Igen, ez egy tökéletes meglátás az üzemeltetési vetélkedőről. A határozott idejű szerződésekről annyit, hogy igazolásnál ki határozná meg, hogy mennyi időre igazol a játékos? Az eladó? a vevő? de melyik vevő? Mert mi van, ha a legmagasabb árat kínáló vevő pl. 3 évre kötne vele szerződést, a 2. legmagasabbat kínáló meg 5-re? akkor a játékos választ? Ugyan. Tudomásul kell venni, hogy ez egy játék, és vannak korlátok. Az szerintem nem megy, hogy év közben csak úgy gondol egyet a játékos, és eligazol. És mennyit kap akkor érte a korábbi csapata. Azt ki határozza meg? Talán bele lehetne programozni a játékba, hogy igazolásnál már a magasabb fizut kapja, amit most is lehet látni a Buzzerbusteren, de akkor ezt a vevőnek is látni kell, mielőtt leigazolja a játékost. Ha nem vagy képes eltartani egy játékost, akkor akár el is adhatod. Nem kell erőn felül vállalni a játékosok fejlesztését. Lehet, hogy számodra fontos a magyar nemzeti csapat, és ezért tényleg egy játékost edzel folyamatosan, de akkor azt is tudomásul kell venni, hogy a többiek lemaradnak. Ezért nem csupán egy menedzser játék ez, hanem stratégiai is, hogy megtaláld a közbülső utat, ami még jó a nemzeti csapatnak is, de nem visz téged csődbe. Ha pedig azt mondod, hogy számodra a nemzeti csapat érdeke az első, akkor tudomásul kell venni, hogy a bajnokságban nem leszel olyan sikeres, mert 1 jó játékossal már nem lehet bajnokságot nyerni magasabb osztályokban. Vagy legalábbis nehéz. Tudod, valamit valamiért. Nekem is van olyan ismerősöm, aki nem csak egy embert edz, hanem folyamatosan az egész csapatát, előrébb is jár a csapatépítésben, mint én. De ő is mondta, hogy majd pár év távlatából kiderül, hogy melyik taktika válik be, az övé, vagy az enyém, aki egy csapatrész fejlesztésére fordítottam minden figyelmet. Majd meglátjuk.
Az adott országban játszó játékosok arányának emelésére vonatkozó javaslatról egyezik a véleményem egy korábbi véleménnyel. Gondolj bele Andorra helyzetébe. Van 3-5 aktív játékosuk. Ők honnan a csudából igazoljanak jó játékost, ha csak ennyien vannak? Ráadásul saját nemzetbelit??? Nekik aztán abszolút nem lenne esélyük igazolni. Meg ez egy amerikai ötlet, ott sincs semmi meghatározva. Mindent a piac dönt el.
Tudi