jak Cie stać (...) to masz gościa z super pensją i super umiejętnosciami
Gracz z super umiejętnościami, za groszową pensję? Ale to przecież tylko pogłębiłoby przepaść między bogatymi klubami z wyższych lig, a biedniejszymi z niższych.
Teraz sprawa jest prosta: Im lepsze umiejętności tym wyższa pensja. A po przekroczeniu pewnego poziomu pensji, cena zawodnika na TLu zaczyna spadać. Żeby utrzymać się w wyższych ligach, gracze coraz częściej sięgają po nieopłacalnych mutantów, rezygnując z zysku w swoich klubach i tylko dzięki temu będziesz ich mógł kiedyś dogonić, inwestując w bardziej ekonomicznych zawodników i trening.
A nie jak teraz - trenowałeś gracza i wyszedł ci mocny gracz ale jego pensja jest taka (500 000) ze nie mozesz go utrzymać ani sprzedać za sensowna kwotę.
To trzeba było tak trenować, żeby pensja była niższa, albo sprzedać z zyskiem, kiedy osiągnie pensję 150 tys. i trenować następnych. Najdroższy z zawodników, których trenowałem lub trenuję zarabia ok. 60 tys. i pensji 200 tys. raczej nie przekroczy.
Podsumowując: Gram w PLK i stać mnie na kupienie 5 graczy z super umiejetnościami i niska pensją, a Ciebie na jednego z nich. Dzięki tej niskiej pensji moje dochody tygodniowe to 1 mln, a Twoje 0, bo masz graczy z wyższymi pensjami i grasz w niższej lidze. W takim układzie nigdy mnie nie dogonisz i gra traci sens.