BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Το ελληνικό φόρουμ τα σπάει. Ας το συζητήσουμε (και ανώνυμα και με ονόματα)

Το ελληνικό φόρουμ τα σπάει. Ας το συζητήσουμε (και ανώνυμα και με ονόματα)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
262883.57 in reply to 262883.53
Date: 10/14/2014 8:06:17 AM
Overall Posts Rated:
1313
Δεν λέω να κόβει δρόμο, πες μου εσύ ειλικρινά που παίζεις τόσο καιρό και είσαι από τους πλέον έμπειρους χρήστες, σβήσε όσα ξέρεις και σκέψου σαν νέος χρήστης και μετά σαν μαμού.

Πιστεύεις ότι αν ήσουν noob στο παιχνίδι το εγχειρίδιο έτσι όπως είναι δομημένο σε βοηθάει να καταλάβεις τα σκιλλς και τις τακτικές αλλά και το παιχνίδι γενικότερα επαρκώς? Δεν είναι χάσιμο χρόνου να παίζεις 2 και 3 σαιζόν στο παιχνίδι μέχρι να πάρεις γραμμή τι παίζει?

Αυτό που θέλω να πω και θα χρησιμοποιήσω και παράδειγμα είναι πως το εγχειρίδιο θα πρέπει να δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στο νέο χρήστη με περισσότερη λεπτομέρεια. Στο γιατρό για παράδειγμα γράφει ότι μειώνει το μέγεθος του τραυματισμού. Πολύ γενική εξήγηση και ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Αυτό που θα πρεπε να γράφει είναι ότι εφόσον κυνηγάς άνοδο η καλή πορεία γενικότερα θα πρέπει να πάρεις γιατρό αξιοσέβαστο σε όποια κατηγορία και να παίζεις. Παράλληλα να εξηγεί πως αν δεν έχεις καλό γιατρό έχεις αυξημένο κίνδυνο να σου τραυματιστούν για πολύ καιρό παίκτες κλειδιά οπότε χάνεις μια σαιζόν μόνο κ μόνο επειδή δεν πήρες γιατρό. Δε λέω να δίνει λεπτομέρειες του στυλ αν έχεις γιατρό λβλ 1 ο παίκτης έχει 4 εβδομάδες τραυματισμό που με λβλ 4 πάει στις 2 η στη μια εβδομάδα. Επίσης για να μη γίνει το εγχειρίδιο τεράστιο να σε παραπέμπει στο φόρουμ όπου θα μπορεί ο χρήστης να κοιτάξει τα μάνουαλς που έχουν γράψει οι διάφοροι χρήστες.

Μπορώ να σου βρω πάρα πολλές ασάφειες και γενικότητες όπως αυτές, οι οποίες περισσότερο μπερδεύουν έναν νέο χρήστη παρά τον βοηθάνε. Εγώ προσωπικά κάθησα και το διάβασα όλο και είχα δεκάδες απορίες, τις οποίες ούτε έμπειροι χρήστες στ ο φόρουμ δε ξέρανε να μου απαντήσουν. Το εγχειρίδιο λοιπόν και γενικότερα το πλασάρισμα του παιχνιδιού είναι το 1ο που πρέπει να αλλάξει για να γίνει το ΒΒ πιο προσιτό. Δε λέω να γίνει πιο εύκολο ούτε χαβαλέ, απλά για όποιον νέο χρήστη ενδιαφέρεται να το ψάξει να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Οι χρήστες που το παίζουν η προσπαθούν να το παίξουν σαν arcade έτσι κιαλλιώς θα το παρατήσουν αργά η γρήγορα οπότε δεν μας νοιάζουν έτσι κιαλλιώς

