BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Kosarka, analiza, taktika i diskusija

Kosarka, analiza, taktika i diskusija (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Dock

To: Dock
This Post:
00
235782.503 in reply to 235782.502
Date: 11/8/2013 4:03:05 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Naleteo sam na blog finskog trenera Harri Mannonen sasvim slucajno. Procitao sam ovaj post koji se bavi (feeder)staple system-om i njegovim uticajme na razvoj igraca. U pitanju je sistem razvoja igraca u kojem sve mladje selekcije treniraju istu taktiku koji igra i prvi tim, u cilju da igrac kada dodje do prvog tima bude odmah upotrebljiv u sistemu koji taj tima igra. Najuspesniji primer ovog sistema je fudbalska skola Barselone, cuvena La Mesaja, u kojoj sve selekcije igraju 4-3-3 formaciju, baziranu na tehnici i dodavanju. Ovu promenu je uveo Johan Krojf 1988 godine a svoju rapsodiju ovaj nacin igre je dobio pod Gvardiolom i igracima rodjenim 1980 (Xavi),1986 (iniesta) i 1991 (Messi).
Pitanje koje se postavlja je kakvi igraci izlaze iz staple system-a, i sta se desava ako nisu vanserisjki talenti koji bi uspeli u bilo kojem sistemu igre? Odgovor na ovo pitanje je (deo) odgovora zasto se gomila igraca koji su u Srbiji vazili za zvezde ili velike talente nije uspela da se probije u Evropi, i napravi veliku karijeru

http://harrimannonen.com/2013/10/23/blog-building-a-feede...

http://harrimannonen.com/2013/11/01/blog-how-a-player-pat...

Tekst Brian McCormick-a o iistoj temi (pominje se u drugom blogu), razmilsljanja na temu feeder systema
http://learntocoachbasketball.com/using-the-club-system-t...

This Post:
33
235782.504 in reply to 235782.1
Date: 11/9/2013 2:59:13 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Crvena Zvezda 2012-2013 vs 2013-2014

Da sam ovaj tekst napisao pocetkom nedelje, kako sam i planirao, on bi zvucao daleko "prorocanskije" nego sada kada je Zvezda pobedila u Evroligi, ali sta je tu je. Nelson i Mitrovic su odigrali najbolje partije u sezoni ali kako je to 1 od 9 utakmica smatra cu toi izuzetkom od pravila. Do ideje o tekstu sam dosao posle nekoliko razgovora sa drugarima zvezdasima, zatim citajuci neke kosarkaske forume, i generalno nezadovoljstvo koje se u vecini slucajeva odrazava. Komenatari su tipa: "Silb je rupa/prevara/nemac pojma", "Bobi je drvo", "Tim je odlican ali Rodonjic nema pojma",Zvezda dobije sa 30 poena razlike "da ali ovi veze nemaju", Zvezda odigra egal u Evroligi "Dobili bi da je...(lista krivaca)"

Hajde da uporedimo timove Zvezde od prosle i ove sezone po pozicijama (zanemaricu naravno sve igrace koji su "prosli" kroz Zvezdu ne odigravsi znacajnu ulogu Covica, Almonda, Samardziskog)

Tim 2012/2013 - Tim 2013-2014

C
Katic, Brown, Milovanovic - Marjanovic, Katic, Ristic

Kako je Zvezda prosle godine prakticno igrala sa jednim centrom, Katicem, ovogodisnji tim je u svakom slucaju jaci napoziciji centra nego prosle godine. Ucinak Browna i Milovanovica je po BB recniku bio nepostojeci tako kako god ocenjivali igre i mogucnosti Bobija Marjanovica ova centarska linija, narucito ako Katic dosegne bar 80% proslogodisnje forme, mnogo bolja nego proslogodisnja a Bobi ce u ABA ligi imati lakih 16p + 10s zbog cega je i doveden

