Najpierw odpowiedzi na pytania, które już padły:
co wiecie o obecnym systemie przygotowania grajka do U21 - i czy zachowalibyście go czy zmienili (a jeśli tak to na co?)?
Generalnie jak to ma wyglądać przez następne dwa sezony?
Podoba mi się prowadzenie projektów dotyczących określonej kadry (seniorskiej lub U21). Chciałbym, aby współpraca z osobami, które szkolą oparta została na jasnych zasadach i jeszcze bardziej się zacieśniła. Do tego opieka nad daną grupą została w większym stopniu zorganizowana – ale o tym trochę niżej.
Gdybym został selekcjonerem U21, to priorytetem by było posiadanie graczy o takich skillach, abym mógł elastycznie wybierać taktykę na rywala. Wybierając taktykę szukam przede wszystkim przewag. Stąd też poniżej określony zarys planu treningowego.
Trening:
- przede wszystkim w porozumieniu z właścicielem gracza ustalałbym docelowy rozkład umiejętności. Chciałbym mieć przynajmniej po dwóch, trzech zawodników na każdej pozycji z wybitnie rozwiniętymi pewnymi umiejętnościami. Nie chcę mieć wszystkich zawodników identycznych – na przykład o wysoki OD, PA, a reszta średnia. Chciałbym pilnować szkolenia tak, aby nie było hierarchii na danej pozycji, a po prostu szeroka kadra, w której będą zawodnicy odpowiedni do danej taktyki lub rywala. Chciałbym mieć na przykład po dwóch, trzech graczy z wysokim rzutem z wyskoku i zasięgiem, trzech z przewagą w podaniach, a do tego trzech wyrównanych multiskillowców. Podobnie pod koszem. Moim zdaniem bezsensu jest obecne ściemnianie opiekunowi takiego młodziaka, że jego gracz ma szansę, a tak naprawdę stanowi kalkę dziesięciu innych i ustępuje im dwoma, trzema skokami.
- mecze wygrywa się obroną, więc do powyższego dodam, że oczywiście w planach treningowych oprócz tych umiejętności wyróżniających, nacisk szedł będzie na obie obrony.
- Chcę skorzystać tu z Forum lub ze strony zewnętrznej (o ograniczonym dostępie), aby stworzyć wspólną bazę zawodników szkolonych. W bazie tej menadżerowie, którzy szkolą będą umieszczać informacje o aktualnych skillach. Będą także mogli zobaczyć skille innych i porównać na jakim etapie szkolenia jest ich zawodnik. Strona ta będzie również centrum kontroli nad treningiem. Wiem – odezwą się głosy, że dane te mogą „wypłynąć”. Jest takie ryzyko… podobnie zresztą jak w stanie obecnym. Nie sądzę, że w razie dostępu do takiej strony tylko zaufanych osób cokolwiek złego mogło nam zagrażać.
- Chciałbym zorganizować sztab doradców – bardzo ściśle współpracować z tymi osobami, którzy o grze wiedzą więcej niż ja. Oczywiście ostateczna decyzja i odpowiedzialność należałaby do mnie, ale uważam, że Kadra jest naszym wspólnym dobrem i obserwując zaangażowanie wielu świetnych fachowców choćby w tym temacie, chciałbym to wykorzystać ściśle współpracując.
Do tego skauting. Chciałbym ze swojego sztabu wyznaczyć osoby, których zadaniem będzie „opieka” na drużyną przeciwnika. Wiemy kto w danym sezonie może nam w ME i MŚ zagrozić. Jest takich kilka zespołów. Chciałbym, aby opiekun danego teamu szukał umiejętności ich graczy, przeglądał w miarę możliwości ich forum, śledził taktyki, itp.
Co sądzicie o zmianach w silniku? widzicie potrzebę zmiany sposobu trenowania grajków pod U21?
Już w poprzednim sezonie dyskutowałem w wątku na temat „jedynie słusznej taktyki” gry w ataku – czyli LI. Moim zdaniem już wtedy dziwnym było, że czytając od wielu sezonów o tym, że gra jest „psuta” przez zbyt wielką skuteczność tej taktyki, osoby władne wprowadzać zmiany nie korygowali lekko kodu gry. Moim zdaniem drobne korekcje mogły być wprowadzane wcześniej, ale bez sensu było je ogłaszać, bo po co ułatwiać aż tak bardzo wybór najlepszej taktyki. Nie jestem więc fanem trzymania się jednego ustawienia. Testowałem w zeszłym roku wiele razy taktyki obwodowe i uważam, że przy odpowiednim doborze graczy i ich ustawieniu pod przeciwnika, taktyki te mogą być także skuteczne. Z pewnością są zaskakujące w sytuacji, gdy rywal spodziewa się uparcie LI.
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)