Aby porozmawiać o przyszłości , porozmawiajmy o teraźniejszości . To jest podstawa jak dla mnie do wyciagania wniosków na przyszłość . Bez analizy teraźniejszości i wyciągnięcia słusznych wniosków , nie postawi się właściwej diagnozy co należy zmienić aby było lepiej .
Przede wszystkim zacznijmy od defensywy bo to będzie klucz moim zdaniem naszej rozmowy .
Jak to sie dzieje ze mając tak zarabistych grajków rywale grajac z nami pod kosz z reguły rzucaja nam na skuteczności blisko 50 procent . Cały czas rozmawiamy o podobnych nam reprezentacjach . Przecież mamy takie zajebiste OD i też niegorsze ID ? Tutaj nawet często i GDP nie jest stanie nam pomóc . Gwarantuje ze i strefa niewiele by dała ;-)
Nie wiem co odpowiesz ale moja diagnoza jest jedna , olanie treningu bloków na maksa tym właśnie skutkuje . Nie będe wchodził w konkretne liczby bo to jest kwestia do dyskusji ale u podkoszowych poniżej 14 wywalałbym każdego z tej repry . Czyli prawdopodobnie u mnie nie grałby nikt z obecnych leszczy (hi) Kwestie innych pozycji w kontekscie tego sila omówie potem .
Teraz pojade dalej i będzie to o wiele bardziej szerszy opis defensywy i zarazem bedzie miał związek z tym dlaczego czesi pojechali z nami runem na nizszym nastawieniu .
Pare sezonów temu , to zamierzchłe czasy i nawet w nowosciach tego teraz nie znajdziesz BBcy napisali ze zmieniają wpływ bloków z grze , zwiększają ich wpływ na grę . Było troszkę zbijanki i wogóle . Po przeczytaniu tej informacji ucieszyłem sie pomyslałem sobie będzie łatwiej w defensywie powstrzymywac LI . I faktycznie coraz czesciej zaczeło to zdawać egzamin i myslałem ze to tylko wpływa jak rywal daje LI , ale po paru meczach w lidze gdzie rywal zaprzestał dawania LI a bloki dalej dzialały zaczeło mnie to intrygować a i cieszyć zarazem . szczególnie po meczu z Czachami moge napisać jedno zwiększenie wpływu bloków na inne taksy też nastąpił . Zapewne jak rywal gra z obwodu to ich wpływ jest mniejszy ale gwarantuje na bank jest . BB-cy tym ruchem upiekli 2 pieczenie na jednym ogniu , po pierwsze otworzyli silnik na inne taksy bo teraz i obwodem można o wiele łatwiej grać bo grajków z blokami na jako takim poziomie jest jak na lekarstwo mówię o obwodowych ( z podkoszowymi tez nie lepiej ) , a po drugie pozwala to na tworzenie grajków o stosunkowo niskich pensajch a wnoszących bardzo wiele . Moze to sie wydawać glupie ze napisałem ze ktoś gra runem a ja o blokach ale moge pokazać kupę przykładów ze bloki wpływaja tez na inne taksy ,tylko trzeba je mieć ;-) . Nie dziwcie się też przez to ze sa coraz wyzsze wyniki typu 120 do 130 ;-)
W kontekscie tego co napisałem powyzej , moja konkluzja jest prosta albo zaczniemy ten skil traktować jak każdy inny , albo będziemy jechani w defensywie niezaleznie co kto sobie będzie grał . OD jasne że trenować ale z jakims tam umiarem obowdowi maks 15-16 plus do tego ID i BL . a podkoszowi 8-9 .
O ataku naszym nie bede pisal tutaj jest o wiele prościej zrobic jakiegos fajnego grajka w kontekście tego co napisalem powyżej . Tworzenie jakichs ekstremów po 20 w jakikolwiek skilu to Utopia całkowita ze wzgledu na finanse i ze wzgledu na ograniczenia takiego grajka w ataku najczęściej .
Last edited by Jax at 12/14/2014 5:18:44 PM