Hipotetski scenarij: igrač A ima ulaz 20 i unutarnji šut 17. Igrač B ima ulaz 17 i unutarnji šut 17. Kojeg preferiraš?
Vanjska obrana je jednako bitna od ulaza jer sprečava sam ulaz, dodavanje i šut.
Radi ona još toga što nije navedeno tu, ali na četvorki i petici se to neće toliko osjetiti. Otvoreni skok-šutevi - na njih se "primjenjuje" timski rejting vanjske obrane, a u to se naravno uračunava i vanjska na četvorki i petici, iako je doprinos tu puno manji od pozicija 1-3. Dakle ne samo da sprječava šut, već i kad PA djeluje vanjska obrana daje svoj doprinos (drugim riječima, čak i kad vanjska obrana fejla, ona odradi svoje).
Meni se cini da igrac koji ima jaku vanjsku, a ostalo prosjecno jos uvijek moze biti itekako koristan ekipi na bilo kojoj poziciji, a pogotovo na vanjskim. Igrac koji nema vanjske, a ima ajmo rec dobre skillove za poziicju cesto igra losije od ovog prethodno opisanog.
Ovo sto si napisao je bas korisno za znati i zapravo koliko je taj skill jos bitniji nego sto sam mislio