Jasné, že som to trochu zahnal do extrémov, ale jednoducho jediným problémom je u nás to, že nemáme dostatok "materiálu". Ver mi, že keby sme mali povedzme 10 hráčov vhodných pre NT PG/SG = dobré skilly od počiatku, aj doplnkové a potenciál aspoň 9 (a ešte aby nefauloval...), boli by aj diverzifikovaní. Mali by sme vhodných hráčov na viaceré taktiky, čím by sme vyrovnali fakt, že tréning je časovo obmedzený.
K tej diere 22-24 ročných len toľko, že je to presne tak, že zaostávajú za rovesníkmi. Mnohých 24 ročných predbehol v tréningu Boguský, pomaly už aj Mierka (20 rokov) a naplno trénujú Bujda, Režnák, Gažúr...nejdem ich všetkých menovať. Na upresnenie - problém je teraz to, že pred nami = ja a Psycho, sa tu trénovalo všeljako, len nie naplno - česť výnimkám. Takí Számosi, Zemianek, Jarábek, Kendereš, Chvastek a ostatní z ročníkov 22-24 nedosahujú kvality hráčov spomínaných vyššie, prípadne sa to veľmi rýchlo vyrovnáva - tak teraz je tu otázka, či sa to po 21-ke tak prudko spomalí (čo sa mi nechce veriť) alebo jednoducho netrénovali/netrénujú tak efektívne. Ak je to tá druhá možnosť, o pár sezón sa do NT dostane nová krv a títo mladí budú lepší ako Frenko, Bombara, Buhla, Kajatý a spol.
A teraz konkrétne k tréningu...dám sem skilly môjho hráča Štefana Mierku (ktorý nie je to najlepšie čo máme do budúcnosti, len je asi najlepšie trénovaný hráč v U21 = 40 skokov za 3 sezóny):
Jump Shot: marvelous Jump Range: prominent
Outside Def.: marvelous Handling: wondrous
Driving: marvelous Passing: respectable
Inside Shot: average Inside Def.: strong
Rebounding: pitiful Shot Blocking: atrocious
Kde by si mu ubral a kde pridal? Lebo ak by mal OD 17 a o 2 menej DR (zákonite 2 menej HN aj 2 JS), bral by priblizne rovnaky plat (tu musím podotknúť, že nešiel ešte prihrávky, ktoré tiež potrebuje, aby som ešte niečo ušetril na plate), ale podla mňa zahrá približne to isté a v priebehu 5 tréningov bude na 17 obrane (ak nie 4). Ak by si mu ešte dal aj 2 skoky v JR navyše (následne -2 DR, -2 HN, -1 JS), plat by mal o 4,5k vyšší ako teraz ale vyzeral by nasledovne:
12 - 12
17 - 10
11 - 7
Tak povedz mi, ktorý z nich by bol lepší a asi aj na trhu viac cenený? A to ešte nepočítam, že by bral vyšší plat už aj počas predošlých sezón. Ak sa k tomu pridá spomalenie tréningu z dôvodu nadmieru vysokého skillu, myslím, že odpoveď sa natíska sama. A pridám ešte jedno ak - ak si zoberieme slabšie trénujúcich hráčov, ako budú vyzerať tí? Jednoducho sa mi zdá, že tento spôsob tréningu je rýchlejší. Možno existuje ešte rýchlejší, ale ten vytiahnutím obrany veľmi vysoko to podľa mňa nie je.
A vôbec si nemyslím, že systém, aký je nastavený v U21 produkuje priemerných hráčov :) Cieľom je presne to, čo si písal - nech nám z ročníka vylezie aspoň 1-3 super hráči.
A samozrejme, že to beriem ako kritiku :D ale konštruktívnu a to ma nesmierne teší. Lebo doteraz to vyzeralo, že iný názor tu ani nikto nemá :)