No de hogy ne csak károgjak, leírom, én hogy oldanám ezt meg:
Először is eltörölném a számozott ts-t, és az előző két meccs hozzállása szabná meg az aktuális meccsen nyújtott teljesítmény módosításait.
laza a következő meccsen +10%, azutáni meccsen +5% a teljesítményhez
normál nem változtatna
mots -10% a következő meccsen, -5% az azutáni meccsen a teljesítményből
Lássuk a gyakorlatban pár példával:
- Előző két meccseden lazáztál, én motsoltam kétszer, akkor neked +15% a teljesítményedhez, nekem -15% a teljesítményemből. Ez jelentős különbség a hozzállás miatt, megérdemelten az előző két hozzállás miatt.
- Két meccsel ezelőtt motsoltál, utána lazáztál, ez +5% a teljesítményedhez, mert ugyan fáradtak a játékosaid a kettővel ezelőtti meccs miatt, de az előző meccsen pihentek. Nekem meg volt mondjuk kettővel ezelőtt egy motsom, utána egy normálom, az -5%. Reális a számodra fennálló ~10% előny? Reális, mert te lazáztál, azaz pihentebbek a játékosaid.
- Te kettővel ezelőtt normáloztál, utána mots, az -10%, én kettővel ezelőtt lazáztam, utána normál, az +5%. Reálisnak érzem, mert te fáradtan jöttél a meccsre és előtte sem pihentél, nekem picit javult a teljesítményem, mert ugyan normáloztam, de előtte pihentem.
Algoritmusokhoz nem értek ugyan, úgyhogy nem tudom, megfelelő-e az 5 és 10 százalék, de a lényeg az, hogy megszűnne a mots túlzóan negatív és lehetetlenül hosszútávú hatása, ami szerintem nagyobb teret adna a taktikázáshoz is, jelenleg az első két osztályban senki nem mer motsolni, ha valaki mégis megteszi, fél szezonra (vagy ha alapszakasz végén csinálja, akkor a rájátszára) el is dobta minden esélyét. Ha a fenti rendszer lenne, sokkal jobban kéne taktikázni, mert többen élnének a mots-szal, mindenkinek lenne esélye bárkit meglepni (hasonló erősségű csapatok esetén).
Persze ez felvet még egy kérdést, a mots és laza közvetlen hatását a meccsre, hiszen ha ez nem lenne, továbbra is mindenki lazázna. Nos én ezt pontosan 15%-ra raknám, azaz aki folyton motsol, ugyanott lenne, mint a folyamatos normállal, vagy folyamatos lazával. Hogy miért? Folyamatos mots= +15% a teljesítményhez a hozzáállás miatt, de -15% az előző két meccs hatása miatt. Laza ugyanez fordított előjelekkel. Akkor miért is lenne jó? Mert lehetne taktikázni, hogy pl két meccsig lazázok, utána mots, ez már +30%, vagy laza után normál, aztán mots, ez +20%, azaz előnyben vagy azzal szemben, aki folyton motsol, vagy folyton lazázik. Ezzel rá lenne kényszerítve mindenki a taktikázásra, kivel szemben motsoljon, kivel lazázzon, ami elvezet oda, hogy a gyengébb csapatoknak is lenne esélyük és nem feltétlenül az lenne a ligaelső, aki az első két meccset lazázva megnyeri a csapata erőssége miatt, aztán csak végig lazázva építené a ts-t az egekbe.
Don't feed the troll