PF
Savovic, Subotic, Mitrovic - Radenovic, Mitrovic

Iako je Subotic na kraju sezone odigrao solidno na poziciji centra (+ utakmica protiv Orleana) i Savovic bio najbolji skakac Zvezde u celoj sezoni prednost ponovo dajem ovogodisnjem tandemu krilnih centara. Velika prasina se digla kada je Savovica napustio Zvezdu tj kada je zamenjen relativno nepoznatim Radenovicem. Vec posle par utakmica je bilo jasno da je Zvezda u Radenovicu dobila inteligentnog igraca koji zna da podeli pas , da napadne spolja sutom i ulazom i da se spusti i da odigra na niskom postu i sto je najbitnije igra bolju odbranu od Savovica. Savovic jeste fizicki dominantan u skoku, visokim odrazom i dugackim rukama lopte skuplja visoko iznad ostalih igraca, i ima bolji sut za 3 poena od Radenovica ali jako lose gradi kos i pomaze u odbrani. Sve u svemu prednost za Radenovica i Mitrovica, pri cemu Mitrovic traba da pokaze da je dorastao za seniorsku kosarku

SF
Simonovic, Skot - Silb, Simonovic

Definitivno plus za ovogodisnja krila. Skot doveden da bude kosgeter ni u najmanjem procentu opravdao ocekivanja, i nije bio ni senka igrac od prosle sezone. Simonovic igra slicno kao i prosle sezone i nikada se ne zna da li ce vezati seriju promoasaja ili pogodaka za 3 poena, prosle sezone silom prilika bio prva opcija na krilu do ove sezone igra "prirodniju" ulogu rezerve.
Najveci problem oko Silba je taj sto je doveden kao veliko (citaj: skupo) pojacanje pa navijaci ocekuju Lebrona M*therf*cking James-a. Silb igra tzv Point Forward-a tj igrac koji kreira igru sa pozicije 3 i vise je okrenut razigravanjem saigraca nego punjenjem protivnickih obruca, mada i to zna. Njegova statistika ce uvek teziti 15p 4sk 5 as i u svakom slucaju je bolji od Skota

SG
Rakocevic, Lazic - Blazic, Dzenkins, Lazic

Lazic ima slicnu, mozda i manju ulogu nego prosle sezone, uglavnom igra odbranu, brzo kupi licne greske i sutira za 3 kada je slobodan. Rakocevic je zamenjen Dzenkinsom i Blazicem i sa time je Zvezda mnogo dobila na odbrani, jer oba ova igraca igraju odlicnu odbranu. Napadacki obojica su brzi u kontrama od Rakocevica, narucito Blazic a suterski Dzenkins je skoro na Rakocevicevom nivou tako da ni u tom segmentu Zvezda nije u gubitku. Ponovo bolja ovogodisnaj selekcija

PG
Nelson, Cvetkovic, Vuk Radivojevic - Nelson, Cvetkovic

Jedina pozicija u kojoj je Zvezda slabija nego prosle sezone. Cvetkovic uopste nije napredovao i cak ni ne dobija minute

To: Dock
This Post:
00
235782.505 in reply to 235782.504
Date: 11/9/2013 3:24:29 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
u bitnim utakmicama a Nelson je u daleko losijoj formi nego prosle sezone (zadnju utakmica je za sada izuzetak ali je tu Nelson imao protiv sebe fizicki slabije plejeve sa kojim ja lako izlazio na kraj). Tas na vagi proslogodisnjeg tima je Vuk Radivojevic koji je mogao da odigra nekoliko minuta na pleju i odmori Nelsona, sada to radi Dzenkins prakticno prenoseci loptu i dodavajuci je do Silba koji postaje plejmejker postajuci od druge opcije za kreiranje igre jedina opcija!

Trener
Vlada Vukoicic, Dejan Radonjic - Dejan Radonjic

Prednost dajem kontinuitetu rada. Radonjic je selektovao ovu ekipu i radi sa njom od pocetka sezone. Neophodno je da u tim uvede 5 novih igraca, od kojih su svi nosiioci igre (Blazic, Dzenknis, Silb, Radenovic, Marjanovic) i da da prave minute mladom igracu (Mitrovic). Ko god je, citajuci hvalospeve o pojacanjima po novinanama, ocekivao rezultate i showtime igru Zvezde odmah ne zna mnogo o kosarci i o tome kakav je trenerski stil Radonjica. Njegov (svaciji) rad treba ocenjivati na kraju sezone kada se igraci upoznaju i uigraju sve postavke u odbrani i napadu i kada budu dali svoj i timski maksimum
Na kraju treba postaviti pitanje: koji je priorite Zvezde ove sezone i sta je za nju uspeh?