This Post:
00
262883.60 in reply to 262883.59
Date: 10/14/2014 9:08:38 AM
Overall Posts Rated:
1313
Οκ τότε απλώς συμφωνούμε ότι το παιχνίδι είναι για συγκεκριμένο τάργκετ γκρουπ πελατών που είναι άρρωστο με το μπάσκετ και θα το ψάξει. Νομίζω περιέγραψα με ακρίβεια ότι θα ήταν καλή μια διευκρίνηση και όχι βοήθεια. Δλδ τι μου λέτε ότι το εγχειρίδιο σου δίνει να καταλάβεις τι γίνεται στο παιχνίδι ? Άλλο βοήθεια προς τους νέους χρήστες, όπως πολύ σωστά είπε σαν μασημένη τροφή ο μαμού και άλλο διευκρίνηση. Οι ασάφειες που έχει το εγχειρίδιο απλά κάνουν τη ζωή του νέου χρήστη στο παιχνίδι εκνευριστική, αν είναι να υπάρχουν μισές οδηγίες η οδηγίες που εύκολα παρεξηγούνται τότε είναι σαν να μην υπάρχουν καθόλου. Κιεγώ φίλε νικλεον το ίδιο πράγμα με το μαμού έκανα, κάθησα και διάβασα του κερατά δεν είπα πουθενά ότι τα θέλω έτοιμα και δε καταλαβαίνω γιατί μου απαντάτε σαν να ζήτησα/επιθυμώ κάτι τέτοιο.

Αντίθεση που ακριβώς υπάρχει στη μία παράγραφο αναφέρω "κατευθυντήριες γραμμές" και στην άλλη "εστιάζει σε παραμέτρους". Μιλάω για το ίδιο πράγμα, είναι κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε μικρό κείμενο κάτι σαν μάνουαλ για τις πρώτες μέρες στο ΒΒ για κάποιον καινούργιο. Υπάρχουν γαμάτα τόπικ για το ξεκίνημα ενός μάνατζερ στα φόρουμ. Δεν νομίζω ότι θέλει ιδιαίτερη δουλειά ώστε για τα τόπικ αυτά να υπάρχει κάποιου είδους popup ειδοποίηση (η κάποιο BB mail)προς τους νέους χρήστες ώστε να πάνε να τα διαβάσουν. H μια παραπομπή σε όλες τις σελίδες του εγχειριδίου που θα σου λέει "ξέρεις κάτι μεγάλε, για να καταλάβεις και να εξελιχθείς στο παιχνίδι πρέπει να δοκιμάσεις πράγματα και να πειραματιστείς, πήγαινε μια βόλτα
από τα φόρουμς να διαβάσεις πιο λεπτομερώς τι κάνει η κάθε τακτική/προπόνηση/σκιλλς τραυματισμοί και να πειραματιστείς αναλόγως " Απο κει και πέρα κάθε χρήστης που ενδιαφέρεται πειραματίζεται και βλέπει τι του ταιριάζει και τι όχι

Last edited by SideUnderSpin at 10/14/2014 9:09:15 AM

This Post:
00
262883.63 in reply to 262883.61
Date: 10/14/2014 10:48:24 AM
Overall Posts Rated:
1313
μάλλον έγραψα πολλές λεπτομέρειες για να είμαι σαφής αλλά από τι φαίνεται το αντίθετο κατάφερα

Να το πω με απλά λόγια το μάνουαλ είναι οκ σε μέγεθος (εμένα μου φαίνεται λίγο μεγάλο αλλά οκ προτιμήσεις είναι αυτές) απλά αυτό που ήθελα να πω και το κούρασα είναι πως θα έπρεπε να εστιάζει περισσότερο (ίσως με μπολντ γραμματοσειρά) σε συγκεκριμένα σημεία όσον αφορά κάποια πράγματα στο παιχνίδι που αν ο χρήστης τα κάνει λάθος θα πρέπει να ξαναχτίσει την ομάδα από την αρχή (οπότε τσάμπα έχασε χρόνο).

