Nie jestem taki pewien. Roszyk? Jak na razie całkiem nieobecny. Według mnie nic nie pokazał w ataku. Choć w obronie był akurat niezły. Wójcik? Dobry duch zespołu. Ale jego motoryka jest na takim poziomie że pewnie nie będzie grał więcej już we wczorajszym meczu (2:26 min). Nie przeczę że on wciąż wiele potrafi. Ale na ME nie mamy przeciwników gdzie na jego pozycji grali by zawodnicy z którymi Wójcik mógłby łatwo rywalizować. Niestety dziś siła, szybkość i sprawność robią swoje.
Nie zgadzam się też z opinią że mamy braki na jedynce. Koszarek to naprawdę dobry rozgrywający. Myślę że to on będzie grał w pierwszej piątce. Obserwowałem tego zawodnika w kilku meczach i choć nie ma znanego nazwiska, to nie przypadkiem otrzymuje propozycje (przeszedł w końcu gdzieś?) z mocnej ligi hiszpańskiej. To że w sparingach gra mniej nic nie znaczy. Szewczyk i Ignerski też grają mniej.
Bardziej mnie martwi brak na pozycji 2-3. Kitzinger to przyszłość, a nie teraźniejszość. Chyliński ma sporo do udowodnienia i podobno jest jednym z bardziej utalentowanych zawodników w kadrze. Ale jakoś tego nie widać. Roszyk to opcja w obronie. Ale to trochę mało jak na ME. Pozostaje Logan i Ignerski. Mnie zwłaszcza ten drugi cieszy w składzie. Ale nie widać dla nich dobrych zmienników. Faktycznie szkoda żę niema Pluty.
Najpewniej wyglądają pozycje 4-5. Gortat, Szewczyk, Lampe, Dylewicz. Wszyscy to uznani gracze. A do tego wielu naprawdę fajnie rzuca i szybko porusza się po boisku. Do tego papa Wójcik ze swoim bagażem doświadczenia (jak będą z Hiszpanią wygrywać 10 pkt na 3 min przed końcem to taki Wójcik może uspokoić nieco grę).
Ogólnie jest naprawdę dobrze. Mamy mocny zespół który nie mając wielkich gwiazd, nie ma też szczególnych słabości. Może być ciekawie. I tylko szkoda że do zwycięstwa nad Chorwacją potrzebowaliśmy absencji Zorana Planinić.