From: Aleksa
This Post:
00
235782.506 in reply to 235782.505
Date: 11/9/2013 4:03:47 PM
Overall Posts Rated:
3636
Svidja mi se ekipa,imamo bukvalno 7-8 igraca koji mogu da odluce mec,Marjanovic je stvarno tesko drvo,ali jak ko crna zemlja i visok,bukvalno ne mora ni da skoci da bi zakucao,ja sam stvarno razocaran Katicem,los procenat suta,prosle sezone je bukvalno pogadjao neverovatne stvari,neke tamo horoge bez gledanja,nisam mogao da verujem..
Silb je dosta zanimljiv i inteligentan igrac,uz Tomasa mozda i najbolje krilo stranac koje smo imali,igrac koji ume da odluci utakmicu,iskusan,to je pokazao protiv grka,onom trojkom,svaka cast,veliko pojacanje nema sta,ima veliku slobodu u igri.Lazic je ekstra odbrambeni,mislim da moze vise da doprinese u napadu,popravio sut.Blazic jako brz i eksplozivan igrac,jako dobar suter,mada nas je zakopao onim polaganjem.ne mogu to da mu oprostim,Nelson se vraca u formu,sto je i pokazao protiv Kuce...Mitrovic nezreo za ozbiljnije utakmice,Batist ga je pojeo za dorucak..Dzenkins i Radenovic mi se isto cine kao odlicna pojacanja,jedino mi se ne svidjaju bas oscilacije u igri naseg tima,dopustili smo Pau da nas stigne,a pre toga smo igrali kao u transu,jaci nego prosle sezone definitivno..

This Post:
11
235782.507 in reply to 235782.504
Date: 11/12/2013 7:48:51 AM
Overall Posts Rated:
590590
Bravo Dock, fina analiza Zvezdinog tima! Ipak, dopustićeš mi da se ne složim sa svim što si napisao. Odmah ću napomenuti i da sam veliki Partizaovac (ali ne od onih zaslepljenih), ali da redovno gledam i Zvezdu, Megu i, nešto ređe, Radnički.