Πχ μεγάλε να ξέρεις ότι τα πρώτα λεφτά σου πρέπει να τα βάλεις στο γήπεδο γιατί αν τα ξοδέψεις σε μεταγραφές θα αργήσεις πάρα πολύ να αναπτυχθείς (σε κάτι τέτοιες καταστάσεις νομίζω πως δεν είναι τόσο μεγάλη βοήθεια μια τέτοια πληροφορία καθώς απλάχτυπάς το καμπανάκι στο νέο χρήστη για να του τονίσεις πως η οικονομία και τα κέρδη από το γήπεδ είναι το πρωταρχικό στοιχείο του παιχνιδιού που πρέπει να προσέξεις).

Η να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ότι η ΑΚΡΙΒΗ αγορά 30ρηδων και βάλε είναι βέλτιστη μόνο όταν πας να χτυπήσεις άνοδο τίτλο κλπ. Μια ομάδα που παίζει στην 4 και παίρνει εναν 30ρη με μισθό 40 50κ πληρώνοντάς τον 400 500Κ έχει τρελή χασούρα γιατί όταν θα τον μεταπουλήσει δε θα πάρει τίποτα πίσω , οπότε όταν αυτός ο παίκτης μεταπουληθεί ο χρήστης ξαναβρίσκεται εκεί που άρχισε

This Post:
00
262883.64 in reply to 262883.62
Date: 10/14/2014 10:58:07 AM
Overall Posts Rated:
1313
Εσύ αν κατάλαβα καλά λες ότι θα έπρεπε να τονίζει κάποια σημαντικά πράγματα περισσότερο ώστε οι νέοι χρήστες να αποφύγουν λάθη εξαρχής.Αλλά πιστεύω ότι και χρήστες με καιρό στο παιχνίδι κάνουν λάθη σοβαρά παρόλο που έχουν αρχίσει να κατανοούν το πως λειτουργεί το παιχνίδι.
Εγώ για παράδειγμα μετά από 13 σεζόν στο παιχνίδι ξεκίνησα να διορθώνω λάθη που έκανα όλο τον προηγούμενο καιρό.Αρα δεν είναι μόνο το εγχειρίδιο που παίζει ρόλο αλλά το κατά πόσο έχει ο άλλος την υπομονή να διαβάσει και να ρωτήσει.Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψη μου από την προσωπική μου εμπειρία.

Αυτό ακριβώς! Τώρα το ποια λάθη είναι καταστροφικά για έναν νέο χρήστη και ποια όχι νομίζω οι έμπειροι χρήστες τα ξέρουμε πόσο μάλλον οι GM που έχουν και τη εποπτεία του ΒΒ . Στην 1η μου ομάδα στο BB την οποία και έσβησα έκανα το λάθος να ασχοληθώ με προπονήσεις μικρών για να τους μεταπουλήσω χωρίς όμως να έχω την εμπειρία που χρειάζεται για να πουλήσεις έναν παίκτη με καλό κέρδος (ώρες αιχμής επισκεψιμότητας, αξία μεταγραφική κοντών και ψηλών, προοπτική κλπ) .

Η προπόνηση/αγορά/μεταπώληση είναι το 1ο πράγμα που πωρώνει έναν χρήστη σε σημείο εθισμού και έχω δει πολλούς χρήστες να μην ασχολούνται με το γήπεδο αρχικά και εκεί την πατάνε απογοητεύονται και η ξεκινάνε νέα ομάδα η το παρατάνε σε μακροχρόνια βάση επειδή ξαναβρίσκονται από κει που άρχισαν η ακόμα και χειρότερα γιατί δε τα βγάζουν πέρα. Δε λέω να δώσουμε μασημένη τροφή για τις μεταγραφές τις προπονήσεις και το πως λειτουργεί η αγορά του ΒΒ απλά να τονίζουμε στους νέους χρήστες πως οκ καλές χρυσές οι μεταγραφές αλλά φτιάξε γήπεδο πρώτα γιατί αλλιώς τσάμπα παίζεις το παιχνίδι

Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε δει πληθώρα ομάδων ασανσέρ που με τούμπανα ρόστερ ανέβαιναν κάθε χρόνο και κατηγορία και με την 1η στραβή εξαφανίστηκαν. Βέβαια αυτό ήταν και φαινόμενο του day trading (το οποίο ορθώς άλλαξε) αλλά ακόμα και με αυτό εγώ προσωπικά δεν είδα καμία ομάδα που είναι σταθερή σε απόδοση από to day trading και μόνο

This Post:
22
262883.65 in reply to 262883.64
Date: 10/14/2014 11:53:04 AM
Overall Posts Rated:
419419
Λοιπόν πριν λίγο καιρό μπήκα σε 2 ποδοσφαιρικά sims για να σκοτώσω τον χρόνο μου ανάμεσα στις αγωνιστικές του ΒΒ. Να πω ότι ποδόσφαιρο και μπάσκετ μου αρέσουν εξίσου, οπότε δεν υπάρχει θέμα ενδιαφέροντος. Τα παράτησα και τα δύο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο λόγος; Μου φαινόταν απίστευτο βουνό να μάθω τους κανόνες, τις νόρμες και ό,τι χρειάζεται στα 2 αυτά παιχνίδια. Είμαι σίγουρος ότι αν καθόμουν και διάβαζα, κάτι θα έκανα. Στην τελική άσχετος μπήκα και στο ΒΒ πριν 2 χρόνια και νομίζω ότι είμαι σε ένα καλό επίπεδο. Ακόμα θυμάμαι την φράση του kajabbar σε ένα άσχετο θέμα στο φόρουμ ότι με πάσες και άμυνες πας στην ΙΙΙ για πλάκα. Ε, από την V πήγα στην ΙΙΙ για πλάκα. Σιγά το κατόρθωμα, αλλά κέρδισα και σχεδόν 6 μήνες μελέτης και εμπειρίας άκοπα.

Σε ένα άλλο παιχνιδάκι που μπήκα, με στίβο, το πάλεψα περισσότερο (πριν το παρατήσω και αυτό). Ο λόγος είναι ότι ένας άλλος μάνατζερ μου έστειλε 2-3 κατευθυντήριες γραμμές τι να κάνω, τι χρειάζεται και τι όχι. Δεν μπήκα στα βαθιά ολομόναχος, είχα 2-3 σωσίβια να πιαστώ. Αυτό με έκανε να κερδίσω χρόνο (και πραγματικά όποιος ενδιαφέρεται για στίβο, το παιχνίδι είναι πολύ καλό, εμένα είναι εκτός ενδιαφερόντων μου).

Τα συμπεράσματα που έβγαλα μπαίνοντας στη διαδικασία του "νέου" είναι τα εξής:

1. Είναι απαραίτητο ένα mentor system, από χρήστες παλιούς, έμπειρους (δεν εννοώ να παίζουν 100 σεζόν, 4-5 σεζόν είναι αρκετές) οι οποίοι θα είναι σε θέση να καθοδηγούν τους νέους χρήστες στις γενικές γραμμές. Ένα προκάτ μήνυμα από τους Έλληνες GM καλωσορίσματος, 2-3 συμβουλές (μην αγοράσεις παίχτη με πολλά λεφτά, μεγάλο μισθό) και μια λίστα με όσους χρήστες ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους νέους. Εννοείται ότι με βάζετε μέσα, αν οργανωθεί.

2. Είναι επίσης απαραίτητο κάποια threads στα φόρουμ να ξεθαφτούν, να ενωποιηθούν και να γίνουν sticky. Δεν γίνεται να ζητάμε από ένα 15χρονο που βράζει το αίμα του να ψάξει 10000 σελίδες, ούτε και από έναν 30άρη που ενδεχομένως έχει και άλλα πράγματα στη ζωή του να κάνει το ίδιο πράγμα. Μια αρχή πρέπει να γίνει και μετά ο καθένας ας εμβαθύνει αν θέλει.

