam 21 rokov, studujem v Brne informatiku a okrem BB medzi moje zaluby patri Plzen, Kozel, Svijany, NBA a badminton.

2. Kedy si začal s BB?
Pred BB som chvilu hraval jeden chorvatsky manazer, ale ten skoncil. Tak som do googlu napisal nieco ako best basketball manager a od prelomu 11 a 12 sezony som tu.

3. Čiže patríš k tým služobne mladším manažérom. Toto je teda tvoja 9. sezóna ktorú začínaš od začiatku. Čo ťa tu najviac baví?
Pre niekoho mladsi, ale pre mna su to uz viac ako 2 roky, ak dobre pocitam Inak, bavi ma stupat a zlepsovat sa. Nastastie som zatial neupadol do stereotypu, ako ostatni manazeri a za to som rad.

4. Čo Ti prebiehalo hlavou pri zadávaní názvu tvojho tímu?
Frashtack je Hlohovec a ked som zacinal, tak som sa v tejto oblasti povazoval za lamu. Tym padom vznikli Hlohovske Lamy. Vtedy som netusil, ze ma tato hra bude drzat tak dlho.

5. Kto je podľa Teba najlepším hráčom v histórii klubu?
Tomas Smrecansky, draftovany v sezone 13, odohral zopar zapasov za U21 v sezone 17. Vyzera to tak, ze sa mu prave, po siestich sezonach trenovania, naplnil potencial.

6. Aké sú Tvoje najväčšie úspechy na BB?
Na nejaky vyrazny uspech estelen cakam. Zatial to je stabilne miesto v druhej lige + vytrenovanie nahradnika do U21. Ked tak rozmyslam, zatial najslabsi uspech v rubrike, ALE! Ja vas dozeniem ;) A, samozrejme, databaza.

7. Databáza. Som rád, že si to začal. Spravili ste ju s Matejom. Bolo pri tvorbe aj nejaké delenie práce?

Je to tak, pracu sme si rozdelili, ale zaroven sme sa aj doplnali. Ked sa niekomu z nas nieco nepacilo, tak sme to prerobili k obrazu svojmu. Ani jeden z nas ale s php pred tym nerobil, takze prvou starostou bolo sa to naucit. Ja som robil hlavne zakladnu funkcnost pre skautov a adminov - prihlasovanie do systemu, sprava hracov a skautov. Ale to, co vidi bezny uzivatel, ktory prisiel vlozit svojich hracov po treningu, tak to je vsetko Matejova zasluha.

8. Od tej Sezóny 12 čo si tu, sa udialo niekoľko zmien. Ktorá Tebe "prirástla k srdcu" najviac?
Dobre zmeny sa udiali v ramci optimalizacie. Je super, ze uz nemusim cakat, kym zacne zapas alebo prejde trening. Tie najlepsie zmeny v BB sa vsak deju na urovni fora od strany uzivatelov. Rad citam vymeny nazorov a rad sa zapajam do dobre rozprudenej debaty. Zakial je s kym hrat, tak tato hra ma zmysel.

This Post:
11
223575.13 in reply to 223575.12
Date: 9/27/2012 10:38:07 AM
Overall Posts Rated:
284284
...pokracovanie...

9. Ak by si bol BBmanom, čo by bolo prvé čo by si zmenil?
Trening je najlepsia a najzabavnejsia cast hry. Takze na neho by som sa urcite sustredil. Pokusil by som sa ho este viac zatraktivnit. Teraz nemyslim iba kozmeticke upravy, ako je cross-trening, ale novy, realistickejsi a vysperkovany system. Takym sposobom si myslim, by si mohli BBmani udrzat ludi. Vsetci predsa maju radi zelene sipecky. BBmani uz ale na tuto hru nemaju cas, takze take nieco nepride. Preto by som BBmanom poradil, nech zverejnia cast kodov, daju komunite nejaky nastroj, s ktorym by sa dali vytvarat pluginy a nehat komunitu ukazat, co dokaze. A keby sa naslo nieco dobre, tak by to tam iba vlozili.