Neću se držati tvoje podele igrača po pozicijama, jer mislim da to nije baš najbolji put za analizu ovog sastava Zvezde.
Idemo pojedinačno:
Nelson - verujem da je on, uz Šilba, glavni igrač ove ekipe. Fenomenalne atletske sposobnosti mu dozvoljavaju da bude koristan za ekipu na više načina. Ne bih se složio sa komentarom da je igrao loše na početku. Ako govorimo o EL, igrao je jako dobro protiv Lokomotive i Makabija, odlično protiv Laborala. Jedino je podbacio protiv Panatinaikosa. Odlična odbrana, dobra visina za pleja, čvrstina, dobar ulaz, nesebičnost - to su njegove pozitivne strane. Jedina mana mu je šut za tri poena.
Cvetković - potpuno van igre, mislim da je vreme da ode iz Zvezde.
Dženkins - jako dobar šuter. Mislim da je greška što ga Radonjić koristi i na pleju, jer ne može da doprinese timu kao na dvojci. Iscrpljuje se organizacijom, što utiče na njegovu produktivnost. Igra čvrstu odbranu, ume da ukrade loptu, ali mislim da mu je visina nedostatak. Videćemo kako će Zvezda braniti kada u Derbiju Partizan bude napadao Dženkinsa pod košem.
Blažić - igrač koji ume da ekspolodira. Odličan u tranziciji, ali ga često "ponese" lopta. Solidan šuter i dobar prodor igrač. Agresivan u odbrani, ali često ume da "ispadne" zbog prevelike želje.
Lazić - igrač zadatka. Daju mu da čuva najopasnije protivničke igrače. U napadu limitiran. Po mom mišljenju, nema mesta u ovom timu Zvezde.
Šilb - stranac kakav nije igrao na našim terenima. Kao što je Dock rekao - point forward. Igrač tim. Odličan pregled igre, sjajna tehnika i instinkt za koš ga čine vanserijskim igračem. Ukoliko Radonjić uspe da uskladi ostale prema Šilbu - Zvezda može dosta ove sezone.
Simonović - po profilu trojka, ove sezone srazmerno često igra na poziciji KC - takozvani Cornerman. Ideja Radonjića sa Simonovićem kao lažnom četvorkom je dobra, ali za sada nije bila baš uspešna. Ako ste primetili, Simonović je na četvorci uvek u paru sa Bobijem. Širi igru i cilj je kažnjavanje (šutem za tri) svakog udvajanja Marjanovića. Kao što rekoh - ideja je dobra, ali za sada Simonović loš.
Mitrović - nažalost, mislim da od ovog momka neće postati veliki igrač. Suviše nežne konstitucije za poziciju kC, a opet nedovoljno brz i okretan za poziciju tri. Dobija dosta prostora, a iznenadilo me je kako je dobro sačuvao Noćionija. Ova sezona mu može biti presudna za karijeru.
Radenović - pouzdan igrač. Retko će razočarati na terenu i uvek daje veliki doprinos ekipi. Dobar u odbrani, u napadu čeka svoju priliku. Najveća mana mu je skok igra.
Katić - njegova lošija igra je posledica jače ekipe ove sezone. Mislim da će Radonjić prvog njega menjati ako mu se ukaže prilika. Ima dobru igru 1 na 1 i solidan šut sa poludistance, ali je previše sebičan. Defanzivno loš u branjenju 2 na 2 i jako slab u skoku.
Bobi - igrač koji može biti najveća prednost i najveća mana Zvezde. Dominantna figura, ali često velika "rupa" u odbrani. U odbrambenoj igri 2 na 2 ne postoji. Ono što veži za Šilba u napadu, važi za Bobija u odbrani - ako Radonjić napravi odbranu po modelu Bobija, biće ok. U suprotnom, može da bude dosta problema pod košem i u branjenju igre 2 na 2.
Zvezda je nesumnjivo dosta kvalitetnija nego prošle sezone. Pre svega na centru i trojci. Na četvorci su tu negde, na beku su nešto dobili (čvršću odbranu i veću rotaciju), nešto izgubili (odličnog strelca kao što je Rakočević nije lako zameniti), a ne slažem se sa Dockom da je zvezda slabija na pleju. Odlazak Radivojevića nije gubitak za Zvezdu, Šilb i Dženkins mogu kvalitetnije da iskoriste te minute na pleju od njega, a Nelson će biti bolji nego p

Last edited by Zvone Kralj at 11/12/2013 7:53:46 AM

This Post:
00
235782.508 in reply to 235782.507
Date: 11/12/2013 7:54:22 AM
Overall Posts Rated:
590590
...a Nelson će biti bolji nego prošle godine.

This Post:
00
235782.509 in reply to 235782.508
Date: 11/12/2013 8:30:35 AM
Overall Posts Rated:
590590
Kad sam već krenuo da pišem i ovde, evo lepe najave za naredno kolo Evrolige sa temeljnim osvrtom na duel Makabi - Pao:

http://www.euroleague.net/features/voices/2013-2014/frankie-sachs/i/122939/8476/green-and-yellow-go-together

This Post:
33
235782.510 in reply to 235782.507
Date: 11/12/2013 10:48:03 AM
Overall Posts Rated:
1010

Šilb - stranac kakav nije igrao na našim terenima. Kao što je Dock rekao - point forward. Igrač tim. Odličan pregled igre, sjajna tehnika i instinkt za koš ga čine vanserijskim igračem. Ukoliko Radonjić uspe da uskladi ostale prema Šilbu - Zvezda može dosta ove sezone.

Jedino se sa ovim ne slažem. Bo je bio taj stranac kakav nije igrao na našim terenima !!!

