Krótki meldunek z ostatnich 2 tygodni w polskiej U21. Pod względem organizacyjnym niestety stoję w miejscu - ostatnio trochę mi brakuje czasu (ale bat w postaci zbliżającego się końca sezonu w końcu mnie zmobilizuje pewnie), więc ani nie ma update'u sztabu, ani też baz 20-latków. Udało się za to nam rozegrać 2 sparingi - z Grecją i z Japonią.
O meczu z Grecją u WielkiegoSzu pewnie słyszeliście - wygraliśmy z 21-letnimi, ale dziwnie ustawionymi (głównie ławka) Hellenami 126-117. Zadaniem kadry miało być sprawdzenie r'n'g na w miarę niezłym rywalu i biorąc pod uwagę niezły procent trafień Domagalskiego i Włóczewskiego, chyba nie jest pod tym względem źle - może jednak uda się jeszcze coś poprawić pod tym względem (ostatnio obserwuję, że obwodowi pod rng potrafią niszczyć rywali, jeśli grają na SF, i chcę to sprawdzić na Patryku). Inne aspekty (IS, gra obron) z powodu różnych czynników (ent 1, rng właśnie) raczej nie odgrywały tu znaczenia.
Drugi sparing rozegraliśmy z japońską U20 na hali w Zaniemyślu (wiem, że o tym nie mówiłem, ale okazało się, że drugą zwyciężczynią loterii została GM-alicja, i mam nadzieję, że na tym lista goszczących Polskę U21 się nie skończy). Wynik (109-93 dla Polski) nie zachwyca, jeśli wziąć pod uwagę różnicę w potencjale zespołów, ale być może dzięki temu zauważymy parę ważnych rzeczy, w których nie powalamy. Tak, można argumentować, że przegraliśmy obwód z kretesem z powodu entuzjazmu, ale to nie zmienia faktu, że nasze OD odstaje bardzo mocno od naszego ID. Na tym etapie jest to zrozumiałe - na takiej pozycji SF jeszcze brakuje nam tego skilla, ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Mam nadzieję, że obwód też się ogarnie - choć chyba tamten rocznik był troszkę pod tym względem lepszy.
W przyszłym tygodniu chciałbym sprawdzić pewną taktykę, co do której mam wrażenie, że możemy mieć większe nadzieje, niż w zeszłym sezonie. Choćby dlatego, że zamierzam nią tym razem wojować, niż od niej ginąć - domyślacie się, o co chodzi?
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.