V poslední době jsem hodně přemýšlel, analyzoval jak současný kádr, tak znalosti ohledně rychlosti tréninku apod. A velmi zpřísním podmínky po draftu (a taky z vlny nových týmů) na prvotní výběr hráčů, které má cenu sledovat z toho pohledu, že mají naději na NT (netýká se nadějí na U21, tam jsou úplně jiná kritéria, protože U21 má úplně jiná specifika než NT).
Jaká ta kritéria budou?
1) potenciál 10 nebo 10+ (anglicky hall of famer, all-time great, česky člen síně slávy, legenda), tzn. že potenciál 9 (MVP) od příštího ročníku 18 letých hráčů už vůbec nebudu pro NT sledovat, max. u těch, co budou v U21 při odchodu z U21 posoudím, jestli by náhodou nemohli být přece jen pro NT zajímaví
2) pro vyšší hráče (nad 200 cm) bude současně nutností, aby měli vysoko důležité těžko trénovatelné vlastnosti a to především vnější obranu a střelbu, tam by měli ideálně startovat na 6-7, prozatím budu sledovat i hráče, kteří začnou s úrovni 5, výjimečně, pokud k tomu budou mít vysoký dostřel, tak i 4, ale níže už rozhodně ne. Dostřel je vlastnost, která by nám podkošové hráče měla postupně rozdělit na PF a C, i když dneska jsem nucen často hrát na PF i hráče s relativně nižším dostřelem
3) pro nižší hráče (pod 200 cm) bude nutností, aby měli vysokou podkoš. obranu, ideálně opět 6-7, budu sledovat i 5, hráče se 4 snad jen pokud by měli extra vysokou podkoš. střelbu a bloky. Tyhle 2 vlastnosti budou slušnou výhodou, ale úplně na nich bazírovat při draftu nebudu. Co se týče doskoků, tak tam nebudu nikoho zatracovat, i extrémně nízké doskoky mají výhodu (dávají větší prostor pro trénink vnějších skillů, protože doskoky hodně lezou do platu i na PG/SG)
Případně ještě u některých hráčů zkusíme při nižší klíčové vlastnosti dohnat tento nedostatek jako první věc v 18 letech, mám nějaké náznaky, že to v tomto věku jde ještě docela slušně rychle a že by to mohlo být cesta, jak nezatratit i tyto hráče.