This Post:
11
235782.511 in reply to 235782.510
Date: 11/12/2013 11:56:42 AM
Overall Posts Rated:
590590
Mislim da se nismo razumeli. Bo je bio strasan u Partizanu, ali je dosao kao (relativno) neafirmisan igrac. Svoje ime je stekao igrajuci za crno-bele. Posle toga je sve istorija. S druge strane, Šilb je vec dokazan igrac u evropskim okvirima i zaista je iznenadjenje sto je zaigrao za Zvezdu. Takodje, njegova kompletnost i sposobnost da igra na vise pozicija nije nesto sto smo do sada imali prilike da gledamo. Ali dobro, tek je pocetak, odigrao je desetak utakmica, mora jos dosta toga da pokaze i opravda sva ocekivanja. A ona nisu mala.

This Post:
00
235782.512 in reply to 235782.507
Date: 11/12/2013 2:19:31 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Bravo Dock, fina analiza Zvezdinog tima! Ipak, dopustićeš mi da se ne složim sa svim što si napisao. Odmah ću napomenuti i da sam veliki Partizaovac (ali ne od onih zaslepljenih), ali da redovno gledam i Zvezdu, Megu i, nešto ređe, Radnički.

Hvala, i naravno da mozes da se ne slozis :D
Kao sto sam rekao na pocetku, tekst je baziran na ucinku igraca do utakmice sa Laboralom, I do tada je Nelson imao prilicno blede partije, mali broj poena, izgubljene lopte itd Evidetno je eksplodirao je u poslednje dve utakmice.
Zvezdi fali igrac u rotaciji na pleju (to si i ti napisao) a u prosloj sezoni je te minute popunjavao Radivojevic. Zbog toga sam prednsot dao proslogodisnjoj selekciji na kecu a ne zbog nekog ekstra kvaliteta Radivojevica. Naravno sve bi bila druga prica da Cvetkovic odigra tih nekoliko minuta na pleju (Dzenkins i Blazic bi podelili minute na beku itd)

Ono sto nisam napisao u prethodnom postu a verovatno je i najveca razlika izmedju ova dva tima je mentalitet. Jednstavno ne mogu da zamislim proslogodisnji tim da juri -11 2 minuta pre kraja (Lokomotiva)i maltene stingne ili da dozvoli da protivnik napravi seriju 12-0 u trecoj cetvrtini i da se ne raspadne nego da ostane do kraja u utakmici (PAO). Proslogodisnji tim je lako dobijao ili lako gubio utakmice i nikada se nije vracao iz velikih deficiita. Ovaj tim pokazuje mnogo vise "ratnickog" pristupa utakmicama i nece se predati bez obzira na rivala.

Kao navijac komsijskog tima mogao bi, i bolje bi to uradio od mene, da napises analizu Partiaznovog tima za ovu sezonu

This Post:
00
235782.513 in reply to 235782.511
Date: 11/12/2013 5:22:39 PM
KK Mordor
Prva Liga
Overall Posts Rated:
267267
Second Team:
Mount Doom
Lepo si opisao Zvezdine igrace, uglavnom delim misljenje, osim u jednoj stvari.
Silb jeste dobar igrac, ali ne bih rekao Evropski dokazan.Ukoliko obratis paznju na njegovu karijeru, videces da su i ranije dolazili igraci, u Srbiju, sa boljim kosarkaskim CV-ijem.
Covek je igrao za Nimburg, mnogi se smejali kad je ta ekipa usla u ABA ligu, i za Chalon.Slozices se, obe ekipe su ispod Zvezdinog renomea, ne spadaju u kvalitetnije Evropske ekipe.
Ukoliko si gledao Chalon prosle sezone u EL, mogao si da vidis kakvu su kosarku igrali.Svu slobodu su imali Sheldon Wiliams,Silb i Tchicamboud.Tipicna kosarka za Francuske timove, sa mnogo tranzicije, gotovo bez pozicionog napada...
Ipak, istina je da se ovakav Amer ranije nije pojavio na ovom podneblju, mozda Reggie Freeman?
Neki epitet, vezan za Silba, bi bio Bodiroga za siromasne, time sam sve rekao:)
Bo je totalno drugi tip igraca, i nije moguce porediti ga za Silbom.Svakako, Bo je ostavio daleko najupecatljiviji utisak, od svih stranaca koji su prodefilovali kroz nase klubove, bio jedan od najzasluznijih za odlazak Partizana u Pariz, te godine.

Advertisement