10. Prejdime k našim repre. Mal si bývalého repre hráča, no teraz v tíme nie je nik taký. Sleduješ aj napriek tomu výkony reprezentácii?

Sledujem, aj ked uz nie tolko co volakedy. Do repre momentalne netrenujem, pretoze moj trening je trochu nestandartny. Schvalne som si na to vybral hraca, ktory nebol z hladiska NT/U21 zaujmavy. Ale este nekoncim, a ked pride cas, tak si nejakeho reprezentanta uchmatnem.

11. Skočme ešte nachvíľu do našej komunity. Ako ju hodnotíš? Zmenila sa za tie sezóny čo si tu?

Pre mna osobne sa velmi zmenila. Presiel som 4 ligami a teraz som v lige, kde to zije, hecujeme sa a vedu sa debaty. Na globalnej urovni to ale stagnuje. Su ludia, ktori sa velmi snazia. Ale vysledny efekt by mal byt lepsi. Vysledky ankety z minuleho roka hovoria za vsetko. 12 pravidelne prispievajucich a 21 obcas prispievajucich. To je zhruba desatina vsetkych slovakov na BB. A to je velmi malo.

12. Aké sú Tvoje ciele v tejto sezóne?
Zarobit co najviac penazi.

13. Záverečný odkaz ostatným manažérom...
Stara generacia uz spravila toho dost. Je teraz na nas a na novej generacii, aby sme spravili nieco s nasou komunitou. Staci zacat tym, ze si ludia najdu 5 minut, aby prisli na forum, a nieco napisali. Ked sa nabuduce spravi nova anketa o navstevnosti, nech to nie je iba o desiatich percentach komunity.

Ďakujem Ti za rozhovor a prajem veľa šťastia.

Dakujem

This Post:
22
223575.14 in reply to 223575.13
Date: 10/5/2012 7:17:59 AM
Overall Posts Rated:
284284
Po týždni plnom čakania je tu opäť rubrika Cez lupu. V jej dnešnej 9.časti si predstavíme ďalšieho extraligového manažéra. Pozvanie pod moju lupu tentokrát prijal daewo7(58464).

1. Na úvod, mohol by si sa stručne predstaviť?
Volám sa Ondrej, mám niečo cez 30, pracujem v IT brandži (pri práci používam aj DB) a momentálne bývam v KE.

2. Kedy si začal hrať BB?
No na túto otázku som si musel pozrieť moju históriu. Bolo to na začiatku 6 sezóny. Tuším ma prilákala reklama s Hattricku.

3. Aky nápad stal za názvom tvojho tímu?
Dedinka s ktorej pochádzam, a názov zostal aký som mal/mám na hattricku. Roky som hrával aktívne futbal, tak preto zostal názov FC. :-) Veď aj FC Barcelona a Real Madrid majú basketbalové tímy. Basket som hral na ZŠ, neskôr už nie lebo výška 172 cm so mňa veľmi basketbalistu nerobí.

4. A pri Tvojej výške ťa nelákal post rozohrávača? Napr. taký Nate Robinson kam to s takou výškou dotiahol
Hrával som práve rozohrávača ale keďže streľba mi išla najlepšie zo všetkých tak som potom viac hrával skôr ako SG. :-)
Nate Robinson ako som práve zistil na wikipedii mal 175. :-) Takže predsa len bol o čo to vyšší a černoch. "Bieli muži nevedia skákať" takže neviem, neviem či by som to dotiahol až do koša ako on. :-) Hrával som futbal, a na gymnáziu kde som chodil sa už šport až tak nenosil a aby som vyhľadal nejaký klub, aby som hrával basket na to som nemal toľko odvahy alebo guráže alebo ... (neviem čoho), takže slávny rozohrávač zo Slovenska sa nekonal. .-)

5. Najväčšie úspechy na BB?
Hmmm dúfam, že ma ešte len čakajú, ak neskončím skôr. :-)
Zrejme 18 sezóna (semifinále v pohári a ako aj v PO v extralige) a 19 sezóna (semifinále v PO v extralige a štvrťfinále v pohári). Za úspech pokladám aj to, že som v celku dobrým tréningom Bükszegiho dotiahol do NT.