3. Το ίδιο το παιχνίδι πρέπει να εισάγει καλύτερα τους παίχτες στον κόσμο του. Αντι τις χαζομάρες τα manager tasks (που ακόμα και έτσι, θα μπορούσαν να ξεκλειδώνουν κάποια χρήματα που σταδιακά θα έφταναν τις αρχικές 300.000$, για να τα κάνουν οι χρήστες), μπορούν να μπουν συμβουλές με στάνταρ λάθη που κάνουν οι νέοι χρήστες.

4. Επανασχεδιασμός του site. Όχι της μηχανής του παιχνιδιού, του site. Κουμπάκια, χρωματάκια, facebook opengraph, κάνεις ένα share στο FB και φαίνεται πανάθλιο, έλεος δηλαδή. Τι να κάνουμε, είμαστε στο 2015 σχεδόν, θέλει ομορφιά το πράγμα, να κερδίσεις τον άλλον που μπαίνει σε δεκάδες sites καθημερινά τουλάχιστον οπτικά.

5. Από μεριάς μας: Ένα share στο facebook/twitter ό,τι χρησιμοποιούμε. Δεν ψάχνουμε 100.000, αλλά 100-200 σε κάθε χώρα.

6. Σίγουρα χρειάζονται καλύτεροι παίχτες σε αυτούς που ξεκινάνε. Έναν perennial all-star 18χρονο τουλάχιστον. Με καλά σκιλλς, όχι άσσους. Για να μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί ο νέος.

Αυτά για αρχή...

This Post:
00
262883.66 in reply to 262883.65
Date: 10/14/2014 12:00:26 PM
Overall Posts Rated:
1313
Συμφωνώ σε όλα! Ειδικά όσον αφορά τα θέματα ομορφιάς και επανασχεδιασμού του σαιτ, κάτι τέτοιο εννούσα όταν έλεγα για ποπαπς και κατευθυντήριες γραμμές. +1 μπαλάκι από μένα και εννοείται πως είμαι μέσα αν υπάρξει ένα πιο οργανωμένο μεντορ σύστεμ

Last edited by SideUnderSpin at 10/14/2014 12:01:17 PM

This Post:
00
262883.67 in reply to 262883.66
Date: 10/20/2014 1:54:21 AM
Overall Posts Rated:
3636
Κάτι άλλο που δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρθηκε... επειδή έχετε γράχει πολλά off topic (κοιτάξτε λίγο τον τίτλο), είναι ότι παρότι είναι παιχνίδι, υπάρχουν κάποιοι χρήστες που προσπαθούν να κατευθύνουν τον τρόπο παιχνιδιού άλλων παιχτών. Και δεν εννοώ σαν μέντορες.
Εννοώ:
α. σαν κριτές προπονητών εθνικής
β. σαν προπονητές εθνικής που θέλουν ντε και καλά να προπονήσεις τον τάδε παίχτη κλπ.
γ. σαν κριτές σχολίων στο φόρουμ, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι μέρος του παιχνιδιού.
δ. αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει για άλλα.

Τέλος πάντων, δε θα πω εγώ σε αυτούς να παίζουν αλλιώς, δηλαδή να μη λένε σε χρήστες πώς να παίξουν το παιχνίδι τους.
Αλλά να υπενθυμίσω πως ο χορός θέλει 2. Προφανώς κάποια στιγμή θα μείνουν (σχεδόν) μόνοι οι φωστήρες και θα τα παρατήσουν και οι ίδιοι.

Όχι πως θα τους χαλάσει απαραίτητα. Ο καλός "συνταξιούχος" ξέρει πώς να φορτώνεται, το ίδιο και ο καλός τελειομανής. Και όταν τελειώσει το μέλι από κάπου μπορούν εύκολα ή δύσκολα να πάνε αλλού.