Laitetaas pientä omaa analyysiä peliin, jos kerran tarkempia analyyseja kaivattiin:
Kuten moni jo totesikin, niin selkeän eron takia vaihdot ja reservit olivat kentällä lopussa. Yleensä tämä tapahtuu noin 13-14 min ennen loppua. Jos peli on ratkennut, niin ei ole väliä, onko pelaaja vaihtomieheksi vai reserviksi merkitty. Itse asiassa myös pelissä olevat pelaajat (ei avauksessa, vaihtomiehenä eikä reservinä, jotka kuitenkin on pelin 12 miehen joukossa) pääsevät pelaamaan, jos jokaiselle pelipaikalle ei ole vaihtoa/reserviä merkitty (alle 10 pelaajaa merkitty avaus/vaihto/reservi sarakkeisiin kokoonpanossa).
Muutama vinkki minuuttien hallintaan:
1. Botteja tai tosi heikkoja joukkueita vastaan
Jos haluat pelaajalle 12min, laita hänet reserviksi (pelaa vain roskaminuutit, jos loukkeja tai virhetilin täyttymisiä ei tule). Jos haluat noin 24 min, laita vaihtomieheksi. Silloin pelaaja saa avauksen miehen kestävyyksistä, vaihtopelaajan ja alkuperäisen tasoerosta ja muista seikoista riippuen yleensä 1-4 min peliaikaa /neljännes + roskaminuutit (noin 14min).
Jos haluat yhdelle pelaajalle 12min (esim. Kettunen), niin suosittelen laittamaan useamman pelaajan pelaamaan 12min reservinä. Nyt jos joku ottaa virhetilin täyteen tai loukkaantuu, niin Kettunen ei ole välttämättä se pelaaja, joka pelaa lopun pelin. Nyt ehkä se toinen 12min peluutuksella suunniteltu ei niin tärkeä pelaaja pelaa, jos ottelu on selvä tai peliminuutit jakaantuu puoliksi loukkaantuneen pelaajan paikalla (ei kuse minuutteja yleensä niin pahasti).
2. Älä laita ylimääräisiä pelaajia mukaan peliin (jotka eivät ole merkitty vaihdoiksi tai reserveiksi).
Moni varmaan on kussut treenin, kun on laittanut peliin 10 pelaajaa kokoonpanoon ja kaikille muille paikoille 2 pelaajaa, mutta treenipaikan pelaajan olisi tarkoitus saada 48 min. Nyt 9 pelaajaa käytännössä pelaa, ja kun ottelua on selvä, niin valmentaja katsoo, onko kaikille pelipaikoille pelaaja, joka ei ole avauksessa. Nyt se ylimääräinen 10. pelaaja hyppää treenimiehen paikalle vikassa neljänneksessä ja pilaa treenin.
Jos haluat treenata 48min jo(i)takin pelaajia, niin silloin ei kannata laittaa 2 vaihtomiestä/pelipaikka. Nyt jos 3 paikalla 2 pelaajaa, yhdellä pelipaikalla 3 pelaajaa (avaus, vaihto, reservi) ja treenipaikalla 1 pelaaja, niin reservi toisesta pelipaikasta saattaa hypätä vikassa erässä treenipaikalle, jos peli on selvä.
Eli yhteenvetona laita vain 10 - X pelaajaa kokoonpanoon! (X kuvaa monelleko pelipaikalle on treenipelaaja tulossa pelaamaan 48min). Silloin ei minuutit eikä treeni kuse niin helposti. Riskinä tässä taktiikassa on treenipaikan loukin tai virheiden takia syntyvä "väärällä" pelipaikalla peluutus, jos valmentajan mielestä PG sopii seuraavaksi parhaiten C paikalle.
3. Karkeasti vain avauksen miehen kestävyys ratkaisee peluutuksessa
Vaihtopelaajan taso verrattuna avaukseen pelaajaa vaikuttaa peluutukseen ja niin vaikuttaa kestävyyskin. Vaihtomies harvoin pelaa niin kauaa, että kestävyys alkaa kunnolla vaikuttamaan hänen suoritukseen, joten avauksen kestävyys pitkälti ratkaisee peluutuksen. Vaikka avauksen pelaajan taidot ovat hyvät, mutta kestävyys huono, niin vaihtopelaaja pelaa silti merkittävän määrän minuutteja. Jos taas avauksen pelaaja on taidoiltaan kohtalainen ja omaa 8-10 tason kestävyyden, niin pelitaidoiltaan jonkun verran parempi vaihtomies ei välttämättä saa peliaikaa 5 min enempää. Eli avauksen kestävyys pitkälti ratkaisee, jos peli ei ole selvä 3. erän jälkeen.
4. Valitse ystävyysotteluun vastus tarkasti
Moni haluaa vain järjestää ystävyysottelun eikä väliä kuka on vastassa. Jos itsellä on viilattavaa minuuteissa, niin pyrin valitsemaan sellaisen vastustajan, jota vastaan saan +25 pistettä eron 3. erässä. Nyt 12min peluuttaminen (reservinä, roskaminuutit) tai 24min peluuttaminen (vaihtomiehenä) onnistuu paremmin. Silloin ei tiukan ottelun takia mene peluutukset niin arvalla, vaan itse voi kontrolloida paremmin