Umiejętności zazwyczaj podaje się w formie liczbowej więc, żeby je rozszyfrować nie potrzeba znajomości j. polskiego. Mimo wszystko może z tym szpiegowaniem to faktycznie trochę przesada ale najmocniejszym argumentem przeciw jest moim zdaniem fakt, że część menadżerów może zrezygnować z trenowania swoich pociech bo stwierdzą, że i tak nie mają szans na reprezentację, a taki poziom umiejętności swoich zawodników jaki już osiągnęli w zupełności wystarczy na potrzeby ich ligi, więc po co np. nabijać pensję. Kiedyś kiedy jeszcze nie byłem skautem i sam wychowywałem perspektywicznych zawodników dla reprezentacji też byłem mocno ciekawy, w którym miejscu jest mój zawodnik i przyznam szczerze, że brakowało mi trochę takich raportów. W tym momencie po prostu widzę, że taki raport daje więcej szkód niż korzyści. Jako potwierdzenie moich słów podam przykład: Mam w swojej bazie kilku niskich C ( poniżej 200cm) Wiadomo, że niski zawodnik wolniej trenuje umiejętności podkoszowe i mimo, że jego menadżer wkłada w trening maksimum, będzie trochę dalej w hierarchii. Wiadomo, że C reprezentacyjnego z niego nie będzie ale może być ciągle znakomitym np. SF-em. Jak wiadomo, w tym momencie nasza reprezentacja cierpi na brak klasowego SF-a także taki zawodnik mimo iż na grę w reprezentacji jako C nie ma już szans, może z powodzeniem grać w niej jako SF...i możliwe, że nawet z większymi szansami niż ten wysoko w rankingu C. Szkoda by było tracić takich graczy bo wśród nich może być przyszły gwiazdor SF.
Last edited by kozlik4 at 7/18/2009 1:39:08 PM