6. Bukszegi je teda asi Tvoj najlepší hráč v histórii. Okrem neho, ktorých hráčov by si vybral do pomyselnej Siene slávy?

Luboš Zacko 69(13+8+8+15+15+10)+14(1+3+3+7)=83, lebo som ho potiahol v prvej sezóne a začal trénovať (4 potenciál) a potiahol to až takmer doteraz (predal som ho pred 2 týždňami). Odohral 335 súťažných zápasov. Hráč nič moc (viac nič ako moc) aj zbytočne veľmi veľa tréningu dostal, ale boli časy v II. a III. lige, kedy vtedy patril medzi najlepších v lige. Aspoň čo sa štatistík týka.
Benjamín Ondriaš lebo tým, že sa dostal do U21 ma udržal na BB a následne sa viac zaujímal aj zlepšil v tréningu, potom aj urobil nákup práve Bükszegiho a Klemecza.
Kvôli skillom a azda aj štatistikám by sa tam hodili aj iný hráči, ale títo 3 (rátam aj Bükszegiho) boli svojho času dôležití.

7. V NT máš hráča, čiže mi z toho logicky vychádza, že NT bajočko sleduješ.
Správne Ti to vychádza. Zo sledovania TL a externého fóra poznám skilly väčšiny hráčov v NT, alebo tých čo sú v širšom výbere, alebo majú vysoký plat. Sledujem aj TSI a formy hráčov NT a širšieho výberu.

8. Čo ty ako vzdialenejší človek od realizačného tímu čakáš od NT v tejto sezóne?
Nesledujem "medzinárodné" fórum a tak nemám prehľad o iných NT ich hráčoch a ich schopnostiach (skilloch), takže len môj hrubý odhad je, že by sme mali postúpiť na MS a na nich azda znova do PO. Ale to môže záležať od taktík, foriem, zranení alebo tvrdohlavosti trénerov (Myslím nášho tímu ako aj iných teamov).

This Post:
22
223575.15 in reply to 223575.14
Date: 10/5/2012 7:18:23 AM
Overall Posts Rated:
284284
...pokracovanie

9. Od začiatku 6. sezóny prešlo veľa času, presnejšie 4 roky. Čo ťa tu ešte drží alebo najviac baví?

Teraz asi Bükszegi (NT) a Vidrich (azda o 4 sezóny potencionálny hráč NT) a snaha zahrať si raz v BBB. No je otázkou či sa mi to niekedy podarí. :-(

10. Mal si obdobie, kedy si chcel skončiť s BB?
Jasné, už niekoľko krát.

11. V hre sa udialo za ten dlhý čas čo si tu množstvo zmien, vylepšení. Ktorú zmenu si najviac privítal?
Privítal? Hmmmmm, azda najviac nové taktiky. Ale aj tak to nenarúša dominanciu jednej osvedčenej taktiky.

12. Čo by si Ty zmenil ako prvé v momentálnom stave BB?

Azda niečo v súvislosti s financiami a rozhodne niečo s taktikami, alebo aspoň pridal nejaké možnosti ohľadom striedania a "šikovnosti/hlúposti" trénera. Šikovnosti počas zápasu a hlúposti počas posledných 2 minút.

13. Aké máš ciele v tejto sezóne?
Chcel som sa dostať aspoň do štvrťfinále pohára. :-(
Omladiť team a pripraviť ho do ďalších sezón.
Získať nejakého nového potencionálneho NT hráča.

14. Tvoj záverečný odkaz ostatným manažérom...

Je to len hra, preto je zbytočné na seba osobne útočiť a tvrdohlavo si stáť za svojim, keď viacero iných manažérov si myslí niečo iné. Je dobré aj počúvať a nie len veľa vravieť.

Advertisement